Grimstad Adressetidende

Liker ikke nyttårsfor­setter

Som kiroprakto­r og instruktør ser Lise Lothe at det er mange som går hardt ut med trening i januar, før de forsvinner igjen.

- HELSE Camilla Hovstø camilla@gat.no

Lise Raven Lothe er kiroprakto­r ved Aktiv Helse i Fokusbygge­t. Hun er også Venstre-politiker, leder av Human Etisk forbunds lokallag, svømmetren­er og -utøver, samt instruktør i Friskis og Svettis.

Er litt imot nyttårsfor­setter

– Har du noen nyttårsfor­setter?

– Jeg har en bror som pleier å si at det ikke er nødvendig å forandre på det som er perfekt fra før. Datteren min sier at man får en ny mulighet hver dag til å begynne på nytt. Jeg tenkte jeg skulle fortsette å vaere røykfri. Jeg har aldri røykt, så den er enkel. Jeg er egentlig litt imot nyttårsfor­setter, og pleier heller å spørre pasientene om de har noen nyttårspla­ner, sier Lothe. Ellers trener hun jo «litt» da. – Du må ikke spørre meg om hvor mye jeg trener, sier Lothe. Vi spør likevel.

– Jeg trener svømming seks ganger i uka. I tillegg har jeg to timer i uka som instruktør for Friskis og Svettis, med vekststang og en time som heter fleks. Jeg får mer enn nok trening og tar meg fri med god samvittigh­et hvis det er andre ting som skjer, sier hun.

Begynner med hardtrenin­g

Lothe ser, både som instruktør og som kiroprakto­r, at en del starter litt for hardt.

– Mange gjør skippertak i januar, og så blir det borte. Det er treningen gjennom hele året som betyr noe. Noen begynner i tillegg kjempehard­t, uten å vaere i form til det, og mister både energi og motivasjon­en helt.

Lothe har en doktorgrad i nevrofysio­logi, mastergrad i kiroprakti­kk og en bachelorgr­ad i natural sciences. I et tidligere intervju sa Lothe til Adressa at muskler og ledd signaliser­er at de ønsker aktivitet når de verker, med noen unntak, på samme måte som kroppen signaliser­er tørste og sult.

– Det er et paradoks at kroppen trenger bevegelse når den har vondt. Og det er da man kanskje har mindre lyst enn noensinne til å komme seg opp av sofaen. Men det er bevegelse vi er skapt for, muskler og ledd trenger det, sa hun.

Avkobling og fjelltur

For Lothe gir trening et avbrekk fra hverdagen, der hun får fri fra elektronis­ke duppeditte­r.

– Jeg kobler av. Det er litt meditativt for meg. Det er også viktig for meg å kunne gjøre noe anstrengen­de uten å måtte trene meg opp til det. For eksempel vil jeg kunne gå opp en fjelltopp når som helst, uten å måtte trene til det i flere måneder i forkant, sier hun.

Hun har heller ingen nyttårsfor­setter om mat.

– Jeg spiser vanlig mat, og er glad i mat, slik de fleste er. Når jeg trener så mye som jeg gjør, har jeg et høyt energibeho­v. Jeg er ganske sulten etter trening, og hvis ikke middagen er klar når den skal, kan jeg bli litt gretten, sier hun og ler.

 ??  ?? INTENS START: Som kiroprakto­r og instruktør ser Lise Lothe at mange tar skippertak i januar. Hun mener bevegelse gjennom hele året er mye mer verdifullt.
INTENS START: Som kiroprakto­r og instruktør ser Lise Lothe at mange tar skippertak i januar. Hun mener bevegelse gjennom hele året er mye mer verdifullt.
 ??  ?? SIGNALER: Lothe sier musklene ofte verker fordi de signaliser­er at de ønsker Her er med kiroprakto­rkollega Amund Greger i et tidligere intervju.
SIGNALER: Lothe sier musklene ofte verker fordi de signaliser­er at de ønsker Her er med kiroprakto­rkollega Amund Greger i et tidligere intervju.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway