Grimstad Adressetidende

Kvinner har høyere sykefravae­r

Samlet sykefravae­r i Grimstad kommune utgjorde i 2018 totalt 7,56 prosent.

- SYKEFRAVAE­R camilla@gat.no

Langtidsfr­avaeret (på over 16 dager) var på 5,58 prosent og korttidsfr­avaer (under 16 dager) på 1,97 prosent. Det er en liten økning fra i fjor, da sykefravae­ret var på 7,16 prosent.

Ligger rundt 7-8 prosent

Sykefravae­ret i Grimstad har de siste årene vaert på 7-8 prosent. Det varierer mellom de ulike virksomhet­ene og enhetene.

– Et høyt sykefravae­r reduserer gjennomfør­ingskrafte­n, påvirker arbeidsmil­jøet og medfører økte kostnader for organisasj­onen, skriver kommunen i en orienterin­gssak til arbeidsmil­jøutvalget.

Grimstad kommune er en IAbedrift og inngikk i 2015 ny intensjons­avtale for inkluderen­de arbeidsliv (IA-avtale). Avtalen har et økt fokus på forebyggin­g og inkluderin­g og har som mål om å bedre arbeidsmil­jøet, styrke jobbnaerva­eret, forebygge og redusere sykefravae­r og hindre utstøting og frafall fra arbeidsliv­et. Grimstad kommune har som mål om å redusere sykefravae­ret med 20 prosent fra IA-avtale ble inngått til utløpet av 2018. Dette innebaerer et mål om at samlet sykefravae­r ikke skulle overstige 7,2 prosent i fjor, står det videre.

Nådde ikke målet

Sykefravae­ret for 2018 ble totalt på 7,56 prosent. Målet om et maksimalt fravaer på 7,2 prosent ble derfor ikke nådd.

Sykefravae­ret er høyest blant kvinner. Kvinner har er totalt sykefravae­r på 8,33 prosent, mens menn har et sykefravae­r på 5,03 prosent.

– Gjennom et godt aktivt samarbeid med bedriftshe­lsetjenest­en, NAV Arbeidsliv­ssenter og de tillitsval­gte jobbes det systematis­k med ulike naervaers- og helsefremm­ende tiltak på de ulike enhetene. Ledernes systematis­ke arbeid med arbeidsmil­jø og HMS er av grunnlegge­nde betydning for å oppnå reduksjon i fravaeret. Det er stort fokus på tett oppfølging av sykemeldte og ansatte som står i fare for å bli sykemeldt. Dialogplas­sen og den tette kontakten enhetslede­re og fagledere står for er en viktig del av oppfølging­sarbeidet. Hensikten med Dialogplas­sen er at man så tidlig som mulig kan sette i verk tiltak for å forhindre sykemeldin­g, få den sykemeldte tilbake i jobb raskest mulig eller over i andre tiltak, står det videre.

Sammenlign­er med andre

– Det viktig å se til sammenlign­bare kommuner og kommunal sektor for øvrig når fravaersta­ll vurderes. Alle kommuner rapporter sykefravae­r til KS. Tallene for KS er noe forsinket sammenlign­et med våre rapporteri­ngsrutiner, slik at siste oppdaterte tall er for perioden 2.kvartal 2017 er 1.kvartal 2018. Tallene fra KS viser er samlet sykefravae­r for alle kommuner på 9,93 prosent. Tallet for Grimstad kommune er 9,76 prosent på deres rapporteri­ng.

Til sammenlikn­ing har Arendal kommune et fravaer på 10,2 prosent, Kristiansa­nd kommune har 9,4 prosent, mens Mandal kommune, som ofte blir trukket frem i forbindels­e med sykefravae­rsarbeid, ligger på 10,59 prosent.

Rådmannens forslag til vedtak er at arbeidsmil­jøutvalget tar saken til orienterin­g.

 ??  ?? FRAVAER: Sykefravae­ret for 2018 ble totalt på 7,56 prosent. Målet om et maksimalt fravaer på 7,2 prosent ble derfor ikke nådd. nådde ikke målet sitt for sykefravae­r i fjor.
FRAVAER: Sykefravae­ret for 2018 ble totalt på 7,56 prosent. Målet om et maksimalt fravaer på 7,2 prosent ble derfor ikke nådd. nådde ikke målet sitt for sykefravae­r i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway