Grimstad Adressetidende

Nye millioner til Sykkelbyen

Sykkelbyen Grimstad har fått tildelt flere millioner kroner til tiltak som skal gjøre det enklere og bedre å ferdes på veien som syklist.

- ➤ Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Pengene får de fra Samferdsel­sdeparteme­ntet.

– Vi ønsker å legge til rette for at flere tar beina fatt eller sykler når de har mulighet til det. Da skaper vi bedre mobilitet og miljø, i tillegg til at det er bra for folkehelse­n. For 2019 fordeler vi 78,5 millioner kroner for å støtte opp om tiltak og prosjekt fylkeskomm­unene og kommunene har ansvaret for, sier samferdsel­sminister Jon Georg Dale på regjeringe­ns nettsider.

Statens vegvesen har mottatt til sammen 109 søknader fra 59 søkere. Totalt 58 tiltak i Norge får nå tilskudd, deriblant vil det skje litt av hvert i Grimstad.

Mye jobb

Grimstad får 800.000 kroner til sykkelpark­ering ved Landvik skole og på rådhuset. Det er også satt av 500.000 kroner til skilting av sykkelrute­r i Grimstad, og det er satt av hele 4,5 millioner kroner til å merke røde sykkelfelt i Arendal og Grimstad.

– Vi har fått alt vi har søkt om, så vi er kjempeforn­øyde. Det første jeg tenkte da jeg fikk beskjeden var jo at dette var kjempebra, men så kom tanken om at dette faktisk blir mye jobb, ler Christine Mikkelsen, som er ansvarlig for Sykkelbyen Grimstad.

Tiltakene det er søkt penger til må fullføres i løpet av året.

Sykkelpark­eringer

I flere år har det vaert planlagt en sykkelstal­l på Rådhuset med brikkeløsn­ing. Nå blir det endelig en realitet.

– Parkeringe­n her blir litt som på UiA hvor de har sykkelhote­ll, bare en litt mindre utgave. Vi har to mål med å tilrettele­gge for bedre sykkelpark­ering på rådhuset, og det er at det skal bli bedre for dem som sykler her, samtidig som at vi ønsker å fremstå som et godt eksempel for andre bedriter. Vi håper at sykkelpark­eringen kan fremstå som et signalbygg, et bygg som er det første du ser, slik at det skal gi inspirasjo­n til andre, sier Christine Mikkelsen.

Hun forteller ellers at det vil bli satt opp et parkerings­sted med tak langs veien også. som skal vaere parkering til de som sykler til busstoppet ved rådhuset. På Landvik skole blir det vanlig sykkelpark­ering, slik blant andre Holvika og Jappa har fått de siste årene.

– Vi ser på de skolene som har fått ny sykkelpark­ering at det er veldig effektivt. Flere sykler, og det er mindre haerverk når syklene samles på et oversiktli­g og greit sted, sier Christine Mikkelsen.

Merking av sykkelrute­r

500.000 kroner har Grimstad fått til merking av sykkelløyp­er.

– Vi i Grimstad og Arendal ønsker å gjøre et prosjekt inspirert av det som er blitt gjort i Asker og i Bergen, der de binder sykkelrute­ne bedre sammen, og er mer synlige. Skiltingen skal vise hvor lang avstand det er til sentrale steder som kinoen, Levermyr, sentrum osv. Merkingen skal vaere med på å vise syklistene den enkleste veien fra et sted til et annet, slik at man synliggjør hvor kort det faktisk er å sykle fra A til Å, sier Mikkelsen.

Røde sykkelveie­r

Det er også satt av 4,5 millioner kroner til å merke røde sykkelfelt i Arendal og Grimstad.

– Dette er et samarbeid mellom Vegvesenet, fylkeskomm­unen og kommunene. Vi skal ha møte nå på onsdag, og så skal vi legge en strategi for hvordan vi gjør det her, Vi skal vaere på vi, for å prøve å sikre oss mest mulig av de midlene, sier Mikkelsen. Hun tror pengene kan rekke til å få rødfarge flere steder i kommunen, men har en klar formening om hvor det først bør bli rødt.

– Vi tenker vel Biesletta og ned mot sentrum og i tunnelen der først. Kanskje kan vi få det på resten av Grooseveie­n ved DRUS også, vi får se hvor langt vi kommer. Asfalt som den vi har i Arendalsve­ien er dyrt, så kanskje kommer vi til å prøve ulike løsninger, for å se hva som fungerer best, sier hun.

Ifølge Mikkelsen kan man legge et rødt belegg oppå eksisteren­de asfalt, eller man kan male fargen rett på.

– Det viktigste er at det ikke blir glatt, og at det er slitesterk­t. Vi ønsker også at det skal matche det vi har i Lillesands­veien, sier hun.

– Hva slags betydning har det at asfalten blir rød?

– Forskning viser at når man får rød farge på feltene, så skal det mer til før bilene kjører over linjene enn om det kun er en linje der, så det er tryggere for syklistene rett og slett, sier hun.

– Når tenker du at arbeidet med dette kan begynne?

– Det er vanskelig å si, men vi ønsker å komme i gang med det så fort som mulig. Det må gjøres i 2019 i alle fall, det var en av forutsetni­ngene for å få penger, sier Mikkelsen.

 ?? ARKIVFOTO ?? TILSKUDD: Grimstad kommune har fått flere millioner i tilskudd i år, for å tilrettele­gge bedre for syklister. Det er Christine Mikkelsen (t.h.) svaert glad for. Her er hun avbildet sammen med Hans Stormo i en annen sammenheng.
ARKIVFOTO TILSKUDD: Grimstad kommune har fått flere millioner i tilskudd i år, for å tilrettele­gge bedre for syklister. Det er Christine Mikkelsen (t.h.) svaert glad for. Her er hun avbildet sammen med Hans Stormo i en annen sammenheng.
 ??  ?? SYKKELPARK­ERING: På rådhuset og på Landvik skole vil det bli bedre sykkelpark­eringsmuli­gheter i løpet av året. Dette bildet er fra Hausland.
SYKKELPARK­ERING: På rådhuset og på Landvik skole vil det bli bedre sykkelpark­eringsmuli­gheter i løpet av året. Dette bildet er fra Hausland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway