Grimstad Adressetidende

Statsråder ble inspirert av Grimstad

Harald Birkenes, leder av kjøkkentje­nesten, ville ha seg frabedt å gi ferdigskre­lte poteter i lake og plast til de eldre. Han fortalte om tjenesten da to statsråder besøkte byen.

- ➤ MATGLEDE FOR ELDRE ➤ Camilla Hovstø camilla@gat.no

Ministrene Bård Hoksrud og Åse Michaelsen var i Grimstad for å snakke om matlyst og matglede blant eldre. Michaelsen skrøt av kjøkkentje­nesten.

Landbruks- og matministe­r Bård Hoksrud og eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen var i Grimstad på seminar om matglede for eldre. De hadde invitert med seg representa­nter fra 23 kommuner.

Harald Birkenes, sjef for kjøkkentje­nesten i Grimstad, snakket om arbeidet som gjøres her i byen og den såkalte Grimstadmo­dellen.

– Takk for denne fantastisk­e muligheten. Det er gøy å formidle hva vi tror på og hva vi gjør her i byen. Omsorg og glede er viktig for oss, og vi har tre institusjo­ner vi leverer til, i tillegg til bofellessk­ap, kantiner, catering og brød til barnehager blant annet, sa Birkenes.

Grimstadmo­dellen

Kjøkkentje­nesten består av 14 årsverk i tillegg til laerlinger og studenter.

– Grimstadmo­dellen går ut på at vi ikke har full kjøkkenpro­duksjon på hvert sykehjem og heller ikke på et sentralkjø­kken. Vi har en mellomting, og det synes vi fungerer veldig fint. Da tar sentralkjø­kkenet seg av store produksjon­er, som supper, saus, kjøtt og grøt, sier Birkenes.

Hvis han skulle gitt ett råd til andre kommuner fra Grimstad, vil det vaere å lage rom for kjøkkendri­ft også på institusjo­ner.

Åse Michaelsen sa at regjeringe­n setter av 48 millioner kroner til å støtte kommunene i arbeidet med reformen «Leve hele livet» i 2019. Pengene skal brukes til å gi faglig støtte, veiledning og bistand til kommunene når de skal velge ut sine løsninger og forbereder seg på gjennomfør­ing av reformen.

Trenger opprustnin­g

Dette synes Birkenes høres lovende ut.

– Vi har veldig slitte kjøkken i Grimstad også, så det er absolutt behov for midler til opprustnin­g, sier han.

Eldreminis­teren snakket også om erfaringer med å sette middagen til et senere tidspunkt på omsorgshje­m over hele landet.

– Tilbakemel­dingene er at flere har økt matlyst, flere sover bedre om natta, medisinbru­ken er halvert. Hvem skulle tro et senere tidspunkt for middag kunne føre til slike gledelige endringer, spurte Michaelsen publikum.

Harald Birkenes i kjøkkentje­nesten forteller at de har innført senere middag på Frivoll og Feviktun. Berge gård gjenstår.

– Vi er ikke helt på plass med senere middag på Berge gård, grunnet store omorganise­ringer. På de andre institusjo­nene er erfaringen­e veldig gode hittil, og vi kjenner igjen i beskrivels­ene statsråden hadde, sier Birkenes.

Kjøkkentje­nesten i Grimstad produserer 160.000 porsjoner med mat årlig, og de baker nesten 30.000 brød.

– Vi har 14 valg på menyen + dessert, og ofte får brukerne en prøvesmak hjem. I samarbeid med helse- og omsorgstje­nesten kartlegges behovet. På institusjo­nene lager vi restaurant innimellom, og får besøk av kokker fra Sam Eyde videregåen­de. Da er det duker, høye glass og noe godt i glasset. Stemningen er viktig. Vi har også temafrokos­ter, på Feviktun er de veldig gode på det, sa kjøkkensje­fen.

Han fortalte videre at det er korte avstander i Grimstad, som gjør frakt av mat effektivt.

– Vi kjører elbil og lager mye hjemmelagd. Vi har både egen kjøttkvern og mølle som produserer 4,5 tonn korn i året.

Godt nok for de eldre?

Birkenes stilte et spørsmål til publikum: – Hvor ofte kjøper dere ferdigskre­lte poteter pakket inn i plast? Ingen, nei. Men for de eldre skal det vaere godt nok? I Grimstad skreller vi potetene. Vi skreller 400 kilo poteter i uka, sa han.

Åse Michaelsen lot seg imponere av arbeidet som gjøres i Grimstad.

– Jeg synes arbeidet kjøkkentje­nesten i Grimstad gjør er helt strålende, og jeg håper flere kommuner lar seg inspirere av deres arbeid. De har virkelig forstått hva som må til for å gi våre eldre gode matoppleve­lser, sa eldreminis­teren.

Landbruks- og matministe­r Bård Hoksrud snakket også entusiasti­sk om matglede.

Bør vaere et høydepunkt

– Gode måltider bør vaere dagens høydepunkt for eldre. Mange eldre sliter med underernae­ring, og det er ikke hyggelig lesning. Derfor trenger vi økt matlyst og matglede for eldre, og derfor er det verdifullt med en dag som denne, med mye bra påfyll, sier Hoksrud.

Kjetil Glimsdal syntes det var stas at ministrene hadde valgt Grimstad som en av vertsbyene for seminaret om matglede.

– Det er gøy at Grimstadmo­dellen blir lagt merke til nasjonalt. Matglede er viktig hele livet, og også mulighet til å nyte gode måltider sammen med noen, sa Glimsdal.

 ??  ??
 ??  ?? KJØKKENTJE­NESTEN:Leverer mat til omsorgshje­m i Grimstad, eldre som bor hjemme, samt barnehager, kantiner, kaféer og catering blant annet. De er 14 årsverk, og har både laerlinger og studenter. Her er leder for tjenesten Harald Birkenes med laerlingen­e Linn Dreier, Emma Larsen og Teklu Gebregziab­her.
KJØKKENTJE­NESTEN:Leverer mat til omsorgshje­m i Grimstad, eldre som bor hjemme, samt barnehager, kantiner, kaféer og catering blant annet. De er 14 årsverk, og har både laerlinger og studenter. Her er leder for tjenesten Harald Birkenes med laerlingen­e Linn Dreier, Emma Larsen og Teklu Gebregziab­her.
 ??  ?? IMPONERT: Eldreminis­ter Åse Michaelsen og matministe­r Bård Hoksrud lot seg inspirere av arbeidet i Grimstad under konferanse om matglede for eldre på kulturhuse­t mandag.
IMPONERT: Eldreminis­ter Åse Michaelsen og matministe­r Bård Hoksrud lot seg inspirere av arbeidet i Grimstad under konferanse om matglede for eldre på kulturhuse­t mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway