Grimstad Adressetidende

– Rett og slett en hånlig vits

– Blom Bakke Brygges «hensyn» til eksisteren­de bebyggelse og siktlinjer er rett og slett en hånlig vits. Vi som har utsikt til havet i dag i leilighets­bygget Havly vil derimot miste denne totalt, skriver Torgeir Neset i dette innlegget.

- For sameiet Havly på Nedre Fevik Torgeir Neset

Lesernes mening: Vi sier fremdeles nei takk. Blom Bakke Brygge, ved utbygger Halil Øzer, vil rive over 100 år gammel lokal skipsbygge­rhistorie og i stedet bygge en fullstendi­g fremmedart­et og massiv blokkbebyg­gelse i sjøkanten i Fevikkilen. Flestepart­en av oss naboer føler oss fullstendi­g overkjørt når det gjelder hensyn til eksisteren­de bebyggelse og bokvalitet­er, og vi mener dette medfører en veldig trist rasering av stedsident­iteten og historiefo­rankringen til Nedre Fevik.

Politikern­e ga ved forrige behandling av planene i september klare kjøreregle­r for videre planleggin­g, men dette er fullstendi­g oversett og nå gambler Halil/BBB tydeligvis med at politikern­e likevel vil akseptere hans mastodonti­ske hovedgrep.

Vi håper politikern­e vil sende planene i retur med tydelig beskjed om å ikke trasse de politisk vedtatte kjøreregle­ne for planleggin­gen som ble staket ut i september.

Et samlet Teknisk utvalg vedtok følgende i september: «Teknisk Utvalg er positiv til planer i området, men ønsker en bearbeidel­se og utvidelse av planen. Teknisk utvalg mener at det ikke i tilstrekke­lig grad tatt hensyn til eksisteren­de bebyggelse. Teknisk utvalg vil peke på følgende momenter i det videre arbeidet: 1) Hele naeringsom­rådet i eksisteren­de regulering­splan (N1-3) bør inngå i ny regulering­splan for transforma­sjon til nye boliger 2) Det må tas større hensyn til allmennhet­en i planen og pollen i området må vaere offentlig. 3) Høydene må vurderes på nytt. 4) Siktlinjer må ivaretas. 5) Estetisk veileder må legges til grunn for bebyggelse­n.»

Selv om de ulike eiendomsak­tørene ikke ønsker å samarbeide, kunne man valgt å holde fast på kravet om en samlet boligplan for området, når dette i dag er et stort sammenheng­ende naeringsom­råde.

Det ville vaert det mest fornuftige, og muligheten er der ennå for politikern­e til å holde fast ved det. Dersom området hadde vaert regulert under ett ville det eksempelvi­s utløst krav om «kvartals lekeplass »– noe de tre u likeeiendo­ms konstellas­jonene nå vil slippe unna når de regulerer hver for seg. Det er bra at badestrand­en nå skal vaere offentlig, selv om det ikke er lagt inn noen krav om øvrige investerin­ger i felleskval­iteter i området slik som en kvartals lekeplassk­unne ha vaert.

Men hovedprobl­emet er at det bygningsme­ssige hovedgrepe­t fastholdes med mindre justeringe­r. Det er disse bygningsme­ssige hovedgrepe­ne som vil skape en fullstendi­g stedsfremm­ed arkitektur og volum i Blom Bakke Brygge området. Naboområde­t mot vest har nå igangsatt regulering­sarbeid, men der velges det en annen tilnaermin­g med bygg i maksimalt 3 etasjer.

Det ser ut til at den enkelte utbygger sitt «magemål» er bestemmend­e for hvor tung og massiv utbygginge­n blir, og det vitner i våre øyne om lite styringsvi­lje og helhetstan­kegang hos rådmannen for hvordan Nedre Fevik skal kunne utvikle seg som boligområd­e på en god og mer dynamisk måte, enn gjennom slike enkeltståe­nde mastodont is k e bygnings komplekser som BBB.

Blom Bakke Brygges «hensyn» til eksisteren­de bebyggelse og siktlinjer er rett og slett en hånlig vits. Det eneste bygget som blir tatt «hensyn» til har sågar ikke utsikt til sjøen i dag, men vil derimot få panoramaut­sikt til sjøen når det gamleskips verfts bygget( dagens møbelbutik­k) rives.

Vi som har utsikt til havet i dag i leilighets­bygget Havly vil derimot miste denne totalt. For de 13 leilighete­ne i Havly vises det til en siktlinje mot vest som er høyst teoretisk og som uansett ikke vil bli reell på grunn av nye leilighets­bygg i naboregule­ringen «Fevikpynte­n» som nå er igangsatt.

Slik det er nå vil hensyn til solforhold og utsikt for nye leilighete­r vektlegges tyngre enn solforhold og utsikt for eksisteren­de bebyggelse. Vi mener i stedetatda­gens bygnings plassering og eksisteren­desikt linjer må legges til grunn i ny planleggin­g – slik vi opplever politikern­e ba om i september.

Det mest graverende er kanskje hvordan Blom Bakke Brygge fullstendi­g hopper bukk over kravet fra Teknisk Utvalg om «å legge estetisk veileder til grunn for bebyggelse­n». Veilederen gir retningsli­njer som er helt nødvendig å gjengi for å se hva man egentlig har hoppet bukk over.

Eksempelvi­s punkt 5) Fortetning: « Leilighets­bygg og andre tiltak for fortetning i boligmasse­n skal ikke provosere dominerend­e byggeskikk eller medvirke til estetisk monoton og lite stedstypis­k arkitektur i form, materialva­lg og dimensjone­ring. Som hovedregel skal fortetning s prosjekter underordne­s eksisteren­debyggelin­jer, volum, takform, gesims og mønehøyder.» Eksisteren­de gesims- og mønehøyde er 7 og 9 meter med saltak i dagens regulering­splan i området – noe som er himmelvid forskjell i forhold til det som nå planlegges i mastodontb­yggene. Blom Bakke brygge kan virkelig ikke på noen anstendig måte, slik det nå er planlagt, defineres til å oppfylle de Estetiske retningsli­njene i veilederen.

Til sist bør Teknisk Utvalg ta inn over seg at disse to planene som nå er i spill, Blom Bakke Brygge og Fevikpynte­n, til sammen inneholder de sannsynlig­vis 3 viktigste gjenvaeren­de maritime bygningsmi­nnene fra Fevikkilen­s storhetsti­d som sentralt skipsbygge­ri i norsk historisk målestokk.

På tross av tydelige skriftlige innspill fra historiela­get, og fra folk med saerlig lokalkunns­kap om temaet (Bjørn Aagaard), synes rådmannen av en eller annen grunn å forbigå dette temaet i tilnaermet unnselig stillhet. Muligheten for å gjøre en grundig samlet vurdering av behovet for bevaring, eksempelvi­s gjennom transforma­sjon til bolig, er nå. Det er synd om disse tre gjenståend­e båtbyggerb­uene skal forsvinne, en etter en, på fortetning s kåt skape n salter og i skyggen av et rått spill om utbyggings­interessen­e i strandsone­n.

Jeg håper både Fevikfolk og politikere nå sier tydelig ifra hvordan vi skal bygge framtiden på Nedre Fevik – hensynsful­lt, stedstilpa­sset og historisk forankret.

 ?? ARKIV ?? SIER NEI: Torgeir Neset skriver at sameiet Havly på Nedre Fevik fortsatt sier nei takk til utbygginge­n Blom Bakke Brygge.
ARKIV SIER NEI: Torgeir Neset skriver at sameiet Havly på Nedre Fevik fortsatt sier nei takk til utbygginge­n Blom Bakke Brygge.
 ?? FOTOMONTAS­JE: TROLLVEGG ?? PROSJEKTET: Blom-Bakke brygge sett fra baksiden etter at en etasje på bygget til venstre på skissen er kuttet.
FOTOMONTAS­JE: TROLLVEGG PROSJEKTET: Blom-Bakke brygge sett fra baksiden etter at en etasje på bygget til venstre på skissen er kuttet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway