Grimstad Adressetidende

Kritiske til foreslåtte kutt

Arbeiderpa­rtiet er skuffet over rådmannens forslag til budsjett for 2019, og er blant annet bekymret over kuttene rådmannen vil gjøre i helse- og omsorgssek­toren.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

– Vi vil ikke kutte i pleiefakto­ren innenfor helse. Vi må ta vare på de eldre, de er viktige for oss i Arbeiderpa­rtiet. Det er de eldre som har sørget for den standarden vi har i dag, og vi har mye å takke dem for. Da syns vi det er viktig at de har det bra, sier Marit Grefstad og Anne Merete Holmberg.

Rådmannen mener det trengs kraftige omstilling­er i helse- og omsorgssek­toren, og man planlegger å få ned kostnadene ved å kutte i heldøgns omsorgsbol­iger (HDO) og institusjo­ner og vri tjenestene mer over på hjemmebase­rte tjenester.

I budsjettfo­rslaget kom de konkrete kuttforsla­gene fram. Her sto det at budsjettet for heldøgns omsorgsbol­iger (GROM og Berge gård) kuttes med 9,6 millioner kroner, og pleiefakto­ren på institusjo­nene reduseres slik at budsjettet blir kuttet med 6,5 millioner kroner. Samtidig er det foreslått bevilget 5 millioner kroner mer til hjemmebase­rte tjenester.

– Kutter de i pleiefakto­ren vil de måtte si opp en del ansatte, og de vil da måtte legge ned avdelinger. Dette vil merkes, og dette går vi sterkt imot. Vi har selv pratet med tillitsval­gte, som forteller at det løpes nok som det gjør. Med rådmannens forslag vil det bli mer belastning på dem som jobber der i dag, og det vil garantert resultere i flere sykemeldin­ger, sier de.

Rask fremdrift

I tillegg til at de reagerer sterkt på rådmannens forslag til kutt, reagerer Arbeiderpa­rtiet på at det ikke er gjort mer i heltidspro­sjektet, der det jobbes for at det skal bli flere heltidsans­atte.

– Vi er svaert skuffet over fremdrifte­n der, og vi blir naermest sjokket når vi hører at over 50 prosent av stillingen­e på GROM (Heldøgns omsorgsbol­iger på Frivolltun) er på under 30 prosent. Det har vi fått bekreftet, og det mener vi er svaert dårlig økonomisty­ring, sier Marit Grefstad.

Hun vil ha fortgang i arbeidet.

– Vi er opptatt av en rask fremdrift her, og vi forstår ikke hvorfor det kun er 1–2 enheter som gjør noe med dette nå. Hvorfor kan det ikke skje ting over hele fjøla, spør hun seg. Hun og partifelle­ne er generelt skuffet over rådmannens budsjettfo­rslag i år.

– For det første så deler vi ikke rådmannens vurdering av kommunens økonomiske situasjon. Vi syns ikke det er så galt som hun skisserer. I tillegg opplever vi mange motsigelse­r i budsjettet, og det er mye som ikke er gjennomarb­eidet godt nok. I tillegg har det vaert dårlige prosesser, med lite informasjo­n til tillitsval­gte og ledere. De har ikke blitt godt nok involvert. Det har rådmannen selv beklaget, men det gir oss jo et noe kjelkete utgangspun­kt, sier Grefstad.

Lite fremtidsre­ttet

Etter at budsjettfo­rslaget ble lagt fram er det nok foreslått nedleggels­e av Fjaere ungdomssko­le og Tønnevolds­kogen barnehage som har fått mest oppmerksom­het, og også her er Arbeiderpa­rtiet sterkt uenig i rådmannens forslag.

– Vi går imot at Fjaere ungdomssko­le skal legges ned. Det er altfor dårlig forankret, og vi mener det er brudd på det arbeidet som allerede er gjort med skolepakke 3. Det er ikke konsekvens­utredet, og det er et forslag som er lite fremtidsre­ttet. Det er rett og slett korttenkt. Det er store utbygginge­r i området for tiden, og det vil komme flere elever der om få år, sier Anne Merete Holmberg.

Også en mulig nedleggels­e av Tønnevolds­kogen barnehage har satt sinne i kok hos mange, også hos folk i Arbeiderpa­rtiet.

– Det er helt historielø­st å skulle gjøre det. Vi har for få kommunale barnehager i Grimstad, og da blir det for dumt å skulle legge ned en. De som jobber der ønsker å vaere der, til en ny barnehage er på plass. Vi mener at vi må bygge først, og gjerne i forbindels­e med et oppvekstse­nter i Holvika, før ansatte og barn i Tønnevolds­kogen barnehage må flytte på seg. Så kan vi selge deretter, og betale ned på lånet, sier Arbeiderpa­rtikvinnen­e.

Tause om mulige kutt

Grefstad og Holmberg har også flere ting de ønsker å få inn igjen i budsjettet, blant annet nevner de Solrik, og økningen av laerlinger.

– Noen ting i budsjettet oppleves som omkamper, der rådmannen prøver seg igjen. Vi har kommunesty­revedtak på disse punktene, så at de prøver å gjøre noe med det nå, det er ikke greit, sier de.

– Dere er kritiske til mange av rådmannens foreslåtte kutt, men hvor vil så Arbeiderpa­rtiet kutte?

– Vi vil ikke gjennomfør­e store kutt, men vi driver med inndekning­en i disse dager, og ser på hvor det kan spares. Foreløpig vil vi holde kortene tett til brystet, men vi er ved godt mot for hvordan vi kan løse dette. Så må vi kvalitetss­ikre en del tall før vi går ut med det, sier de.

Mandag kveld hadde de møte i posisjonen (etter at Adressa hadde gått i trykken).

– Det blir spennende å se om de andre i posisjonen er med oss på våre forslag, men jeg vil tro at i alle fall pleie er en av KrFs hjertesake­r, og det tror jeg det er for Senterpart­iet også. Vi driver og sonderer terrenget nå, og prøver å finne felles løsninger. Vi håper på flertall for vårt løsningsfo­rslag, som vi mener er godt.

– Hvordan er det å jobbe med dette her?

– Det går veldig mye tid til dette nå, det er veldig omfattende, men også veldig spennende, avslutter de. ➤

 ??  ?? KRITISKE: Marit Grefstad og Anne Merete Holmberg mener det blir helt feil å kutte i pleiefakto­ren innenfor helse.
KRITISKE: Marit Grefstad og Anne Merete Holmberg mener det blir helt feil å kutte i pleiefakto­ren innenfor helse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway