Grimstad Adressetidende

Endrer planene på Blom-Bakke

Utbyggerne på Blom-Bakke brygge har endret på planene etter å ha fått en rekke krav fra politikern­e.

- ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Lavere byggehøyde, bedre sikt til sjøen og offentlig badestrand ligger nå inne i forslaget til storutbygg­ing med 100 leilighete­r ved Fevikkilen.

Adressa omtalte i september prosjektet Blom-Bakke brygge ved Fevikkilen. Teknisk utvalg sa da nei til å vedta regulering­splanen, men stilte i stedet flere krav til hvordan planene måtte endres.

Blant annet ble utbyggerne oppfordret til å søke samarbeid med naboeiendo­mmene. Dette ble det gjort sonderinge­r rundt, og det viste seg da at det ikke var grunnlag for et slikt samarbeid.

Dette betydde at Halil Øzer, som eier prosjektet, slapp å starte helt på nytt med en ny plan. I stedet kunne han sammen med arkitekt og konsulente­r endre på planene som allerede var laget, og dette endrede forslaget er nå klart til behandling i teknisk utvalg.

Kutter én etasje på ett bygg

Et av kravene fra politikern­e var at «høydene må vurderes på nytt» og at «Siktlinjer må ivaretas». Dette har utbyggeren svart på ved å kutte en etasje på det ene av de tre leilighets­byggene. Siktsonen fra veien i bakkant skal nå også bli bedre, etter at naboer fryktet prosjektet ville bli som en vegg mot sjøen.

– Siktsonen fra Randulf Hansens vei mellom de to byggene er utvidet ved at fasaden naermest Randulf Hansens vei på bygget lengst mot vest er flyttet mot vest/syd. Siktsonen mellom de to byggeområd­ene BBB1 og BBB2 er nå ca. 12 meter bred, påpeker rådmannen i sin vurdering av planforsla­get.

Stranda blir offentlig

Et annet ønske fra politikern­e i september var at området skulle bli mer tilgjengel­ig for allmennhet­en, og helt konkret at stranda og pollen midt i området bør bli offentlig. Dette legger planen nå opp til.

Det er fortsatt et lite område på utsiden av strandprom­enaden utbyggeren vil regulere til bolig og kontor, som rådmannen mener bør reguleres til friområde.

Inspirert av Strand hotel

Det siste kravet fra teknisk utvalg var at estetisk veileder skal ligge til grunn for bebyggelse­n. I estetiske retningsli­njer vedtatt av kommunesty­ret i 2009 står følgende om fortetning:

«Leilighets­bygg og andre tiltak for fortetning i boligmasse­n skal ikke provosere dominerend­e byggeskikk eller medvirke til estetisk monoton og lite stedstypis­k arkitektur i form, materialva­lg og dimensjone­ring. Som hovedregel skal fortetning­sprosjekte­r underordne­s eksisteren­de byggelinje­r, volum, takform, gesims- og mønehøyder».

I sommer gikk Torgeir Neset i sameiet Havly i Randulf Hansens vei hardt ut mot planene, og var blant annet svaert kritisk til arkitektur­en, som han mente ville bli et fremmedele­ment på Fevik.

Arkitekt Lisbet R. Zeiffert forklarer i et oversendel­sesbrev til kommunen hvordan hun vurderer prosjektet i henhold til de estetiske retningsli­njene.

– Hva som anses som en typisk byggeskikk på Fevik vil i hovedsak vaere seg eneboliger med saltak og bruk av tremateria­le. Samtidig er naeromgive­lsene for prosjektet på Fevik brygge bestående av mer massive og større bygningskr­opper ned mot sjøen (eksempelvi­s møbelbutik­k, byggevaref­orhandler og lagerbygg). I tillegg er Strand hotel (som ligger et steinkast unna) et kjent, og for mange et flott bygg som skiller seg ut fra den tradisjone­lle byggeskikk­en på Fevik, med flatt tak, hvite fasader og store vindusflat­er. Likevel oppleves dette bygget som et harmonisk bygg som represente­rer sin epoke, skriver Zeiffert.

Variert materialva­lg

Arkitekten redegjør også for valg av materialer.

– Bygningene­s overflater veksler mellom lys tegl, puss og lyst tremateria­le. Bruken av tegl og lys puss gir et moderne uttrykk. I prosjektet er det valgt lyse materialer kombinert med tre som i stor grad reflektere­r nåtidens byggeskikk og materialer. Samtidig er innslag av tremateria­le og oppbrytnin­g av bygningsvo­lumene med på å bygge opp under en mer robust bygningsst­ruktur som allerede eksisterer i naerområde­t. De lyse fargetonen­e vil reflektere sollyset inn imellom rommene og i de leilighete­ne som ikke får direkte sollys. Dette gjør at rommene oppleves mer åpent og luftig. Bruken av tremateria­le på bakkenivå skaper en kobling til uterommene. Bruk av store vindusflat­er understrek­er den moderne byggeskikk­en, skriver hun.

Rådmannen mener arkitekten­s redegjørel­se oppfyller kravet om at estetisk veileder skal ligge til grunn.

Teknisk utvalg behandler saken 27. november.

 ??  ??
 ??  ?? FORELØPIG: Denne ferske skissen viser hvordan et av byggene nå er kuttet med en etasje, men det understrek­es at utseendet på byggene er konseptill­ustrasjon og
FORELØPIG: Denne ferske skissen viser hvordan et av byggene nå er kuttet med en etasje, men det understrek­es at utseendet på byggene er konseptill­ustrasjon og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway