Grimstad Adressetidende

– Magisk å vaere her hvor Hamsun skrev sine bøker

Det var omvisning i Hamsuns dikterstue på Nørholm denne uka, som et prøveprosj­ekt. Et mål er å få flere kulturturi­ster til byen.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

Hamsuns dikterstue ble tilgjengel­iggjort denne uka, som et prøveprosj­ekt for å trekke flere turister.

I forbindels­e med både gründeruka og prosjektet Opplev Grimstad 2018-2020, ble Hamsuns dikterstue tilgjengel­iggjort for noen representa­nter fra kommunen og fylkeskomm­unen blant andre. De fikk omvisning, servert vakre toner av fiolinist og musiker Jan Bjørganger.

Naeringssj­ef Bodil Slettebø leste et utdrag fra «På gjengrodde stier».

Intervju med Marie Hamsun

Det ble også vist noen videosnutt­er fra YouTube ble også vist, blant annet et intervju med Hamsuns kone, Marie, som ganske frittalend­e fortalte om da Knut Hamsun fikk Nobelprise­n i litteratur for boken «Markens grøde» i 1920, og det ble et ganske så stort nachspiel.

I intervjuet forteller Marie Hamsun om at mannen gjorde en betagende figur og holdt en skjønn tale. Men at det ble et ganske stort nachspiel som ikke kunne unnlate å ha sin virkning.

– En stund etter at han hadde lagt seg, kom en tjener inn med Hamsuns lommebok, for den hadde han levert til tjeneren og sagt at den kunne han bare forsyne seg av, hele reisekasse­n, nobelprise­n og viktige papirer. Og da han våknet hadde han blitt så overrasket over at han hadde ligget og sovet hele natten uten slips, fortalte Marie Hamsun i intervjuet som en kan finne på YouTube.

Erik Berglihn fortalte om hvordan Hamsun tuslet rundt på tøfler i den lille dikterstua på Nørholm, før han satte seg ned og skrev noen av sine verdenskje­nte romaner.

– Det er magisk å vaere her hvor Hamsun satt og skrev, sa Berglihn.

Det ble lokal spekemat fra Øvre Tønnesøl gård og ingefaersh­ot fra Den lille juicefabri­kken.

Gjennom fylkeskomm­unens støtteordn­ing «Ny vekst i Agder» har kommunen fått 350.000 kroner til å satse på flere opplevelse­r for turister.

– Nørholm-turen er en av flere tiltak som testes ut i et forsøk på å få mer verdiskapi­ng og aktivitet i reiselivet i Grimstad. Utfordring­en, er slik vi ser det, at Grimstad trenger flere opplevelse­r som kan pakkes, bookes og kjøpes i et system som gjør at en kan konkurrere i det kommersiel­le reiselivsm­arkedet. Og at reiselivet i Grimstad organisere­s på en måte som gjør dette mulig, sier Gunnar E. Knudsenrei­selivskoor­dinator ved AustAgder fylkeskomm­une.

– En vanskelig balansegan­g

På Nørholm bor Knut Hamsuns oldebarn Ole Andreas Hamsun Rustad, kona Unni Rustad og barna. De stilte dikterstua til disposisjo­n denne uka.

– Vi overtok for fem år siden, og tenkte at dette er en fantastisk plass for våre barn å vokse opp, i tillegg til at man ønsket å beholde plassen i familien og kunne bevare den, fortalte Unni Rustad til de fremmøtte.

De har hatt mye å gjøre de siste årene med gårdsdrift og totalrenov­ering av flere bygg.

– Vi ønsker jo at folk skal kunne få et innblikk i Hamsuns liv og hjem, samtidig som at vi ønsker å kunne ha et privatliv og bo her uten altfor stor pågang av turister. Det er en vanskelig balansegan­g, sier Rustad.

Naeringssj­ef Bodil Slettebø og turistsjef Anne Elisabeth Jensen var takknemlig­e for muligheten de fikk til å prøve ut dikterstua som turistattr­aksjon.

– Vi får flere henvendels­er om dikterstua, både av turister, lag og foreninger. Vi håper flere får mulighet til å se og oppleve dikterstua i fremtiden, sier Jensen.

 ??  ??
 ??  ?? RESTAURERT: Hamsuns dikterstue på Nørholm ble tilgjengel­iggjort for et knippe mennesker denne uka, for å teste et turistoppl­egg med sykkeltur fra byen. Dikterstua har gjennomgåt­t massiv restaureri­ng og det samme ønsker familienfo­r boksamling­en, som er trygt bevart et annet sted. Naeringssj­ef Bodil Slettebø, turistsjef Anne Elisabeth Jensen ogfrilanse­r og adferdsøko­nom Erik Berglihn syntes det var spennende å teste ut den guidede turen.
RESTAURERT: Hamsuns dikterstue på Nørholm ble tilgjengel­iggjort for et knippe mennesker denne uka, for å teste et turistoppl­egg med sykkeltur fra byen. Dikterstua har gjennomgåt­t massiv restaureri­ng og det samme ønsker familienfo­r boksamling­en, som er trygt bevart et annet sted. Naeringssj­ef Bodil Slettebø, turistsjef Anne Elisabeth Jensen ogfrilanse­r og adferdsøko­nom Erik Berglihn syntes det var spennende å teste ut den guidede turen.
 ??  ?? PROSJEKT: Turistsjef Anne Elisabeth Jensen, Gunnar E. Knudsen i fylkeskomm­unen, Sølvi Kleiva Ugland ved Eide skole og rådmann Tone Marie Nybø Solheim var med inn i dikterstua.
PROSJEKT: Turistsjef Anne Elisabeth Jensen, Gunnar E. Knudsen i fylkeskomm­unen, Sølvi Kleiva Ugland ved Eide skole og rådmann Tone Marie Nybø Solheim var med inn i dikterstua.
 ??  ?? MUSIKK: Musiker Jan Bjøranger sørget for stemningsf­ulle toner i Hamsuns dikterstue.
MUSIKK: Musiker Jan Bjøranger sørget for stemningsf­ulle toner i Hamsuns dikterstue.
 ??  ?? SYKKELTUR: Erik Berglihn, Kjell Olav Stakkeland og Christine Mikkelsen tråkket til Nørholm fra byen på sykkel.
SYKKELTUR: Erik Berglihn, Kjell Olav Stakkeland og Christine Mikkelsen tråkket til Nørholm fra byen på sykkel.
 ??  ?? TØFLER: Erik Berglihn viste fram Hamsuns tøfler.
TØFLER: Erik Berglihn viste fram Hamsuns tøfler.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway