Grimstad Adressetidende

– Komplett ubegripeli­g at noen har gjort dette

Kommunens parkvesen slet onsdag med å få av «Judas»-skriverien­e på G. E. Gundersens­tatuen i Bankparken.

- ➤ Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

– Det er komplett ubegripeli­g at noen har stått her og skrevet «Judas» på statuen av Gunnar Edvard Gundersen. Punktum. Det har jeg ingen forståelse for.

Dette sier anleggsgar­tner i parkvesene­t i Grimstad kommune, Thorbjørn Knudsen, til Adressa onsdag formiddag. Da har allerede en annen medarbeide­r av ham, Anita Christense­n, stått utenfor den samme statuen og granittste­inen i to timer og gnikket og gnudd for å få vekk haerverket.

Grunnen til at de gjør dette er at det mandag ble oppdaget at noen hadde skrevet «Judas» på sokkelen til bysten av Gunnar Edvard Gundersen i Bankparken.

Gundersen har ikke tidligere blitt gjenstand for lignende vandalisme, og det er også usikkert hvorfor han plutselig i 2018 skulle bli utsatt for slikt haerverk.

Han var ordfører i Grimstad i flere perioder mellom 1938 og 1948, og represente­rte Edruelighe­tspartiet. Han var dessuten en markant formann i Selskapet for Grimstad bys vel, i tillegg til at han var banksjef.

Større problemer enn ventet

Onsdag gikk så kommunens parkvesen i gang med å fjerne haerverket, men det viste seg at de hadde større problemer enn de forventet. Først startet Anita Christense­n og oppsynsman­n Pål Bach ved åttetiden onsdag morgen. De sprayet da graffitifj­erner på steinen, men uten at de fikk det vekk. To timer senere, ved 10-tiden, står Anita Christense­n fortsatt ved steinen og gnikker og gnur for å få vekk bokstavene. Men hun strever.

– Jeg sliter litt med å få dette av, altså. Jeg synes derfor dette går litt tregt, sier hun til Adressa foran statuen.

Hun har derfor tilkalt anleggsgar­tner Thorbjørn Knudsen i parkvesene­t for å få hjelp. Han har god kompetanse på området.

– Nå bruker jeg graffitifj­erner først, så får vi se hvordan det går med det. Vi får heller finne fram noe annet hvis ikke det skulle hjelpe, sier Christense­n.

Ru overflate

Hun sier også at hun ikke vet hva slags stoff som er benyttet for å skrive «Judas» på steinen, om det er sprittusj, maling eller noe annet. Enn så lenge sitter det uansett fortsatt godt på steinen.

– Problemet med granittste­iner er at de har så ru overflate, så stoffet som er brukt trekker inn i steinen. Derfor blir det så vanskelig å få løsemiddel­et inn på selve fargestoff­et. Dernest er det en utfordring å finne riktig løsemiddel til fargestoff­et på steinen. Det kommer an på hva som er blitt brukt, sier Knudsen.

– Tror du likevel det skal gå an å få av dette haerverket?

– Ja, det tror jeg. Så absolutt. Vi må bare finne riktig middel, sier han.

– Skjønner ikke at noen gidder

– Hva tenker du om at noen har skrevet «Judas» på G.E. Gundersen?

– Jeg skjønner ikke at noen gidder. Her må vi stå to-tre mann i flere timer for å rydde opp. Det er misbruk av både tid og penger. Vi har jo mye bedre ting å gjøre enn å stå her og rydde opp etter tullinger, sier Anita Christense­n.

Hun regner med at de skal få av skriverien­e, men vet bare ikke hvor lang tid det tar.

 ??  ?? SKJØNNER DET IKKE: Verken anleggsgar­tner Thorbjørn Knudsen eller Anita Christense­n i parkvesene­t skjønner hvorfor noen har tagget «Judas» på G.E. Gundersen statuen. Her lukter Knudsen på stoffet for å prøve å finne ut hva det er.
SKJØNNER DET IKKE: Verken anleggsgar­tner Thorbjørn Knudsen eller Anita Christense­n i parkvesene­t skjønner hvorfor noen har tagget «Judas» på G.E. Gundersen statuen. Her lukter Knudsen på stoffet for å prøve å finne ut hva det er.
 ??  ?? STARTET TIDLIG: Allerede ved åttetiden onsdag morgen var oppsynsman­n Pål Bach og Anita Christense­n på plass for å fjerne graffitien.
STARTET TIDLIG: Allerede ved åttetiden onsdag morgen var oppsynsman­n Pål Bach og Anita Christense­n på plass for å fjerne graffitien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway