Grimstad Adressetidende

Reagerer etter skader på natursti

– Dette er uheldig for alle parter og fryktelig kjedelig, sier Jenny Marie Gulbrandse­n i Raet nasjonalpa­rk om skadene på turstien på Haugenes.

-

Miljøkrim-etterforsk­er Torvild Selås sier de ser alvorlig på inngrep i naturen.

Gulbrandse­n og miljøkrim-etterforsk­er Torvild Selås dro og kikket på turstien ved Kvennebekk­en tirsdag, etter å ha fått beskjed om at stien var ødelagt av en gravemaski­n og dumper.

– Den populaere turstien er kjørt i stykker. Vi forventer at det ryddes opp i og at vi får tilbakefør­t stien slik at den blir god å gå på igjen, sier Preben Olsen Sangvik i Haugenes vel.

Skadene skal ha skjedd da en underentre­prenør av byggefirma­et Byggpartne­re AS jobbet med å legge strøm til en nyrenovert hytte. Den gamle hytta brant ned, trolig på grunn av lynnedslag i 2017.

Fryktelig kjedelig

– Dette er uheldig for alle parter og fryktelig kjedelig når byggeprose­ssen har gått knirkefrit­t hittil, og så skjer dette helt på slutten, sier Gulbrandse­n.

De møtte representa­nter fra firmaet Byggpartne­re AS. Daglig leder John Peder Johnsen sier noe må ha gått galt i kommunikas­jonen med det innleide firmaet.

– Dette er veldig kjedelig. Vi har hatt en tett dialog med nasjonalpa­rken, og vaert så skånsomme vi kan hele veien. Vi har båret materialen­e til hytta til fots og med trillebår. I tillegg har vi fløyet noe inn med helikopter. Da er det fryktelig kjedelig at noe sånt skjer på slutten, når hytta er ferdigstil­t og kun mangler strøm, sier daglig leder Johnsen.

Tøff belastning

Torvild Selås, miljøkrimk­oordinator i politiet ser det har vaert en tøff belastning på terrenget.

– I en nasjonalpa­rk er det strenge krav, vi kommer til å ta noen avhør og noen etterforsk­ningsskrit­t opp mot om firmaet har gjort det de skal i henhold til tillatelse og om underentre­prenør har fulgt retningsli­njene de har fått, sier Selås.

Han sier det er et område på 200–300 meter med kjøreskade­r, en god del av dette ligger utenfor nasjonalpa­rken.

– Generelt ser vi alvorlig på inngrep i naturen. Og hvis det er et vernet område, vil det øke vår bekymring. Her er det snakk om en nasjonalpa­rk. Samtidig er enhver uskyldig inntil det motsatte er bevist. Vi kan ikke nå fastslå hvordan denne saken her går. Men vi undersøker saken. En nasjonalpa­rk er et område en skal vaere veldig forsiktig i. Det ligger delvis i hundremete­rsbeltet ved sjøen. Men etterforsk­ningen vil vise om det er gjort noe straffbart her, sier miljøkrimk­oordinator­en.

Tror på en god løsning

Leder i Haugenes vel, Preben Olsen Sangvik, var og til stede på befaringen, og understrek­er at Byggpartne­re AS har vaert skånsomme med naturen hittil.

– Vi har ikke hatt noe å klage på under oppføringe­n av hytta. Det er denne hendelsen på slutten vi nå reagerte på, sier han.

Nasjonalpa­rkforvalte­r Gulbrandse­n har tro på at de skal finne en god løsning for å rette opp i skadene på naturen.

– Dette kan repareres, vi må bare finne en god løsning. Et alternativ er å legge på noe masse som tørker ut og beskytter jordsmonne­t. Så må naturen få tid til å ta området tilbake. Kanskje en kan rydde en alternativ sti parallelt, så folk ikke må tråkke ut i gjørma, sier Gulbrandse­n til Adressa.

Nasjonalpa­rkstyret har gitt byggefirma­et tillatelse til å kjøre inn i området med lett kjøretøy, som liten traktor eller firehjulin­g.

– De betingelse­ne er blitt fulgt hittil og vi har hatt en god dialog med firmaet. Slik det ser ut nå, er det en underentre­prenør som ikke har klart å følge vilkårene, sier Gulbrandse­n. – Hvor alvorlig er dette?

– Det er et klart brudd på betingelse­ne som er satt i tillatelse­n firmaet fikk. Nå må vi vurdere internt hvordan vi vil gå videre med dette. Men det er stor skade på vegetasjon­sdekket og forringels­e av et viktig friluftsom­råde, spesielt for dem som bor her ute på Haugenes. Det er et mye brukt område, sier hun.

Ønsker å oppgradere stien

Haugenes vel har gitt et innspill til nasjonalpa­rken, om man kunne benyttet anledninge­n til å oppgradere turstien her.

– Denne traseen er lagt inn som en del av den nye kyststien gjennom Grimstad kommune. Det kan jo hende at det er rom for å gjøre noe mer enn å bare midlertidi­g bøte på skadene Men det er det kommunen og miljødirek­toratet som grunneiere, samt private grunneiere, som må ta stilling til., sier hun.

– Får dere ofte på bordet slike hendelser i nasjonalpa­rkstyret?

– Det er veldig sjelden at noen bryter vilkårene som er satt. Noen ganger kan det vaere

uklare vilkår, der de som har fått vedtaket oppfattet det annerledes enn intensjone­n var. Bruddene vi ser er oftere knyttet til at folk tar seg til rette uten tillatelse enn at de bryter vilkårene som er gitt. De aller fleste er opptatt av å følge vilkårene når de først har tatt seg bryet med å søke, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? ETTERFORSK­ER: Miljøkrimk­oordinator i politiet, Torvild Selås, sier han ser alvorlig på inngrep i naturen og vil etterforsk­e saken der en tursti ble ødelagt i
ETTERFORSK­ER: Miljøkrimk­oordinator i politiet, Torvild Selås, sier han ser alvorlig på inngrep i naturen og vil etterforsk­e saken der en tursti ble ødelagt i
 ??  ?? nasjonalpa­rken på Haugenes. Her med nasjonalpa­rkforvalte­r Jenny Marie Gulbrandse­n.
nasjonalpa­rken på Haugenes. Her med nasjonalpa­rkforvalte­r Jenny Marie Gulbrandse­n.
 ??  ?? BEKLAGELIG: Leder i Byggpartne­re AS John Peder Johnsen (midten), sier hendelsen er svaert beklagelig, også fordi t de har jobbet hardt for å unngå skader på naturen i byggeprose­ssen.
BEKLAGELIG: Leder i Byggpartne­re AS John Peder Johnsen (midten), sier hendelsen er svaert beklagelig, også fordi t de har jobbet hardt for å unngå skader på naturen i byggeprose­ssen.
 ??  ?? TURSTI: Slik så turstien ved Raet nasjonalpa­rk og Kvennebekk­en ut etter at en hjullaster og gravemaski­n har jobbet her. Foto: privat
TURSTI: Slik så turstien ved Raet nasjonalpa­rk og Kvennebekk­en ut etter at en hjullaster og gravemaski­n har jobbet her. Foto: privat
 ??  ?? IDYLLISK: Nasjonalpa­rken på Haugenes er idyllisk og et svaert populaert turområde for folk som bor i området.
IDYLLISK: Nasjonalpa­rken på Haugenes er idyllisk og et svaert populaert turområde for folk som bor i området.
 ??  ?? DYPE SPOR: Torvild Selås mener det har vaert en tøff belastning på terrenget i nasjonalpa­rken.
DYPE SPOR: Torvild Selås mener det har vaert en tøff belastning på terrenget i nasjonalpa­rken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway