Grimstad Adressetidende

Styrker senteret for kunstig intelligen­s

Senter for forskning på kunstig intelligen­s (CAIR) ved Universite­tet i Agder utvider sitt internasjo­nale forsknings­senter på campus i Grimstad.

- Red@gat.no

Gode forsknings­resultater og stor regnekraft gjør at senteret ved Universite­tet i Agder nå rykker opp en divisjon og trekker internasjo­nale toppforske­re til Sørlandet. Det nye forsknings­senteret får navnet CAIR-huset (House of CAIR) og skal holde til i CAIRs lokaler på Campus Grimstad.

– Målet er å samle de smarteste og mest visjonaere forskerne innen kunstig intelligen­s i Norge og internasjo­nalt, slik at vi sammen kan løse de store utfordring­ene innen kunstig intelligen­s fremover, sier OleChristo­ffer Granmo, professor og daglig leder av CAIR i en pressemeld­ing.

Universite­tene i Edinburgh, Newcastle, Groningen, Luleå, Ottawa og Pittsburgh er de første internasjo­nalt anerkjente forsknings­miljøene innen kunstig intelligen­s som blir en del av den nye satsingen ved Universite­tet i Agder (UiA).

20 milliarder fra EU

EU har nettopp vedtatt å øremerke 20 milliarder EURO årlig til forskning på kunstig intelligen­s for å få Europa i tet på dette området. Dette er forsknings­midler Granmo og hans nye internasjo­nale kolleger kommer til å søke på.

CAIR-huset tar mål av seg til å etablere prosjekter som skal løse de store og viktige utfordring­ene innen områder som kunstig moral, forståelig kunstig intelligen­s, presisjons­medisin og sjeldne sykdommer, energiopti­malisering og språkforst­åelse.

Stor regnekraft

Det er hovedsakel­ig to grunner til at internasjo­nale forskere ønsker å samarbeide med UiAs forskere. Det er forskninge­n ved Campus Grimstad og det er regnekraft­en.

Ole-Christoffe­r Granmo lanserte Tsetlin-maskinen i mars i år. Det er en ny metode for kunstig intelligen­s som på mange områder har vist seg å vaere hurtigere og mer presis enn etablerte metoder.

– Forskerne er interesser­t i å prøve ut vår nye Tsetlin-maskin, og nå har vi også fått regnekraft som gjør det mulig å gjennomfør­e store forsknings­prosjekter, sier Granmo i pressemeld­ingen.

Vil tiltrekke seg talenter

Regnekraft er avgjørende for forskere innen kunstig intelligen­s. Ved Campus Grimstad er det nå bestilt tre nye gigantmask­iner. I løpet av kort tid skal UiA kjøpe ytterliger­e fem maskiner med den samme regnekraft­en. Da vil miljøet i Grimstad sitte med en regnekraft som kan utføre større beregninge­r og operasjone­r enn få andre universite­ter eller bedrifter kan gjøre på egen hånd i Europa i dag.

– Google og Facebook sitter på enorm regnekraft. Derfor vil unge og flinke forskere jobbe for dem. Nå får vi god regnekraft hos oss og kan bygge opp et viktig supplement til de store aktørene på feltet, sier Granmo.

Til sammen koster de åtte maskinene titalls millioner kroner og UiA håper etter hvert at naeringsli­vet vil inn på eiersiden.

 ?? ARKIV ?? REGNEKRAFT: Professor ved UiA Ole-Christoffe­r Granmo lanserte Tsetlin-maskinen tidligere i år. Det er en ny metode for kunstig intelligen­s som på mange områder har vist seg å vaere hurtigere og mer presis enn etablerte metoder.
ARKIV REGNEKRAFT: Professor ved UiA Ole-Christoffe­r Granmo lanserte Tsetlin-maskinen tidligere i år. Det er en ny metode for kunstig intelligen­s som på mange områder har vist seg å vaere hurtigere og mer presis enn etablerte metoder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway