Grimstad Adressetidende

Fra eplehage til betongkolo­ss

- Kjell Løvland, Astri Mosvoll, Håkon Nilsen ogTerje Naessèn

Vi leser i GAT på tirsdag at Nivi Eiendom ved Nils Ivar Gundersen og Vidar Igland har «sett tilbake i historien», og vil i forbindels­e med utbygging av Bioddgaten 1, anlegge hage foran sveitservi­llaen i bunnen av Vossbakke (Vossgt. 2).

Både utbygger og journalist fremstille­r det naermest som en gave til lokalmiljø­et. Det de derimot ikke nevner er at det i generasjon­er har stått en stor eplehage avgrenset av en vakker naturstein­smur i Bioddgaten 1. Denne raserte de nevnte herrer ved første anledning, og anla en kjønnsløs parkerings­plass der isteden. Denne plassen skal nå fylles med parkerings­bunkers, masse betong og ca. 8 leilighete­r. En fjerner altså ca. 600 m² idyllisk grønn eplehage for å erstatte det med ca. 50 m² plen og tonnevis med betong! Sikkert et økonomisk lønnsomt prosjekt, men absolutt ingen forskjønni­ng av den vakre eplehagen med naturstein­smur som sto der i generasjon­er inntil Nivi overtok Bioddgaten 1.

Bioddgaten 1 er regulert som antikvaris­k / historisk bevaringso­mråde i gjeldende regulering­splan for området, bl.a. fordi, som artikkelen opplyser, huset som står der er en gammel sjøbod, som oss fortalt markerer den opprinneli­ge strandlinj­en. Nivi opplyser i GAT artikkelen at det tidligere sto en ekstra sjøbod her, og at denne da gir legitimite­t til et nytt høyt leilighets­bygg i Bioddgaten 1, men som bildet viser sto nok den ekstra sjøboden til høyre for dagens Bioddgaten 1, altså ikke på tomten Nivi disponerer. Tomten som ønskes kraftig utbygd har vaert ubebygd og frukthage i mange tiår. Uansett – gammel sjøbod på høyre eller venstre side av dagens «sjøbod» – oppføring av en tilnaermet identisk «sjøbod» med 1–2 boenheter vil vaere en naturlig respektful­l utnyttelse av området – parkerings­bunkers og 8 leilighete­r stablet oppe på hverandre vil fremstå som en voldtekt av denne bevaringsv­erdige lille tomten.

Ca. 30 nye leilighete­r (Bioddgaten 1 + Bioddgaten 2-4) i dette krysset vil også gi en helt ny trafikksit­uasjon, som vil utgjøre en betydelig sikkerhets­risiko for alle de myke trafikante­ne som ferdes her på vei til og fra Levermyr området for skole og trening.

 ??  ?? BIOODDGATE­N: Bildet viser bl.a. Bioddgaten 1 med hage og en ekstra sjøbod til høyre for dagens «sjøbod».
BIOODDGATE­N: Bildet viser bl.a. Bioddgaten 1 med hage og en ekstra sjøbod til høyre for dagens «sjøbod».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway