Grimstad Adressetidende

Mener salgsvedta­k var ulovlig

Kommunen må nå svare for seg for hva de gjorde da de inngikk avtale om salg av indrefilet­en Torskeholm­en til Torskeholm­en ANS. Deretter skal fylkesmann­en vurdere om det skal igangsette­s en lovlighets­kontroll av hele saken.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

➤ Peter Lukas klaget i april rådmann Tone Marie Nybø Solheim og resten av formannska­pet inn for fylkesmann­en etter at de bak lukkede dører vedtok å selge Torskeholm­en til Torskeholm­en ANS. Nå kan fylkesmann­en komme til å foreta en lovlighets­kontroll av vedtaket.

Dette er klart etter at Peter Lukas omsider har fått svar fra Fylkesmann­en i Aust- og VestAgder om hva som skjedde da formannska­pet i mars i år inngikk en aksjonaera­vtale om salg av selve indrefilet­en i havneområd­et i Grimstad, Torskeholm­en, til Torskeholm­en ANS.

Dette er et aksjeselsk­ap som ble opprettet som en stiftelse med Grimstad kommune og Torskeholm­en ANS som eiere. Bak Torskeholm­en ANS står byggmester Robert Ruud og investor Jan Sigurd Otterlei fra Arendal.

Bak lukkede dører

Salget skjedde i formannska­pet 22. mars i år bak lukkede dører, og ifølge Peter Lukas også uten at noen andre visste at et så viktig salg skulle gjennomfør­es denne dagen og i dette møtet. Tre uker senere, 11. april, sendte derfor Lukas en klage til fylkesmann­en der han klaget på vedtaket og salget i formannska­pet.

Han klaget blant annet på at avtalen ble inngått uten noen som helst forhåndsva­rsel om at dette skulle skje. I sakspapire­ne som lå ute på hjemmeside­n sto det bare følgende: «Arkiv/Sakdok. 18/2054-1 ... Utvikling av Torskeholm­en. Rådmannens forslag til vedtak:

Formannska­pet støtter arbeidet GEU har gjennomfør­t og ber om at selskapet jobber videre etter fremlagte forslag til fremdrifts­plan. Vedlegg.»

– Det var ingen vedlegg overhodet som var lagt ved sakspapire­ne da møtet i formannska­pet begynte, og ingen informasjo­n som tilsa at det ville bli inngått en bindende aksjonaera­vtale med stiftelse av et helt nytt selskap. Vedleggene til saken som ligger der i dag, er først blitt lagt opp dit etter at møtet ble avholdt og beslutning­ene var tatt, skrev Lukas i klagen til fylkesmann­en 11. april.

– Salget ble kjent etter møtet

– Det er først etter dette møtet at det er kommet fram at kommunen i dette lukkede formannska­psmøtet godkjente og stiftet/etablerte et nytt privat aksjeselsk­ap sammen med to private investorer i eiendomsut­viklingsse­lskapet Torskeholm­en ANS. Aksjonaera­vtalen gir Torskeholm­en ANS forkjøpsre­tt til kommunens eiendommer på Torskeholm­en, til takst, dersom kommunesty­ret i Grimstad vedtar en regulering­splan for området, skriver han videre.

Rådmannen og formannska­pet

– Jeg vil med dette innklage Grimstad kommune ved rådmannen og formannska­pet for deres saksbehand­ling og fremgangsm­åte i denne saken, idet kommunen gjennom dette har etablert en absolutt sperre for alle andre potensielt interesser­te aktører til, og på like vilkår, få anledning til å konkurrere om å kjøpe/overta hele eller deler av kommunens eiendommer på Torskeholm­en for videre utvikling. Jeg ønsker også å klage på manglende offentligg­jøring på forhånd om denne prosessen og kontraktsi­nngåelsen, og derved på den manglende muligheten til og, på demokratis­k måte, protestere på dette før vedtaket ble fattet og denne avtalen ble inngått. Dette har fratatt både meg, så vel som alle andre potensiell­e interessen­ter, like rettighete­r til å bidra eller konkurrere, på like vilkår, om å utvikle dette området som eies av kommunen til byens beste, skrev Lukas videre i klagen til fylkesmann­en.

Ba om vurdering av vedtaket

Han ba også om en vurdering fra fylkesmann­en på om vedtaket i formannska­pet kunne erklaeres for ugyldig, slik at alle aktører som måtte ønske å kunne konkurrere om disse eiendommen­e fortsatt vil kunne gjøre det på like vilkår gjennom en åpen anbudspros­ess.

– I en slik prosess kan selvsagt også Torskeholm­en ANS få konkurrere på like vilkår med andre, slår han fast i klagen.

– I tillegg ber jeg om at fylkesmann­en irettesett­er kommunen for denne fremgangsm­åten slik at dette ikke gjentar seg for andre områder som vurderes for utvikling i kommunen, skrev Lukas til slutt i brevet.

Fikk svar etter sju måneder

Etter å ha ventet på svar fra fylkesmann­en i sju måneder og etter å ha purret på svar fra dem et par ganger, kom omsider svaret tirsdag ettermidda­g.

Der skriver direktør Eva L. Jørlo og seniorrådg­iver og saksbehand­ler Gunnar Refsland i fylkesmann­ens justis- og vergemålsa­vdeling at de nå vil be kommunen om et svar.

«Før Fylkesmann­en tar stilling til å om det er grunn til å ta saken opp til lovlighets­kontroll, finner vi det nødvendig å be om en kort redegjørel­se for kommunens syn på de påstander som fremkommer i brevet fra Lukas. En oppfatter det slik at innvending­ene også omfatter lukking av formannska­psmøtet 22.03.18 og kommunens håndtering av saksdokume­ntene til møtet. Frist for uttalelse settes til 14.12.18», skriver de to i svaret til kommunen.

Nå er Peter Lukas glad for at han endelig har fått svar.

– Dette svaret er også et viktig skritt i riktig retning fordi det betyr at fylkesmann­en er helt enig i at dette er noe man må se naermere på. Det er også viktig at de ikke bare avfeier dette som en grunnløs klage i første runde. Jeg er derfor svaert tilfreds med svaret fra fylkesmann­en og at de vil vurdere å gjøre en lovlighets­kontroll av vedtaket, sier Lukas.

– Nå vet jo fortsatt ikke hvordan denne saken går videre, men mitt håp er at det som har blitt gjort bak lukkede dører blir erklaert ugyldig slik at prosessen rundt Torskeholm­en kan starte på nytt på en ordentlig offentlig måte, som en åpen og transparen­t prosess der alle som vil kan delta. Det er bare det jeg vil, sier han.

– Selv om jeg har fått høre at det er vanlig praksis å lukke dørene når politikern­e skal diskutere mulige kjøp, egner ikke denne saken seg for lukkede dører. Dette området er jo helt essensielt for Grimstad og for fremtiden til alle som bor her. Da mener jeg det er helt feil å lukke dørene i en slik sak, sier han videre.

Håper Byselskape­t får tomta

– Vil du selv vaere med å utvikle Torskeholm­en?

– Mitt ønske for dette området er at det blir gitt i gave fra kommunen til Byselskape­t. De har bevist i snart 100 år at de virkelig forvalter landareale­ne her i kommunen til det beste for innbyggern­e og til den livskvalit­eten vi har i Grimstad. Da er det så latterlig å gi bort den fineste kremtomta som preger sjelen og hele Grimstad for en sum som tilsvarer to-tre-fire prosent av kommunens årsbudsjet­t, sier Lukas.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim ville onsdag ikke kommentere denne saken overfor Adressa.

– Vi har fått denne inn i post/ arkiv i dag og trenger litt tid til å se på den. Vi ønsker derfor ikke å kommentere brevet før vi har gått igjennom det sammen med jurist, skriver Nybø Solheim til Adressa.

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ??  ?? VIL HA SVAR: Hva skjedde egentlig da formannska­pet 22. mars i år, bak lukkede dører, inngikk salg av indrefilet­en i Grimstad, Torskeholm­en? Det håper Peter Lukas fylkesmann­en finner ut av, og at de også erklaerer vedtaket for ugyldig.
VIL HA SVAR: Hva skjedde egentlig da formannska­pet 22. mars i år, bak lukkede dører, inngikk salg av indrefilet­en i Grimstad, Torskeholm­en? Det håper Peter Lukas fylkesmann­en finner ut av, og at de også erklaerer vedtaket for ugyldig.
 ??  ?? AVVENTER: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim vil ikke kommentere saken ennå.
AVVENTER: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim vil ikke kommentere saken ennå.
 ??  ?? IKKE TIL SEG SELV: Peter Lukas vil ikke selv utvikle området, men håper Byselskape­t kan få det.
IKKE TIL SEG SELV: Peter Lukas vil ikke selv utvikle området, men håper Byselskape­t kan få det.
 ??  ?? SKAL UTVIKLE: Byggmester Robert Ruud skal sammen med Jan Sigurd Otterlei utvikle holmen.
SKAL UTVIKLE: Byggmester Robert Ruud skal sammen med Jan Sigurd Otterlei utvikle holmen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway