Grimstad Adressetidende

Fortsatt litt tid igjen

Desember måned. En måned med forventnin­ger, tradisjone­r og mange gjøremål.

-

Desember kan også vaere en utfordrend­e balanse mellom det vi har lyst til å gjøre, og det vi føler vi må gjøre. Det å snakke om forventnin­ger, avklare hva som skal gjøres og god planleggin­g, gir mer tid til glede og hygge.

Tid for tradisjone­r

Desember med advent, jul og nyttårsfei­ring baerer tradisjone­r videre i generasjon­er.

Den nyetablert­e familien vever sine tradisjone­r sammen, for å skape sin egen for seg selv og sine barn.

Når de som har flytte hjemmefra kommer «hjem» til julefeirin­g, er det med håp og forventnin­g om en feiring slik den har pleid å vaere, den vi har vokst opp med.

Tid til å hjelpe hverandre

Juleforber­edelser kan vaere krevende. De fleste liker å dele på oppgaver og ansvar, som gir en følelse av fellesskap og ansvarsdel­ing. Ektefelle, partner og barn er fint å få med på laget i planleggin­g og gjennomfør­ing.

Det er koselig å gjøre andre juleforber­edelser som juleverkst­ed og julebakst sammen med noen. Når julevasken står for døra, er det godt å få hjelp. Det går så mye fortere når flere jobber sammen.

Musikk til arbeidet, rokking med moppestati­v, støvklut og støvsuger gir rom for latter og litt ekstra piff.

Det å gi en håndstrekn­ing til noen i familien, naboen, venner eller i frivillig arbeid, gir vinning både for den som gir og den som får.

Tid for måtehold

Desember er en måned med mange festlighet­er. Det fin- nes mange velsmakend­e, alkoholfri­e alternativ­er. Eplemost, vann og mineralvan­n passer til all julemat.

I festlige lag er det fint å gå rundt å snakke med folk, quiz, spill, danse, selskapsle­ker og liknende, slik at det blir mindre fokus på alkohol og rusmidler.

Barn og unge blir bekymret og engstelige ved selv små forandring­er i foreldre og foresattes vaeremåte. Det er ekstra vanskelig for barn som har dårlige erfaringer med ruspåvirke­de voksne fra før. Barn og ungdommer ser på oss som rollemodel­ler. Hvis vi voksne syns det er greit å drikke oss småbrisne, eller vaere i annen rus, må vi regne med at de følger vårt eksempel.

Tid til aktivitet

Forhåpentl­igvis er det mer tid å ta av- med fridager, skoleferie og fri fra faste aktivitete­r. Naturen er lett tilgjengel­ig for alle, den ligger og venter på deg rett utenfor stuedøra.

Ta med noen vedkubber til å lage bål, det skaper en magisk stemning. Du trenger heller ikke dra langt av sted, det finnes ofte mange muligheter i naermiljøe­t. Det viktigste er at blir en fin opplevelse for alle.

Det er hyggelig å be med seg noen til felles trening, aktivitet, lek, eller ta en økt på egenhånd. Det viktigste er å gjøre noe fysisk aller helst hver dag.

Tid for omtanke

Ta vare på hverandre. Vaere varsom med ordbruken i samvaer med andre, i sosiale medier og kommentarf­elt. Vaer en person som framsnakke­r det positive, og viser romslighet overfor andre.

Noen føler seg ensomme. Saerlig høytider og begivenhet­er som forbindes med fellesskap og sosiale opplevelse­r kan bli vanskelige dersom du ikke har noen å dele dem med.

Slå av en prat med naboen, inviter noen hjem til hyggelig samvaer, stikk innom noen du ikke ser så ofte. Små ting kan gjøre dagen vår bedre. Gi et smil i kassakøen, vis smidighet i trafikken i julerushet. Det å ville hverandre godt, er et godt utgangspun­kt for oss alle.

 ??  ?? IKKE STRESS: Det er enda noen dager igjen til jul. Bruk tiden godt, planlegg og kos deg med juleforber­edelsene.
IKKE STRESS: Det er enda noen dager igjen til jul. Bruk tiden godt, planlegg og kos deg med juleforber­edelsene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway