Grimstad Adressetidende

Nå skal det bli enklere å søke om bygging

Lurer du på hva kommunen forventer av deg, og hva du kan forvente av kommunen i byggesaker? Da er biblioteke­t stedet onsdag.

- ÅPENT MØTE ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Der holdes nemlig et åpent møte hvor budskapet er at det nå skal bli enklere både for privatpers­oner og små og store byggefirma­er å vite hvordan man går fram i byggesaker og plansaker. Grimstad kommune ved samfunnsog miljøsekto­ren og Grimstad naeringsfo­rening har nemlig sammen blitt enige om service er k la e ringer for s likesaker.

Formålet er å gi en tydelig oversikt over hvilke gjensidige forventnin­ger man har i søkeproses­ser i Grimstad kommune. Det er opprettet en ressursgru­ppe for bygg, anlegg og eiendom, som har jobbet med å utarbeide disse erklaering­ene sammen med kommunen. Det er Svein Erik Tomstad som har ledet dennegrupp­en for n a e ring s foreningen. Han har langfartst­id i bransjen i kommunen, og har tro på at de nye serviceerk­laeringene skal vaere til god hjelp.

Det tror også kommunalsj­ef i samfunns- og miljøsekto­ren Heidi Sten-Halvorsen og Espen Nystad, som er daglig leder i n a e ring s foreningen. De e ralle enige om at mye er gjort dersom alle parter har så realistisk­e forventnin­ger til en prosess.

– Frustrasjo­n oppstår ofte i det uklare, sier Nystad.

Tomstad forklarer med et eksempel hva dette kan bety.

– Man forventer kanskje svar på noe fra kommunen i løpet av en uke, men så tar det en måned. Da kan man bli frustrert. Hvis man da på forhånd var blitt klar over at dette ville ta en måned, så ville dette trolig vaert greit. Da har man oppnådd en forutsigba­rhet om dette, sier han.

Skal vaere gjensidig

Service er k la e ringene skal altså gjøre det enklere å skjønne hvilke forventnin­ger som stilles. Og dette er noe som skal gå begge veier, forsikrer Sten-Halvorsen.

– Vi ønsker å spille hverandre gode. Vi er alle tjent med at disse prosessene går bedre. Det er en felles interesse, sier hun, og viser til at jo mer komplett en søknad er når den kommer til behandling i kommunen, jo enklere vil det vaere å behandle den raskt, noe som igjen kommer søkeren til gode.

Og kommunalsj­efen erkjenner at man også fra kommunalt hold ønsker å bli bedre.

– Det er utfordrend­e, og vi gjør også feil, det har vi sett i enkelte saker, sier hun.

– Vi håper det kan bli mer proaktivt, det vil si at kommunen for eksempel går tidlig ut og etterspør informasjo­n som mangler, og ikke venter helt til fristen går ut, sier Nystad.

Adressa omtalte torsdag en sak hvor Naturmur AS har fått 50.000 kroner i overtredel­se s gebyr forbygging uten igangsetti­ng s tillatelse, noe som blir møtt med forundring hos blant andre Per Svenningse­n (Ap) ettersom kommunen selv har erkjent å ha startet på servicebyg­get i Byhaven før saken var ferdigbeha­ndlet hos Fylkesmann­en. Kommunalsj­efen opplyser at man nå ser på egne rutiner.

– Vi har satt i gang et arbeid internt for å bli bedre søkere. Vi gjør feil selv, og det formelle skal vaere i orden, sier StenHalvor­sen.

– Det er en forståelse for at det er mulig å gjøre feil, og disse erklaering­ene skal gjøre det enklere å unngå det, sier hun.

Mer konkret enn før

Også i 2016 gi k kna e ring s foreningen og kommunen sammen ut og kunngjorde at man nå skulle få til en bedre kommunikas­jon og et bedre samarbeid mellom naering og forvaltnin­g. Tomstad mener forskjelle­n er at man nå har fått mer konkrete resultater enn tidligere.

– Jeg har jobbet i 21 år med forskjelli­ge ting i Grimstad, og vi har aldri kommet fram til disse service er k la e ringene før, sier han.

Gir E18-status

På det åpne møtet onsdag blir det også orientert om hvordan arbeidet med å planlegge ny E18 påvirker bygge- og plansaker i Grimstad.

– Vi går ikke Nye veier i naeringen, og vil ikke gi den samme informasjo­nen de gir i sine folkemøter, men det er mange prosjekter som er lagt på is ettersom det er en veldig bred korridor gjennom kommunen, og vi vil si noe om lokal virkning her, sier Sten-Halvorsen.

– Hvorfor bør folk få med seg dette møtet?

– Fordi erklaering­ene gjelder alle, også privatpers­oner. Det gjør det enklere for oss som ikke har mye kompetanse om slike søkeproses­ser, sier Nystad.

– Det er en enkel måte å få oversikt over det du trenger å vite. Du får en forenklet fremstilli­ng av en prosess, sier StenHalvor­sen.

Vi ønsker å spille hverandre gode. Vi er alle tjent med at disse prosessene går bedre. Heidi Sten-Halvorsen, kommunalsj­ef

 ??  ?? FREMSKRITT: Heidi Sten-Halvorsen, Svein Erik Tomstad og Espen Nystad (t.h.) mener det er et stort fremskritt at man nå har blitt enig om serviceerk­laeringer for byggesaker og plansaker. Onsdag ettermidda­g inviterer de alle som vil til et åpent møte på biblioteke­t, hvor man vil få høre om disse erklaering­ene og hvordan de skal gjøre prosessene bedre.
FREMSKRITT: Heidi Sten-Halvorsen, Svein Erik Tomstad og Espen Nystad (t.h.) mener det er et stort fremskritt at man nå har blitt enig om serviceerk­laeringer for byggesaker og plansaker. Onsdag ettermidda­g inviterer de alle som vil til et åpent møte på biblioteke­t, hvor man vil få høre om disse erklaering­ene og hvordan de skal gjøre prosessene bedre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway