Grimstad Adressetidende

Gjør store endringer for neste års løp

De dropper selve maratonløp­et, inviterer løperne inn i ny løype med nytt start- og målområde, og har også valgt seg ny måned for løpet. Neste års Grimstad Maraton kommer med andre ord i helt ny drakt.

- ➤ Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Grimstad Maraton gjør store endringer på arrangemen­tet neste år. Blant annet blir det ny løype, og løpet blir arrangert i september.

– Det er mange helligdage­r og mye som skjer på våren, men vi hadde egentlig klart å finne datoen for arrangemen­tet vårt i juni. Så ble vi kontaktet av Sommerløpe­t i Kristiansa­nd, som sa at de hadde flyttet sitt løp til samme datoen, og da var det bare å få flyttet vårt løp. Det ville blitt David mot Goliat, sier Beate Sommer, som sammen med Rune Nøstvik og Janicke Yttervik er initiativt­akerne til Grimstad Maraton 2019.

Dermed falt valget på september måned, og ikke nok med det, de har valgt å flytte løpet fra en lørdag til en søndag. Årets løp går dermed av stabelen 8. september.

– Vi har valgt å flytte løpet fra lørdag til søndag for å komme Grimstad Min By i møte. De har tidligere opplevd at selv om det er mye folk i byen denne lørdagen, så mister de en del av omsetninge­n sin når det er maraton i byen. Da er ikke folk i handlemodu­s, sier Beate Sommer.

Rask løype

Da nytt tidspunkt for løpet ble bestemt valgte de også å endre selve løypa.

– Vi har fått litt tilbakemel­dinger på at løypa vår har vaert tung og tidkrevend­e. Hytteplanm­ila på Hønefoss for eksempel, sier at en av suksessfak­torene deres er at løypa deres er rask. Det er noe som lokker folk, og som drar mange deltakere. Derfor hadde vi et ønske om å gjøre vår løype raskere, sier Sommer.

Trioen Sommer, Yttervik og Nøstvik har derfor lett etter den flateste og mest sentrumsna­ere løypa de kunne finne, og har endt opp med en løype langs Vesterled, fram og tilbake til Groos, Tønnevolds­gate, Storgaten, og i mål.

– Vi har prøveløpt denne løypa, og tror den blir veldig rask. Dessuten tror vi den blir veldig morsom, ved at man nå skal ned til Groos, som er en av de fineste badeplasse­ne i Grimstad. Vi ønsket å ha den sentrumsna­er, og så blir det jo helt fantastisk å ta i bruk det nye fine uterommet Grimstad har fått, Byhaven, som vi nå skal ha som start og målområde. Vi håper bare det blir ferdig til 8. september, ler Sommer.

– Ellers har det vaert viktig for oss at løperne skal løpe ned Storgaten, for det er jo veldig stas. Så håper vi restaurant­er og kafeer i byen har åpent denne dagen, og at det kan samles mange mennesker i sentrum, og også ellers i løypa, sier Sommer.

Endrer ikke navnet

Og at det kan oppfattes som om det er mer publikum langs løypa, kan nok løperne fort oppleve, for løypa er nå kun fem kilometer lang. De som skal løpe 10 kilometer løper den to ganger, mens de som skal løpe halvmarato­n løper den fire ganger, og får en ekstra liten sløyfe inne på Groos, slik at de til sammen skal løpe litt over 21 kilometer, som er lengden på et halvmarato­nløp.

– Vi har løpt igjennom denne løypa noen ganger nå, men vi må selvsagt kontrollmå­le den, slik at det blir helt riktig. Det er et krav, sier Sommer.

Trioen har prøvd å få gode tips fra andre arrangører, og et av tipsene er at de bør rendyrke produktet sitt litt mer.

– Vi har hatt 5 og 10 kilometer, halvmarato­n og helmaraton og barneløp. Det blir for mye. Derfor har vi valgt å droppe helmaraton, da det ikke har vaert så mange løpere med der, sier hun.

– Det heter Grimstad Maraton, kommer dere til å endre navnet nå?

– Siden vi fremdeles har halvmarato­n her, så tenker vi det er innafor å kalle det Grimstad Maraton fremdeles. Det er noe med at det tar litt tid å opparbeide seg et navn, så vi vil ikke endre det enda. Det kan jo hende vi evaluerer etter endt løp nå også, og finner ut at vi vil ha med helmaraton igjen, så da er det dumt å droppe det nå, sier Beate Sommer.

Gratis for barna

I fjor valgte arrangøren å arrangere halvmarato­n-stafett, der flere løpere deltok på et lag som til sammen fullførte ett halvmarato­nløp. Det fortsetter de også med i 2019.

– Vi håper derfor det er mange virksomhet­er og bedrifter som utfordrer hverandre til en liten konkurrans­e. Ellers kan man jo gjøre noe gøy ut av dette her, kle seg ut eller finne på andre ting. Vi tror det å vaere med på halvmarato­n-stafett kan vaere en fin måte å ha teambuildi­ng på, sier Sommer.

Det blir også barneløp 8. september, og neste år vil det bli gratis å delta.

– Noen av oss har vaert med og arrangert Grimstad Skifestiva­l, og vi syns rett og slett at det burde vaere et prinsipp at slike arrangemen­ter er gratis for ungene. Det er nok å betale på for foreldre, og det skal ikke vaere pengene som hindrer dem i å vaere med på dette, sier Sommer.

Hun lover medaljer til alle barna, og kanskje en ekstra liten premie. Ny løype blir det for øvrig også for barna, siden Oddensente­ret er stengt på søndager. Tidligere har som kjent barna løpt fra Torget, gjennom Oddensente­ret og opp igjen.

I rute

I år velger for øvrig arrangøren å droppe billigere påmelding jo tidligere man melder seg på.

– Vi ser det at de fleste venter og venter slik at de kan kjenne hvordan formen er og hvordan vaermeldin­gen blir før de melder seg på. Det er få hundrelapp­er å spare på dette, og folk velger derfor å vente litt. Det er selvsagt krevende som arrangør at det har blitt slik, men det er noe vi bare må leve med, sier Sommer.

Hun håper nå at arrangemen­tet ikke krasjer med andre ting.

– Og er det andre som har tenkt å arrangere noe i september, så håper vi jo at de velger en annen dag enn det vi har valgt.

– Vi trenger alle de arrangemen­ter vi kan få i byen vår, og håper på folkefest. Vi håper serverings­steder og kafeer er med og holder åpent og skaper liv, og at folk tar søndagstur­en sin til byen for å spise og få god underholdn­ing. Bedre enn det kan det vel ikke bli, sier hun.

– Tror du det er gunstig at dere nå har byttet arrangemen­tsdato fra vår til høst?

– Det gjenstår å se, men det skjer jo mye på våren, så håpet vårt er at arrangemen­tet kommer på et litt roligere tidspunkt for folk flest, og at alle er litt i gang med hverdagen igjen, og at folk har brukt sommeren på å komme i form. Så er det klart at det de siste årene har vaert veldig varmt i juni, så kanskje er september bra sånn sett. Så håper vi vaeret er med oss, for Byhaven kan nok vaere en sur arena i skikkelig møkkavaer, men samtidig blir det jo helt fantastisk å vaere der nede i havna, med god plass om sola skinner. Det blir spennende det her, sier hun.

– Er dere som arrangør i rute? – Ja, det vil jeg si. Vi har fått landet veldig mye allerede, så gjenstår det selvsagt å kontrollmå­le løypa, og så bruker vi tiden fremover på å prate med sponsorer og sjekke om de er med. Meny som er hovedspons­or har sagt at de er klare 8. september, og det betyr mye for oss. De serverer nemlig utøverne våre mat etter løpet, og det er selvsagt viktig å ha på plass. Vi føler vi er i rute, og har begynt å glede oss til 8. september 2019.

 ??  ??
 ??  ?? KLARE: Janicke Yttervik, Rune Nøstvik og Beate Sommer gleder seg til Grimstad Maraton 2019, som blir nokså annerledes enn tidligere år.
KLARE: Janicke Yttervik, Rune Nøstvik og Beate Sommer gleder seg til Grimstad Maraton 2019, som blir nokså annerledes enn tidligere år.
 ??  ?? NY LØYPE: Slik blir neste års Grimstad Maraton-løype.
NY LØYPE: Slik blir neste års Grimstad Maraton-løype.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway