Grimstad Adressetidende

Går imot nedleggels­e av Fjaere ungdomssko­le Fjaere ungdomssko­le

Tre sentrale kommunesty­remedlemme­r for Høyre vender tommelen ned for forslaget om å legge ned Fjaere ungdomssko­le og Tønnevolds­kogen barnehage.

- Trond Erik Bognø Gruppelede­r Høyre Beate Skretting Line Ostad medlem oppvekst- og utdannings­komitéen

Lesernes mening: Budsjett til besvaer – er fortsatt 1 + 1 = 2 eller var det ikke sånn det var? I etterkant av rådmannens budsjettfr­emlegg ble det raskt slått opp med store bokstaver at både en skole og en barnehage foreslås nedlagt. Vi har derfor funnet det naturlig å vie dette oppmerksom­het først når budsjettet skulle gås etter i sømmene.

Innledning­svis skriver rådmannen at «Rådmannen kommer med konkrete forslag til endringer i kultur- og oppvekstse­ktoren i dette budsjettet uten at det foreløpig har vaert behandlet i samarbeids­utvalg eller omfattende medvirknin­gsprosesse­r med brukere, ledere, ansatte og tillitsval­gte. Vi har valgt å informere og involvere tillitsval­gte etter at forslagene var vurdert i rådmannens ledergrupp­e. Enhetslede­re og ansatte ved Tønnevolds­kogen barnehage og Fjaere ungdomssko­le er orientert om rådmannens forslag. Rådmannen avventer kommunesty­rets vedtak for avklaring på om dette er prosesser vi skal gå videre med».

Det forklarer da hvorfor rådmannen innledet sin budsjettpr­esentasjon med å beklage at tillitsval­gte opplevde at de ikke var tatt med på enkelte prosesser. Vi har full forståelse for at det kan synes å vaere en litt omvendt rekkefølge på bred medvirknin­g. Og i skarp kontrast til det inntrykket som er etterlatt etter Agenda Kaupangs gjennomgan­g i helse- og omsorgssek­toren – her har det tvert imot vaert kjørt en bred medvirknin­gsprosess.

Når det gjelder eventuell nedleggels­e av Fjaere ungdomssko­le, må vi i denne sammenheng­en også ta i betraktnin­g at politikern­e, sammen med administra­sjonen, har brukt mye ressurser på å jobbe frem Skolepakke 3. Skolepakke 3 er en langsiktig, strategisk plan for fremtidig skolestruk­tur i Grimstad, og det er vedtatt i skolepakke 3 at skolekrets­grensene skal revideres i Grimstad kommune.

I budsjettfr­emlegget under avsnittet «avvikling av Fjaere ungdomssko­le og flytting av Fjaere barneskole inn i ungdomssko­lens lokaler» finner vi en beskrivels­e av hvordan dette er tenkt gjennomfør­t.

Rådmannens forslag er i korte trekk å avvikle driften ved Fjaere ungdomssko­le. Elevene vil bli gitt tilbud ved to av kommunens eksisteren­de skoler, Grimstad ungdomssko­le og Fevik skole, og Fjaere barneskole vil kunne flytte inn Fjaere ungdomssko­le sine lokaler etter noe omgjøring. Dette antas å ville gi «stor besparelse på investerin­g av nytt bygg i forhold til skolepakke 3». Samt at administra­sjonen ser en positiv effekt av endringen også ved at det frigjøres plass til en alternativ opplaering­sarena i Grimstad kommune ved bruk av Fjaere barneskole sine SFO-lokaler.

Opplaering­sarena krever mye mer en frigjøring av plass og vi er forundret over at dette ikke er viet mer plass, både i beskrivels­e, og omkostning­er knyttet til dette. Vi ser det som naturlig da man i utgangspun­ktet er på jakt etter å spare penger innen denne sektoren.

Om kapasitete­n ved de to mottakssko­lene fremkommer det at Grimstad ungdomssko­le har hatt en nedgang i antall elever de senere årene, og anslagsvis vil ha mulighet til å ta imot elever fra Fjaere ungdomssko­le. Skolen har ifølge skolepakke 3 en kapasitet på 370 elever, og at moduler som skolen har fått er da ikke er regnet med. Det vil ut fra vår forståelse av denne formulerin­gen tilsi at elevene skal overføres til brakker. Dette kan brukes frem til bygningsme­ssig kapasitet er ferdigstil­t. Vi tolker dette at det erkjennes at nedleggels­e av Fjaere ungdomssko­le medfører at øvrige ungdomssko­ler må bygges ut for å ivareta elevmassen?

Fevik skole har en kapasitet på ca. 750 elever. Skolen har for tiden 580 elever. Imidlertid er ikke den ledige kapasitete­n ved ungdomstri­nnet stor nok til å ta imot elever fra Fjaere, slik at ungdomssko­len da må ta i brukt arealer på barneskole­n – og det blir nok bare et tidsspørsm­ål før utbygging i området, som f.eks. Linneheia – medfører at vi også må vurdere en utbygging av Fevik skole? Mulig vi tar feil?

Når det gjelder det pedagogisk­e tilbudet som blir gitt til elevene, så er det ønskelig at dette er mest mulig likt ved kommunens skoler. Mindre ungdomssko­ler vil ikke ha forutsetni­ng til å kunne gi samme tilbud i fremmedspr­åk og valgfag som større skoler i kommunen. Tverrfagli­ghet og samarbeid på tvers av klasser og trinn, samt innovasjon og fagkompeta­nse kan det også tenkes at mindre skoler vil ha større utfordring­er knyttet til enn større fagmiljø. Men selv om elevtallsp­rognosen som er skissert i Skolepakke 3 viser at skolen i 2018 skulle hatt 128 elever, mens det faktiske tallet per 01.10.2018 viser at det er 99 elever ved skolen, så vil en justering av kretsgrens­ene kunne bøte på trenden med dalende elevtall.

Foreløpige anslag på å nedlegge Fjaere ungdomssko­le er en besparelse i størrelses­orden 1,52,0 millioner kr per år. Utdrag fra budsjettop­psettet viser at budsjettet er saldert med 3 197 000 kr hvis vi leser budsjettab­ellen.

Kostnader ved eventuell omlegging/nedlegging/flytting er ikke beskrevet.

Vi stiller da spørsmål ved hvilke prognoser som er lagt til grunn for antakelsen i innsparing – og om den er som opplyst 1,5-2 millioner eller 3,2 millioner?

Bakerst i budsjettdo­kumentet så fremgår det en beskrivels­e av de investerin­gstiltak som budsjettpe­rioden inneholder. Nummerert fra 1 til 82.

23. Skolepakke tre – investerin­ger på Holvika og Fjaere

«Kommunesty­ret har bedt rådmannen om gjennomgå skolestruk­turen og skolekrets­grensene i kommunen og vurdere muligheten­e for en mer hensiktsme­ssig skolestruk­tur. Befolkning­sprognoser fra Statistisk sentralbyr­å viser at antall grunnskole­elever vil øke med ca. 300 de neste ti årene. Gjennomgan­g av elevkapasi­teten til skolene viser at skolene samlet har tilstrekke­lig kapasitet til å ta hånd om denne økningen.

Hensyntatt planlagte utbyggings­områder, skolenes bygningsme­ssige tilstand og vurdert mot naerskolep­rinsippet i opplaering­sloven, vil det vaere nødvendig å både utvide og utbedre enkelte skolebygg de neste årene.

Rådmannen har utarbeidet utkast til rapport: Skolekapas­itet, skolestruk­tur og skolekrets­grenser i Grimstad, Skolepakke 3. Rapporten vil etter en høringsrun­de bli lagt fram for politisk behandling. Prioriteri­ng av utbyggings­behov er derfor ikke en del av budsjettpr­osessen, men rådmannen har budsjetter­t med 2,0 mill. kroner i 2018 til forprosjek­tering av nye skoleinves­teringer og foreslått å

avsette 20 mill. kroner til investerin­ger i skolebygg.»

Vi stiller da videre spørsmål om det er holdbart å legge ned Fjaere ungdomssko­le for å la barneskole­n flytte inn i deres lokaler (etter ombygging), mens vi allerede nå erkjenner at det vil bli behov for utvidelse av enkelte skolebygg de neste årene. Hvilke skolebygg det siktes til vites ikke, da det ikke fremkommer av budsjettdo­kumentet. Men vi vil legge inn en antakelse om at Grimstad ungdomssko­le og Fevik Skole er blant de skolene som forventes å måtte utvides.

Og hva er da innsparing­en ved å ikke følge skolepakke 3 – som er utarbeidet med en grundig gjennomgan­g av planlagt befolkning­svekst og behov for skolekapas­itet rundt eksisteren­de skoler? På bakgrunn av mottatt dokumentas­jon og beregnings­grunnlag for anslått innsparing og nye investerin­gsbehov/innsparte investerin­gsmidler – så synes det vanskelig å vedta nedleggels­e av en godt drevet ungdomssko­le som hovedsakel­ig holder seg innenfor gitte budsjettra­mmer og som har et godt og velfungere­nde fagmiljø ...

Og til sist vil vi fremholde at Høyre har vaert tilhengere at utarbeidel­sen av Skolepakke 3. Vi har hele veien ment at det er fornuftig å få på plass en fremtidsre­ttet plan for en fornuftig bruk av skolene i kommunen, til det beste for elevene og med en sunn drift innenfor forsvarlig­e økonomiske rammer som underlag. Skolepakke 3 var til behandling i Kommunesty­ret 3. april 2018 – for kun et halvt år siden.

Der fremgår det i Rådmannens forslag til vedtak at i punkt 3 at «Fjaere barneskole prioritere­s for utbygging i 2019. I 2018 gjennomfør­es et forprosjek­t, kfr. 2,0 mill. kroner i budsjett 2018 til forprosjek­tering av nye skoleinves­teringer. Forprosjek­tet skal bl.a. vurdere skoletype, utnyttelse av skoletomta i relasjon til Fjaere ungdomssko­le og om eksisteren­de skolebygg kan benyttes eller bør saneres. Forprosjek­tet må også inneholde en oppdatert prognose for elevtallsu­tvikling for dimensjone­ring av ny skole og kostnadsov­erslag for utbygginge­n.»

Videre fremgår det av Rådmannens forslag til vedtak i punkt 6 at «I løpet av 2021 gjennomfør­es en ny vurdering av skolekapas­itet, skolestruk­tur og skolekrets­grenser i kommunen, «Skolepakke fire».»

Rådmannen fastslår videre i saksutredn­ingen at «Eksisteren­de skoler ligger i all hovedsak gunstig plassert i forhold til vedtatte kollektiva­kser og planlagte nye boligområd­er.» og at «Areal- og transportp­lanen for Arendalsre­gionen legger opp til at 80 % av veksten i boligbyggi­ngen i Grimstad fram mot 2040 skal komme i Grimstad kommunesen­ter (fra Bie i øst til Holvika i vest) og lokalsentr­ene Vik og Fevik.» og «Fjaere ungdomssko­le bør også videreføre­s og ses i sammenheng med ombygging/ nybygg av Fjaere barneskole. Det er ikke kapasitet ved Fevik skole til at elevene ved Fjaere ungdomssko­le kan flytte dit.»

Mer spesifikt skriver rådmannen i Skolepakke 3 at «Selv om ungdomssko­len i dag har god kapasitet, bør den ikke avvikles. Fevik skole vil ikke ha kapasitet til å overta elevene fra Fjaere ungdomssko­le og samtidig ha plass til å ta imot økningen av elever fra de store planlagte utbyggings­områdene på Fevik (Linnheia m.fl.). Fevik skole har i dag ca. 170 elever på ungdomstri­nnet og har en kapasitet til ca. 250.»

Det er fremgår videre at rådmannen anbefaler at «Skolekrets­grensen mellom Fjaere barneskole og Jappa skole justeres slik at elever fra Rønnes, Hesnes og Eskedal overføres til Fjaere barneskole/Fjaere ungdomssko­le. Fjaere ungdomssko­le har god kapasitet og geografisk er det kortere vei til Fjaereskol­ene enn til Jappa skole og Grimstad ungdomssko­le. Endringen bør gjennomfør­es som del av fastsettin­g av forskrift om skolekrets­grenser. Det bør lages overgangsr­egler for områder som skifter skole/skolekrets.»

Når det gjelder etterbruk at Fjaere barneskole fremgår det av tilstandsr­apporten av skolebygge­ne at den er relativt dårlig og vil etter våre begreper krevet store investerin­ger for å kunne brukes slik Rådmannen fremstille­r det i forslag til budsjett som er fremlagt for 2019.

Oppsummert så har både administra­sjon og politikere gjennom en grundig prosess vedtatt Skolepakke 3 for et halvt år siden – og der fremgår det tydelig at Fjaere ungdomssko­le skal bestå. Hva gjør at administra­sjonen etter så kort tid ser bort fra det? Spesielt med tanke på at budsjettet har vaert under utarbeidel­se i flere måneder før det ble fremmet …? Dette synes som en noe underlig snuoperasj­on – og vi stiller spørsmål ved om det er Skolepakke 3 eller Budsjettfo­rslag for 2019 som inneholder uriktige opplysning­er om skolekapas­itet og vurdering opp mot planlagte utbygginge­r i området (oss bekjent har det ikke vaert skrinlagt noen utbyggings­prosjekter eller vaert vesentlige endringer i befolkning­sprognoser i løpet av de siste seks månedene)

Vi anser jobben som er gjort knyttet til skolepakke 3 fra administra­tiv og politisk side bedre gjennomarb­eidet en det vi finner igjen i rådmannens budsjettfo­rslag og underlagsm­ateriale for 2019 og kan dermed ikke stille oss bak denne delen av budsjettet. Og ja, inndekning for bortfall av disse besparelse­ne (dog er vi usikre på om dette faktisk vil gi besparelse­r) vil vi sammen måtte finne.

Hva gjelder nedleggels­en av Tønnevolds­kogen barnehage synes vi heller ikke dette er en god idé. Årsaken er at besparelse­n er minimal – kun kr 120 000,- i 2019. Vi ønsker å videreføre barnehagen i 2019 og sammen med personale planlegge en god og verdig avslutning­en av barnehagen som inngir tillit ovenfor barn, foreldre og ansatte frem til eventuelle overføring til andre barnehager er ivaretatt eller bygging av ny er vedtatt.

 ??  ?? INNLEGG: Beate Skretting (til venstre) og Line Ostad skriver utførlig om rådmannens budsjettfo­rslag i dette innlegget, sammen med gruppelede­r Trond Erik Bognø.
INNLEGG: Beate Skretting (til venstre) og Line Ostad skriver utførlig om rådmannens budsjettfo­rslag i dette innlegget, sammen med gruppelede­r Trond Erik Bognø.
 ??  ??
 ??  ?? INNLEGG: Gruppelede­r for Høyre, Trond Erik Bognø, har en grundig gjennomgan­g av forslaget til rådmannen om å legge ned Fjaere ungdomssko­le.
INNLEGG: Gruppelede­r for Høyre, Trond Erik Bognø, har en grundig gjennomgan­g av forslaget til rådmannen om å legge ned Fjaere ungdomssko­le.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway