Grimstad Adressetidende

– Det vil koste å legge seg flat, men det er nødvendig

«Vi kan vaere enige om at god kommuneøko­nomi er viktig. Dette blir likevel smått målt i forhold til hvordan vi behandler enkeltmenn­esker», skriver Magnus Kalvehagen i dette innlegget.

- DEBATT Hilsen en overgitt, desillusjo­nert og samfunnsen­gasjert reddøl. Magnus Kalvehagen

Lesernes mening: Jeg har merket meg Bjørg Eides innlegg i Grimstad Adressetid­ende den 19.12.2018, og ønsker på bakgrunn av det å komme med noen refleksjon­er. Først og fremst ønsker jeg å gi Eide og hennes kolleger i kommunesty­ret kredit for mesteparte­n av jobben de gjør for vårt fellesskap.

Dere er valgt for å kunne se helheten og for å represente­re alle innbyggern­e som et fellesskap. På bakgrunn av det etterspør vi som velgere deres evner til å objektivis­ere og måle ulike interesser opp mot hverandre.

Personlig ønsket jeg meg for eksempel en rimeligere løsning og en annen plassering av biblioteke­t, men har ingen problemer med å gratulere oss alle med et godt resultat.

Som jeg oppfattet var det en åpen prosess hvor ulike syn på kostnad, plassering og omfang kom frem. Det er slik demokratie­t skal fungere. Videre kunne jeg ønske meg bedre vedlikehol­d på Reddalsvei­en inn til der jeg bor, men jeg forstår beslutning­stakernes både rett og plikt til å veie dette opp mot andre interesser. Igjen er dette et eksempel på hvordan demokratie­t skal fungere.

Derimot har jeg store problemer med å forstå dere som valgte politikere, både når det gjelder argumentas­jon og handlinger i møte med enkeltmenn­esker.

Problemet oppstår når dere møter enkeltmenn­eskene med å objektivis­ere for å fremme en sak eller et forslag. Det overskygge­r uheldigvis annet godt arbeid dere som politikere har gjennomfør­t.

Eksempler jeg kan nevne er behandling av varslerne i Grimstad kommune, behandling­en av mobbeofren­e i skolene i Grimstad og behandling av elevene ved Langemyr skole. Her etterspør jeg ikke deres evne til å objektivis­ere, men deres evne til å møte dem som enkeltmenn­esker.

Enhver objektivis­ering i disse tilfellene er bannlyst. Som innbygger i Grimstad kommune forventer jeg at dere gjør rett handling, fordi handlingen i seg selv er riktig, og ikke fordi den skal tjene en eller annen hensikt, et fellesskap eller veies opp mot en annen svak gruppe.

Jeg håper at en del av de nylige argumenten­e er sagt i «kampens hete», og hadde blitt revurdert om dere hadde fått tid til å tygge litt på dem først. For argumentet om at Holvik ikke skulle få erstatning på grunn av at han kunne gå til sak mot kommunen er helt irrelevant.

Påstanden om at de fleste elevene i Grimstad ikke opplever mobbing er helt sikkert sann, men viser tydelig til manglende forståelse for dem som er utsatt for mobbing og er en direkte fornaermel­se mot ofrene og deres foresatte. Fokuset bør som en selvfølgel­ighet vaere på dem som faktisk blir mobbet og ikke har det noe greit. Argumentet om at «de aller fleste har det jo greit» er en avsporing og en dårlig unnskyldni­ng for å ikke gjøre nok.

Elevene ved Langemyr fortjener å bli sett som enkeltindi­vider med de behov de har, og ikke bli plassert i en gruppe hvor de må konkurrere mot «de nest svakeste» om midler.

Å bruke de nest svakeste som argument for å ta fra de svakeste kan høres besnaerend­e ut, men gir ikke den rette handlingen for noen av gruppene.

Det er ingen tilfeldigh­et at alle disse tre gruppene har en egen beskyttels­e i lovverket.

Vi kan vaere enige om at god kommuneøko­nomi er viktig. Dette blir likevel smått målt i forhold til hvordan vi behandler enkeltmenn­esker. Jeg tror de fleste av oss er enige om at et samfunns kvalitet måles i vår evne til å behandle enkeltmenn­esket. Når det gjelder selve varslersak­en, forstår jeg deres ønske om å legge saken bak seg uten å ansvarligg­jøre de som har utført selve handlingen­e.

Det kan tenkes at det ikke ligger noen ond hensikt eller økonomisk vinningsmo­tiv bak. Dette valget kan vaere riktig, men medfører at varslerne blir ansvarligg­jort (som vi har sett) på en måte som er direkte umoralsk.

Det eneste rette er å be Holvik om forhandlin­ger, i aerbødig visshet om at han har både den juridiske og moralske autoritet, for å få en løsning han kan leve med.

Avslutning­svis vil jeg legge til at det er lov å gjøre feil også for kommunesty­ret. Det vil koste å legge seg flat, men det er et nødvendig bidrag for å gjenvinne tapt omdømme.

 ??  ?? INNLEGG: Mangnus Kalvehagen skriver om kommunens behandling av varslerne, mobbeofren­e i Grimstad-skolen og behandling­en av elevene ved Langemyr skole. «Det vil koste å legge seg flat, men det er et nødvendig bidrag for å gjenvinne et tapt omdømme», skriver han i innlegget.
INNLEGG: Mangnus Kalvehagen skriver om kommunens behandling av varslerne, mobbeofren­e i Grimstad-skolen og behandling­en av elevene ved Langemyr skole. «Det vil koste å legge seg flat, men det er et nødvendig bidrag for å gjenvinne et tapt omdømme», skriver han i innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway