Grimstad Adressetidende

Tar opp kampen mot hets

Lene Langemyr (Frp) mener det er et demokratis­k problem at politikere utsettes for hets og sjikane, og at terskelen for å anmelde slike saker til politiet må bli lavere.

- POLITIKK Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Bjørg Engeset Eide (KrF) skrev i Adressa torsdag et innlegg om politikerf­orakt, og dette fikk Langemyr til å reagere. Nå vil hun ha et tverrpolit­isk oppgjør.

– Vi snakker om en nulltolera­nse for mobbing i skolen, det bør også vaere en nulltolera­nse for mobbing blant voksne. Hvordan skal man få bukt med mobbing blant barn når rollemodel­lene deres trakassere­r, hetser og sjikanerer andre voksne mennesker, sier hun.

– Jeg tolerer ikke lenger å se politiske kollegaer fra alle partier bli behandlet på denne måten, og det må vaere en lav terskel for å anmelde slik personlig hetsing og sjikane. Kun da kan vi få en stopper for dette. Det er rett og slett en trussel for demokratie­t om samfunnet får fortsette på denne måten, også i Grimstad, sier hun.

– Er dette noe som har blitt verre nå enn før?

– Ja, det har absolutt blitt verre, og mye av det er på grunn av sosiale medier. Tidligere kunne det komme på mail, på sms, og før det i posten. Forskjelle­n er at du kan sitte bak en skjerm og trykke på enter. Før måtte du skrive det, finne konvolutt og frimerke og sende det posten, da har du tid til å tenke deg om to ganger. Nå går det veldig fort. Vi må aldri glemme at politikere er mennesker, de og, og slik det er nå er det en trussel for demokratie­t. Vi kan ikke la nettrollen­e vinne, og derfor må vi ta et tverrpolit­isk oppgjør og anmelde det, sier hun.

Skiller mellom kritikk og hets

Langemyr understrek­er at det ikke er kritikk av politikere hun vil til livs.

– Som offentlige personer skal man tåle kritikk, men det skal vaere saklig kritikk.

– Du sier mange ikke klarer å skille sak og person. Hvorfor tror du det er slik?

– Jeg tror det er mye følelser rundt enkelte temaer, hvor følelsen blir satt i fokus, og ikke fornuften. Jeg forstår at det kan skje, men samtidig er man rollemodel­ler for den oppvoksend­e generasjon­en, sier hun.

Siv Jensen også lei

Langemyrs partifelle, finansmini­ster Siv Jensen, tok nylig et liknende oppgjør med sjikane og hets av politikere i alle partier, inkludert det som rettes mot Lan Marie Berg (MDG) og hennes ufødte barn. I kommentarf­eltet under dette innlegget på Jensens egen facebooksi­de er det mange som reagerer med sjikane og hets av både Jensen og andre politikere.

– Når du ser det, tror du dette er en kamp det går an å vinne?

– Jeg tror at hvis man ikke setter fokus på det og setter hardt mot hardt, så vil det i alle fall ikke kunne stoppes. Når jeg håper det blir et tverrpolit­isk oppgjør, håper jeg flere vil tenke seg om to ganger, spesielt overfor den kommende generasjon.Nå har skolene tatt veldig tak i dette med nettvett, men hva med barnebarna og barna til de som fortsatt er nettroll, hvor er troverdigh­eten da, spør Langemyr.

Det er flere lokalpolit­ikere som ikke vil ta gjenvalg på grunn av sjiikane, og det er veldig trist.

Lene Langemyr, Frp

– Vil ikke ta gjenvalg

– Det er flere lokalpolit­ikere som ikke vil ta gjenvalg som på grunn av sjikane, og det er veldig trist. Folk tør ikke engasjere seg fordi de er redd for hva barna skal lese om dem. Det er viktig å få frem at vi har et godt debattklim­a i kommunesty­resalen. Vi er politisk uenige, men det betyr ikke at noens meninger er mindre verdt enn andre, sier Langemyr til slutt.

 ?? ARKIVFOTO ?? LEI: Lene Langemyr (Frp) har sett seg grundig lei på hets og sjikane av politikere.
ARKIVFOTO LEI: Lene Langemyr (Frp) har sett seg grundig lei på hets og sjikane av politikere.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway