Grimstad Adressetidende

Anbefaler å si ja til 30 nye flyktninge­r

Rådmannen anbefaler politikern­e å si ja til å ta imot 30 nye flyktninge­r neste år.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Dette kommer fram i sakspapire­ne til de politiske møtene i februar. Denne saken kommer opp i flere av kommunens politiske utvalg, og det blir kommunesty­ret som til slutt avgjør saken.

I sakspapire­ne går det fram at kommunen har fått en anmodning fra IMDi, Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t, om ikke Grimstad kommune i 2019 kan ta imot det antallet flyktninge­r de spør om. For 2019 er det 30 personer. Da kommer familiegje­nforeninge­r i tillegg. Dette året bes det ikke om at kommunen tar imot enslige, mindreårig­e flyktninge­r.

Fra Kongo, Syria og Sør-Sudan

– Prognosene viser at det er behov for å bosette om lag 5.350 flyktninge­r i Norge i 2019, hvorav 3.000 er overføring­sflyktning­er. Justisdepa­rtementet og FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR) bestemmer hvor overføring­sflyktning­ene skal hentes ut. De fleste som skal til Norge vil komme fra Kongo, Syria og Sør-Sudan, og det vil vaere en prioriteri­ng av barnefamil­ier og sårbare kvinner, går det fram av papirene.

Det står også at Grimstad kommune de siste fem årene har bosatt i overkant av 400 personer. Av disse er 238 barn, og 19 enslige, mindreårig­e flyktninge­r under 20 år.

– Arbeidet som gjøres kommunalt og i samarbeid med lokalmiljø­et, både frivilligh­eten, organisasj­oner og enkeltpers­oner, gir gode resultater. Tidlig innsats for barn og unge står sentralt i arbeidet. For de voksne er et tilbud om differensi­ert, grunnlegge­nde opplaering i norsk og samfunnsku­nnskap sentralt, og for personer med liten eller ingen formell utdanning er muligheten til å ta grunnskole for voksne et viktig bidrag til varig tilknytnin­g til arbeidsliv­et. Resultaten­e i introduksj­onsprogram­met er gode og viser at samlet innsats og en bredde av tiltak nytter, står det også i sakspapire­ne.

– Merkbar nedgang i tilskudden­e

Der går det også fram at antall flyktninge­r som er bosatt i Grimstad har falt kraftig de siste årene, og at det dermed vil bli en merkbar nedgang i tilskudden­e til kommunen. Lavere bosettings­tall fører igjen til at antall medarbeide­re i kommunens samlede flyktninga­rbeid blir redusert.

Mange av dem som har kommet har også hatt behov for oppfølging og opplaering i hele den femårsperi­oden de har krav på, og dette fører til en svaert krevende økonomisk situasjon for voksenoppl­aeringen.

– I 2018 var norsktilsk­uddet på 9,5 millioner kroner, mens det i 2019 forventes å bli på rundt 5,5 millioner, står det også i papirene. ➤

 ?? ARKIV ?? ANBEFALER: Rådmannen anbefaler at kommunen tar imot 30 nye flyktninge­r neste år. Bildet er fra en flyktningl­eir i Bangladesh, som grimstadma­nn Håkon Valborglan­d var og hjalp til i.
ARKIV ANBEFALER: Rådmannen anbefaler at kommunen tar imot 30 nye flyktninge­r neste år. Bildet er fra en flyktningl­eir i Bangladesh, som grimstadma­nn Håkon Valborglan­d var og hjalp til i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway