Grimstad Adressetidende

«Kjenner du lukten av gass?»

80-årsdagen for Krystallna­tten, 9. november 1938, fikk en verdig og gripende markering i Grimstad.

- ➤ Eivind Landmark Menighetss­kribent

Godt over 50 mennesker møtte fram på Dyviks plass i høstmørke og tiltagende regn og fikk fakler i hendene.

Etter velkomst av Anita Aabel fra kommunens kulturkont­or og trompetton­er fra Per Sigmond bega fakkeltoge­t seg på vei opp Storgata mot Kulturhuse­t. Underveis var det stans ved Ruta, der ordfører Kjetil Glimsdal holdt appell. Han minte om overgrepen­e mot jødene den redselsnat­ta for 80 år siden, og formante til raus og inkluderen­de holdning i det norske samfunnet.

Jødehat i dag?

Monica Csango er norsk jøde, journalist og samfunnsde­battant. Hun har vokst opp i Skien og på Sørlandet. I 2017 ga hun ut boka «Fortielser» om sin families historie.

Under arrangemen­tet i Kulturhuse­t fortalte hun om hvordan det er å vaere jøde i Norge i dag. Jødefiendt­lige holdninger kan hun selv vitne om. For eksempel skulle hennes toårige sønn leveres i den jødiske barnehagen i Oslo. Mens de stod i køen for å passere vakten, var det en dame på den andre siden av gata som sa «aesj» og spyttet mot dem.

- I en skolegård i Oslo kan det skje at noen tenner fyrstikker foran jødiske barn - med replikken «kjenner du lukten av gass?», forteller hun.

- Og hva skal man si om lokalpolit­ikere som hevder at lederen av en 17.-maikomite må vaere «kronisk norsk»?

- Da nynazisten­e marsjerte i Kristiansa­nd, trodde jeg ikke det jeg så. Jeg føler at det brenner i Norge, ja i verden. Sønnen min spør: «Mamma, må vi vaere stille nå, og ikke si at vi er jøder? Kan det skje igjen?» Dette er ikke en tid å vaere stille på, derfor reiser jeg rundt på skoler og snakker om rasisme. Vi må til livs hatmentali­teten overfor dem som ikke «er som oss». Neste gang kan det gjelde romfolk, homofile og andre grupper.

- Når jeg ser alle dere, fatter jeg håp om at det er mulig å snu utviklinge­n, sa Monica Csango til de frammøtte i Pan. Men vi må ikke slutte å snakke om den uretten som ikke rammer oss selv, oppfordret hun.

 ??  ?? MONICA CSANGO: Holdt foredrag under Krystallna­tt-markeringe­n.
MONICA CSANGO: Holdt foredrag under Krystallna­tt-markeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway