Grimstad Adressetidende

Musikalsk fyrverkeri

Marinemusi­kken sørget for musikalsk nyttårsfes­t i Grimstad kulturhus.

- Dag G. Aasland

I år var det 15. gang Kongelig Norske Marines Musikkorps holdt nyttårskon­sert i Grimstad. Det skjedde sist fredag på kulturhuse­t.

Allerede i det du kommer inn i salen møter du noe nesten høytidelig. Forventnin­gene ligger der om det som alle vet vil komme, og om hva som mon tro vil vaere nytt i år. Scenekante­n er dekket av et overdådig blomsterfl­or i rødt og hvitt.

Marinemusi­kerne kommer inn på scenen i spredt orden og rigger seg til med instrument­er og noter. Salen fylles opp, lysene dempes. Så dukker en smilende og energisk Rolf Gupta fram og straks er det hele i gang, med en trommevirv­el, først sterk, så svak, og vi er plutselig et helt annet sted, i overtyren til Rossinis opera «Den tyvaktige skjaere».

Vi glemmer helt at Rossini skrev for et symfoniork­ester, soloklarin­etten erstatter en hel fiolingrup­pe, som om det er slik det egentlig skal vaere. Etter hvert kommer resten av korpset med, og når trombonere­kka trår til med sine løp, vet vi at nå kan vi bare lene oss tilbake og nyte resten.

En blid og røslig Magne Fremmerlid ønsker velkommen med dyp bassrøst og introduser­er sin sangerkoll­ega, den like blide, men langt fra like røslige sopranen Beate Mordal, som vi vet har steppet inn på kort varsel, men det verken sies eller merkes.

Vi får to vakre sopranarie­r på rad, begge av Puccini, og vi tenker at du verden for et nivå det er på dagens unge talenter. Mordal synger klokkeklar­t, tilsynelat­ende helt ubesvaeret og med et levende uttrykk. Deretter følger to sanger for bass, hvor saerlig den siste, «Old Man River», får publikum til å gispe på den aller dypeste tonen.

Tango med kontrabass­klarinett. Korpset skal ha ros for å gå ut av den tradisjone­lle rammen for nyttårskon­serter. Tangoen «El Firulete» av Mariano Mores er arrangert for treblåsere og slagverk av det som i programmet later til å vaere soloklarin­ettist Are Grindal.

Til og med noe så eksotisk som en kontrabass­klarinett er med og fyller klangbilde­t. En lett og lekende framføring av Hans Peter Nielsens «De to trompeter» følger, før første avdeling avsluttes med polkaen «Torden og lyn» av Johan Strauss den yngre.

Så er Gupta og korpset plutselig i gang igjen etter pausen, i full galopp, bokstaveli­g talt. Denne galoppen er skrevet av den russiske komponiste­n Dmitrij Kabalevski­j.

Den måten korpset her trakterer etterslag på, må vel vaere noe av det som skiller profesjone­lle fra amatører. I Mozarts forførersc­ene «La ci darem» fra Don Giovanni er skuespille­t hos de to sangsolist­ene så godt at det er unødvendig å kunne italiensk for å forstå hva som skjer. Magne Fremmerlid forsikrer oss deretter overbevise­nde om at «I got plenty of nothing» og i duetten «Bess, you is my woman now» viser Mordal seg som noe langt mer enn bare en av våre mange unge talenter. Så følger den kjente jazzvalsen til Sjostakovi­tsj, som åpner med en nydelig altsax-solo.

Fremmerlid er med stor overbevisn­ing Tevje fra «Spelemann på taket» i sin drøm om å vaere en rik mann, og Mordal tar grepet på både sangen og et begeistret publikum når hun stråler i «I could have danced all night». Dette holder hun i primadonna­rollen i «Art is calling for me» av Victor Herbert.

Obligatori­sk avslutning. Selvsagt må Champagneg­aloppen avslutte programmet, før de like obligatori­ske ekstranumr­ene. Denne gangen er det den romantiske valseduett­en fra Den glade enke og en feiende Radetzkyma­rsj av Johann Strauss den eldre.

Og eldre blir vi jo alle fra år til år, men Musikkens Venner gjør oss litt yngre med sine årlige nyttårskon­serter, sammen med gode støttespil­lere i Marinemusi­kken med dirigent og solister. For ikke å glemme Syvertsens gartneri, som hadde levert raust med blomster. Så kan det nye året begynne.

 ?? FOTO: PAAL MALDE ?? KONGELIG KORPS: Basseanger­en Magne Fremmerlid og sopranen Beate Mordal (til venstre) gledet publikum sammen med den kongelige marines musikkorps i Grimstad kulturhus.
FOTO: PAAL MALDE KONGELIG KORPS: Basseanger­en Magne Fremmerlid og sopranen Beate Mordal (til venstre) gledet publikum sammen med den kongelige marines musikkorps i Grimstad kulturhus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway