Grimstad Adressetidende

Barn truet på skolevei

Skolebarn ved Jappa var få meter unna å bli truffet av svaere stein, kastet ned på sykkelveie­n av en ruset person.

- ➤ Janicke Yttervik janicke@gat.no

➤ Mens barna var på vei til Jappa skole fredag morgen, sto en ruset person på kanten over sykkelveie­n og kastet svaere stein ned på veien. Ole Petter Stige hadde akkurat levert sin datter på skolen da han måtte ringe 112.

– Jeg leverte min datter like før klokken åtte i dag tidlig, og på vei opp mot skolen lå det en svaer lykt knust på fortauet. Jeg tenkte ikke noe saerlig mer over det, og kjørte ned bakken igjen. Men da så jeg en ruset mann som sto på muren, like ved busslommen ved rundkjørin­gen opp til Jappa skole. Der sto han og veltet ned en svaer kampestein. I det han veltet den var akkurat to små barn gått forbi, de var tre-fire meter unna. Mannen sto og kastet pinner og stein, sier Ole Petter Stige. Han ba barna raske på opp til skolen og ringte selv til politiet.

Med politiet på tråden stoppet han flere barn, og med hjelp fra en annen mor hadde de kontroll på barna fram til politi kom.

– Dette er alvorlig fordi man har valgt å legge veien her nede fordi det er utrygt på snarveien forbi Ekelunden, og så opplever vi noe så alvorlig som dette. Hadde barna kommet her og ikke sett steinene som hadde veltet ned på fortauet, tør jeg ikke tenke på hva som hadde skjedd. Jeg tipper det er to meter fra der mannen sto og ned på fortauet, sier Stige. Han ringte så rektor ved Jappa skole.

– Skolen må holde vakt, noen voksne med vest må passe på. Barna skal ikke vaere redde, sier Stige. Han understrek­er at han ikke tror at mannen bevisst prøvde å treffe noen skolebarn, men at han kastet ting mens barna gikk forbi. Og det er mange barn der i åttetiden om morgenen.

– Vi rykket ut og fikk tak i personen. Han er kjent for oss fra tidligere. Personen ble så satt i arrest og anmeldt, sier Ole Bjørn Kleivane hos politiet i Kristiansa­nd.

Må trygge barna

Rektor på Jappa skole, MayElin S. Lien, tok kontakt med de foresatte etter hendelsen.

– Jeg er både imponert og glad over at de stoppet og tok tak i dette da de så det. Informasjo­nen jeg har fått har jeg sendt videre til kommunen og politiet, jeg skal også ta kontakt med helsetjene­sten. Vi tenker også at de som jobber der ned, må stå på utsiden og vaere vakter når barna kommer til skolen. Skolen kan kanskje også stille med vakter, men dette er snakk om et bemannet hus. Jeg er sikker på at vi kan få til en god avtale på dette. Dette er alvorlig. Nå har det ikke skjedd noe der på lang tid, men nå har noe skjedd, og da er det viktig med vakter for å trygge barna, sier Lien.

Fort på plass

Stasjonssj­ef Terje Gundersen sier at politiet fikk melding om hendelsen klokken 07.58, om at en person sto ved en steinkant og kastet diverse ting ut i veien.

– Melder var redd for barna som var på vei til skolen. Det er blitt kastet store stein ut i veien. Klokken 08.07 melder patruljen at de har kontakt med mannen, som er kjent fra tidligere. Patruljen tar med mistenkte til legevakta, og vedkommend­e er ruset, sier Gundersen.

Klokken 09.24 er vedkommend­e satt i arrest.

– Fra lommene til personen er det beslaglagt noe hvitt pulver. Vedkommend­e fremsto som ganske ruset og ustabil, sier Gundersen.

Stasjonssj­efen synes episoden er alvorlig, spesielt med tanke på tid og sted.

– Det er ikke bra i det hele tatt. Men det er slike ting som av og til skjer, og da er det viktig for oss å komme fort på plass, sier Gundersen.

Han mener mannen sannsynlig­vis er i tilknytnin­g til Ekelunden.

– Den skal avvikles etter hvert og beboerne fordeles på andre steder i kommunen. Dette er snakk om en person som beveger seg fritt, som er under rusomsorge­n i kommunen. Vi må bare håndtere ut ifra det, om ting skjer. Nå var det dette denne gangen, sier Gundersen.

For noen år siden hadde politiet vakt på stedet, i samarbeid med kommunen.

– Det var et ekstraordi­naert tiltak som vi følte oss forpliktet til å gjøre sammen med kommunen. Og så ble veien på nedsiden av Ekelunden utbedret, slik at skoleeleve­ne ikke trengte å gå gjennom tunet. Siden den gang har vi hatt inntrykk av at problemsti­llingen ikke har vaert til stede lenger. Så blusset det litt opp igjen i dag, og vi håper det er et enkeltståe­nde tilfelle, sier Gundersen.

 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ??
FOTO: JANICKE YTTERVIK
 ?? FOTO: TIPSER ?? KNUST: En svaer lykt var kastet ned på sykkelstie­n.
FOTO: TIPSER KNUST: En svaer lykt var kastet ned på sykkelstie­n.
 ??  ?? SVAERE STEIN: Olle Petter Stige reagerte da en mann kastet stein ned på sykkelveie­n hvor barn på vei til skolen gikk. – Dette stedet er drop off-sonen til elevene, dette skal vaere en trygg sone, sier Stige om stedet hvor en ruset mann sto og kastet stein fredag morgen.
SVAERE STEIN: Olle Petter Stige reagerte da en mann kastet stein ned på sykkelveie­n hvor barn på vei til skolen gikk. – Dette stedet er drop off-sonen til elevene, dette skal vaere en trygg sone, sier Stige om stedet hvor en ruset mann sto og kastet stein fredag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway