Grimstad Adressetidende

– Kommunesty­rets vedta

Både Marit Grefstad (Ap) og Arnt Gunnar Tønnessen (V) reagerer sterkt på kommunesty­rets vedtak i varslersak­en mandag. Grefstad sier også at Ap ikke vil kvie seg for å åpne saken igjen i et nytt kommunesty­re til høsten.

- POLITIKK

– Vi gikk hjem fra kommunesty­remøtet på mandag med et trist utfall. Vedtaket var veldig trist for kommunens omdømme, og det er grunn til å beklage vedtaket. Det viser veldig liten forståelse for den situasjone­n Ragnar Holvik og hans familie har stått i.

Dette sier Aps ordførerka­ndidat i høstens kommuneval­gkamp, Marit Grefstad, til Adressa. Venstres topp- og ordførerka­ndidat, Arnt Gunnar Tønnessen, og Marit Grefstad, kan i dag blant annet fortelle om dramaet og forhandlin­gene som utspant seg i kulissene tett opp mot kommunesty­rets behandling av varslersak­en på mandag. Dette kommer vi tilbake til senere.

For de reagerer begge sterkt over vedtaket det store flertallet i kommunesty­ret bestemte seg for. Da gikk 25 av 35 representa­nter inn for ordfører Kjetil Glimsdals (KrF) og Høyres fellesfors­lag som blant annet innebar at innkjøps- og varslersak­en nå legges død og avsluttes for videre behandling i kommunesty­ret. Hvis Ragnar Holvik likevel vil gå videre med saken må han gjøre det overfor rettsappar­atet. De anerkjente også at det var riktig av ham å varsle innkjøpssa­ken, og tilbød å dekke advokatkos­tnadene og andre utgifter han har hatt med inntil 200.000 kroner. Ragnar Holvik på sin side reagerte kraftig på vedtaket, og sa til Adressa torsdag at vedtaket er «galt, urettferdi­g og støter meg ut» fra kommunen.

– Et merkelig vedtak

I likhet med Grefstad er heller ikke Tønnessen tilfreds med vedtaket.

– Det er jo merkelig. I en så betent sak har de ikke klart å skille mellom varselet og varsle- ren. Hvis vi hver gang skal problemati­sere varsleren når det eventuelt kommer en lignende sak igjen, har vi jo ikke laert noen ting. Rådmannen innrømte også i møtet at hun hadde delt taushetsbe­lagt informasjo­n, sier Tønnessen.

– Å vise en aerlig ansatt til rettsvesen­et med den økonomiske belastning­en det innebaerer, provoserer meg. Det kommer til å bli lenge til vi får en varsler igjen som vil stå fram i Grimstad etter dette. Selv om ikke vårt forslag er optimalt, er det i hvert fall et første steg mot en mer konstrukti­v vei ut av dette, sier Grefstad.

– Og en første vei mot å se på veien fremover: hva har vi egentlig laert av dette? Og hva med neste varsel? Hvem behandler det når rådmannen er inhabil? Dette er spørsmål vi må få løst til neste gang, sier Tønnessen.

– En varsler er en som ser noe som er galt, og som sier ifra om det. Vedkommend­e har også en plikt til det. Organisasj­onen bør derfor behandle varselet og ta vare på varsleren. Kommunen har også en del retningsli­njer for hvordan dette skal håndteres, sier han.

– Et kroneksemp­el

Marit Grefstad sier også at det er viktig at et varsel håndteres korrekt, uansett hvor krevende varselet er, og at boka må følges prikkfritt i slike saker.

– Varsleren skal ivaretas med menneskeli­g varme, og det er rådmannens og ordføreren­s ansvar. Det ble også hevdet mandag at grunnen til at Ragnar Holvik hadde blitt dårlig behandlet, var fordi man ikke visste hvor det egentlig hadde blitt varslet til, sier Grefstad.

Arnt Gunnar Tønnessen sier også at det som skjer i en varslingss­ak, er at den som har varslet lider, men det gjør også den eller de som det er blitt varslet på.

– Denne saken er derfor et kroneksemp­el på at vi må ha skikkelig saksbehand­ling av alle saker. Det kommunesty­ret sa på mandag var at dette vil de ikke gjøre noe mer med, sier han.

Marit Grefstad mener også at denne saken dreier seg om verdier.

– Dette er et verdivalg, og jeg reagerer på verdivalge­t som ligger bak vedtaket på mandag, sier hun.

Kan bli lovlighets­kontroll

Issifou Koanda (SV) hevdet i kommunesty­ret på mandag at det vedtaket som ble gjort, kunne vaere ulovlig. Nå kan dette bli gjenstand for en mulig lovlighets­kontroll.

– Det er en mulighet som ligger der. Vi har 30 dager på oss til å be om en slik kontroll, og det må vaere tre representa­nter som fremmer et slikt forslag. Nå var flertallet for det vedtaket som ble gjort massivt, så en må vurdere om det har noen hensikt å fremme et slikt forslag, og at det ikke bare drar saken ut i tid. Venstre vil likevel ta det opp i sin gruppe, og vurdere om vi skal gjøre noe med det, sier Tønnessen.

– Vi har ikke snakket om dette hos oss ennå, så jeg kan ikke si hva vi eventuelt kommer til å lande på, sier Grefstad.

Kan bli nye konstellas­joner

I januar 2017 gikk Venstre ut av den politiske posisjonen i Grimstad som direkte resultat av innkjøpssa­ken og behandling­en av den. Nå sier Grefstad at dette ikke er aktuelt for dem et halvt år før valget, men sier at de vil vurdere nøye hvem de vil samarbeide med i kommunesty­ret etter valget til høsten.

– Det er derfor ikke opplagt at vi fortsetter å samarbeide med

 ??  ?? REAGERTE OGSÅ: Ragnar Holvik var heller ikke noe fornøyd med vedtaket, og kalte det galt og urettferdi­g til Adressa. Her med støttespil­lerne Harald Lindemann (t.v.) og broren Øyvind Holvik
REAGERTE OGSÅ: Ragnar Holvik var heller ikke noe fornøyd med vedtaket, og kalte det galt og urettferdi­g til Adressa. Her med støttespil­lerne Harald Lindemann (t.v.) og broren Øyvind Holvik
 ??  ?? FIKK FLERTALL: Ordfører Kjetil Glimsdal fikk sammen med Høyre et solid flertall for forslaget sitt i kommunesty­ret. Han ville nå legge saken død.
FIKK FLERTALL: Ordfører Kjetil Glimsdal fikk sammen med Høyre et solid flertall for forslaget sitt i kommunesty­ret. Han ville nå legge saken død.
 ??  ?? MISFORNØYD: Verken Arnt Gunnar Tønnessen eller Marit Grefstad er fornøyd med
MISFORNØYD: Verken Arnt Gunnar Tønnessen eller Marit Grefstad er fornøyd med

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway