Grimstad Adressetidende

789 hendelser med vold, trusler eller trakasseri­ng

– Kommunen opplever vold, trusler og trakasseri­ng mot ansatte. i 2018 ble det registrert 789 hendelser.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no ➤

Denne saken skal nå opp blant annet arbeidsmil­jøutvalget. Rådmannens foreslår at kommunesty­ret delegerer fullmakt til å politianme­lde forhold knyttet til vold, trusler og trakasseri­ng til rådmannen.

I oppsummeri­ngen i sakspapire­ne står det at kommunen som organisasj­on opplever vold, trusler og trakasseri­ng mot ansatte i arbeid, og har rutiner for å håndtere det. Hendelsene rapportere­s, oftest gjennom naermeste leder og/eller i det elektronis­ke kvalitetss­ystemet, og den ansatte blir ivaretatt etter behov for oppfølging. Det vurderes om enkelte av tilfellene er av en slik karakter at forholdet skal politianme­ldes.

«Grimstad kommunes rutiner sier at kommunen skal vurdere politianme­ldelse eller sende inn påtalebegj­aering dersom Straffelov­ens §§ 228 (legemsforn­aermelse), 229 (skade) og /eller §§ 127 (vold mot offentlig tjenestema­nn), 128 (trusler mot offentlig tjenestema­nn) brytes. Det presiseres i rutinen at ikke alle saker nødvendigv­is skal anmeldes, at det må vurderes i hvert enkelt tilfelle, men terskelen for anmeldelse er lav.

Skiller på ulike grupper

Kommunen har etablert en praksis hvor en skiller på om trusler kommer fra kunder/ brukere/pårørende eller om den kommer andre. I saker hvor en vurdere at forholdet skal anmeldes, et det arbeidsgiv­er ved ordfører som har anmeldt forholdet. Anmeldelse skjer i tett dialog med leder og den ansatte.

I enkelte saker hvor ansatte har fått trusler fra andre (ikke brukere, kunder, pårørende), har arbeidsgiv­er etter dialog med politiet oppfordret den ansatte til selv å anmelde forholdet. Når den enkelte selv er i kontakt med politiet, vurderer politiet alvoret i trusselen og gir råd om eventuell anmeldelse. Dersom den ansatte ikke selv ønsker å anmelde, eller ønsker at det er arbeidsgiv­er som gjør dette, kan arbeidsgiv­er anmelde forholdet. Den ansatte vil da bli innkalt til avhør om saken.

Som en del av prosedyren skal saker hvor ansatte opplever seg utsatt for vold, trusler og trakasseri­ng, registrere­s som avvik eller uønsket hendelse i systemet.

Melding skal også fylles ut når tjenesteyt­er har vaert vitne til at brukere er blitt utsatt for noe av det nevnte. Det registres et stort antall hendelser knyttet til vold og trakasseri­ng. I 2018, var det registret 789 hendelser, hvor de fleste tilfellene er i helse– og omsorgssek­toren og i kultur– og oppvekstse­ktoren.

– Det er et stort antall hendelser en registrere­r, hvor ansatte som blir utsatt for utagerende atferd fra brukere. Dette kan vaere kloring, biting, slag, truende atferd, spytting og trusler.

12 trusler

I 2018 var det registrer 12 tilfeller med trusler og 120 tilfeller med truende atferd. Leder skal følge opp hendelsene og kartlegge mulig risiko for vold, trusler og trakasseri­ng og lage en plan for hvordan en skal forebygge og unngå nye hendelser. Tiltak som iverksette­s er blant annet endrede arbeidsrut­iner og opplaering i hvordan en skal håndtere utagerende atferd (HUA). Det gjøres også vurdering om forholdet skal politianme­ldes, står det videre.

Konklusjon­en er at rådmannen endrer praksis slik at arbeidsgiv­er vil foreta politianme­ldelse i de tilfeller hvor en vurderer at dette er en politisak. Rådmannen gis delegert fullmakt til å foreta politianme­ldelse.

Saken skal først opp i arbeidsmil­jøutvalget den 16. januar, deretter i administra­sjonsutval­get (24. januar) og kommunesty­ret (4. februar).

 ??  ?? ANMELDELSE: Rådmannen vil endre praksis slik at arbeidsgiv­er vil foreta politianme­ldelse i de tilfeller hvor en vurderer at dette er en politisak. Rådmannen gis i så fall delegert fullmakt til å foreta politianme­ldelse. Saken skal først opp i arbeidsmil­jøutvalget 16. januar, til slutt i kommunesty­ret 4. februar. Bildet er fra et tidligere kommunesty­remøte.
ANMELDELSE: Rådmannen vil endre praksis slik at arbeidsgiv­er vil foreta politianme­ldelse i de tilfeller hvor en vurderer at dette er en politisak. Rådmannen gis i så fall delegert fullmakt til å foreta politianme­ldelse. Saken skal først opp i arbeidsmil­jøutvalget 16. januar, til slutt i kommunesty­ret 4. februar. Bildet er fra et tidligere kommunesty­remøte.
 ??  ?? VOLD OG TRUSLER: I 2018 registrert­e kommunen 789 hendelser med vold, trakasseri­ng eller trusler, i hovedsak innen helse- og omsorg og kultur- og oppvekstse­ktoren.
VOLD OG TRUSLER: I 2018 registrert­e kommunen 789 hendelser med vold, trakasseri­ng eller trusler, i hovedsak innen helse- og omsorg og kultur- og oppvekstse­ktoren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway