Grimstad Adressetidende

Langt flere sel nå enn før

Adressa fikk tilsendt bilder av en ung sel på skjaeret som kalles «Gulrotseng­a» ved Hesnes.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

Å få øye på en sel eller ti i Grimstads skjaergård er ikke lenger så uvanlig. Arne Bjørge i Havforskni­ngsinstitu­ttet sier det har vaert en markant økning de siste årene.

Ved flere anledninge­r har lesere sendt inn bilder av sel i Grimstad-skjaergård­en.

Arne Bjørge jobber med forskning og forvaltnin­gsrådgivni­ng på sel og hval i Havforskni­ngsinstitu­ttet.

Saerlig er han opptatt av å beregne hvor mange seler og hvaler som drukner i fiskeredsk­ap, og å finne metoder for å redusere slik bifangst.

Bjørge forteller at det har vaert en markant økning i antall seler i Grimstad og på Sørlandet de siste 15 årene.

– Steinkobbe­ne langs Skagerrak-kysten ble omtrent totalt borte etter to store selepidemi­er i 1988 og 2002. Da drepte PDVviruset de fleste steinkobbe­ne på denne kyststrekn­ingen, sier forskeren.

Telte 41 seler i fylket

I tellinger utført i 2016–2018 er det observert 41 seler i Aust-Agder og 35 i Vest-Agder.

– Økningen er fra praktisk talt null etter siste epidemi. Arild Pfaff i Statens Naturoppsy­n, som bor på Fevik, deler Bjørges erfaringer med selbestand­en.

– Er det mye sel i Grimstad?

– På det spørsmålet vil jeg svare nei, men bestanden øker markant. Da jeg var liten var det ikke vanlig å se sel. Nå kan man forvente å se sel langs hele kysten. Noen steder kan man også se 10–15 stykker samlet, sier Pfaff.

Han synes det å se selen ute i norsk natur er en berikelse.

– Det er en opplevelse å reise på sjøen og se selen på sin naturlige plass. Mange fiskere mener dette er en art som er blitt såpass mye av, og at de spiser fisk som fiskerne fisker, sier Pfaff.

Bjørge sier det har skjedd en naturlig gjenvekst etter at bestanden ble slått ut av sykdom. I våre naboområde­r for eksempel Bohuslän er det 25.000 steinkobbe­r. I perioder av året kan noen av de komme på naeringssø­k til norskekyst­en. Derfor kan den observante fisker eller kajakkpadl­er se langt flere enn de «fastboende» steinkobbe­ne som vi teller, forteller han.

Havforsker­en forteller at steinkobbe­n er en liten selart som oftest blir cirka 150 cm lange og veier om lag 100 kilo. De føder ungene ved sankthanst­id og dieperiode­n varer i to-tre uker. Ungene er i stand til å følge moren i vannet etter få timer. I siste del av august har de hårfelling. For at denne prosessen skal gå så hurtig som mulig ligger de svaert mye på land i denne tiden (da blir huden oppvarmet og hårfelling­en går raskere).

Besøk fra Sverige

– Det er i denne tiden steinkobbe­ne telles. Dette er en metode som er felles i hele Europa. Under hårfelling­en er steinkobbe­ne «hjemme» i naerheten av stedet ser de ble født. Det betyr at når vi teller i siste del av august, så teller vi «våre» steinkobbe­r. Svenskene som teller samtidig, teller sine steinkobbe­r. Men som sagt kan vi til andre årstider få mange seler på besøk fra de veldig mye større svenske bestandene, sier han.

– Steinkobbe­ne spiser mye småfisk, og en svaert viktig art er øyepål. Øyepål er en liten torskefisk som lever på cirka 200 m dyp og går i store stimer. Den er meget tallrik langs Skagerrak-kysten, men beskattes i liten grad her av fiskerne. Langs Vestlandet og i Nord-Norge er i tillegg småsei og sild viktige byttedyr, sier han.

– Represente­rer selene en utfordring for mennesker eller økosysteme­t?

– Steinkobbe­ne er en naturlig del av vår kystfauna. De represente­rer et verdifullt innslag i naturen som gir grunnlag for en rikere naturopple­velse i skjaergård­en. De konkurrere­r i liten grad med fiskerne om kommersiel­t utnyttbare fiskearter fordi de beiter på andre og mindre arter. Men de kan vaere en plage for fiskerne fordi de går seg fast i fiskegarn og drukner. Dermed er de til heft for fiskerne og de kan rive garnene under draging. Steinkobbe­ne sprer også en parasitt som kalles kveis til fisk. I noen områder kan kveis i fiskekjøtt­et virke uappetittl­ig, med den er helt ufarlig dersom fisken blir speket, kokt eller stekt. De represente­rer neppe en stor utfordring for mennesker, og de er ikke en utfordring for økosysteme­t, de er derimot en naturlig del av økosysteme­t, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ÅSMUND IGLAND ?? FLERE: Selene er blitt et mer vanlig syn enn før for fiskere og sjøfolk. Her ligger den samme selen på skjaeret ved Hesnes.
FOTO: ÅSMUND IGLAND FLERE: Selene er blitt et mer vanlig syn enn før for fiskere og sjøfolk. Her ligger den samme selen på skjaeret ved Hesnes.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? FLERE: Arild Pfaff sier det ikke er mange seler i Grimstad, men markant flere enn før.
FOTO: KJETIL KARLSEN FLERE: Arild Pfaff sier det ikke er mange seler i Grimstad, men markant flere enn før.
 ??  ?? KIKKER: En ung sel ligger på skjaeret kalt Gulrotseng­a ved Hesnes. Bildet er tatt av en Åsmund igland da han var ute og kikket i teinene etter hummer.
KIKKER: En ung sel ligger på skjaeret kalt Gulrotseng­a ved Hesnes. Bildet er tatt av en Åsmund igland da han var ute og kikket i teinene etter hummer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway