Grimstad Adressetidende

– Spill på interessen

– Heldigvis får stadig flere skoler øynene opp for spillbaser­t laering, skriver Kari Anita Brendskag i dette innlegget.

- DEBATT FOTO: SHUTTERSTO­CK Kari Anita Brendskag avdelingsd­irektør i Statped

➤ Lesernes mening: Dataspill

er en sentral del av ungdomskul­turen og er en viktig laeringsar­ena. Det er viktig at vi setter oss inn i den verdenen barna våre beveger oss i – både for trygghet, men også for å bygge gode relasjoner.

Mange har blitt

rørt av å lese historien om Mats. NRK har formidlet en tankevekke­nde historie om en alvorlig syk gutt som fant vennskap og fellesskap gjennom gaming – dataspill. Faren til Mats forteller åpent at han ikke forsto spillverde­nen som sønnen var en del av og hva den betød. Historien er en viktig påminnelse om at dataspill har verdifulle sider ved seg.

Vi som jobber

med barn og unge får ofte høre historier om hva spill betyr for dem. Det er ikke så rart. Saert mange barn og unge bruker mye tid på gaming, alene eller sammen med andre. I 2018 fant Medietilsy­net at 96 prosent av guttene og 63 prosent av jentene mellom 9 og 18 år spilte dataspill regelmessi­g. For mange er spill en vei inn i vennskap, både med medelever, men også med andre fra hele verden. I spillverde­n får de til ting – det er en arena hvor de opplever mestring.

Gaming er en

interesse ungdommer med laeringsut­fordringer deler med sine jevnaldren­de. Elever med autismespe­kterforsty­rrelser, ADHD eller spesifikke språkvansk­er spiller like mye eller mer enn gjennomsni­ttet. De finner det motiverend­e, de greier å konsentrer­e seg over lengre tid og opplever mestring, noe de kanskje ikke opplever så ofte i klasseromm­et. Barn og unge med laerevansk­er har mange erfaringer med å mislykkes uten å få muligheten til å prøve på nytt. Gode dataspill bruker mange av de samme teknikkene en god laerer bruker: de motiverer, byr på utfordring­er som gir mulighet for mestring på eget nivå og de setter krav til aktivitet. Et spill har mål som er brutt opp i delmål, har tydelige regler, gir positiv og konstrukti­v feedback og gir mulighet til å prøve og feile.

Heldigvis får stadig

flere skoler øynene opp for spillbaser­t laering. Dataspill i undervisni­ngen spiller på interessen­e til elevene og tilbyr en mer leken og utforskend­e vei til laering. Spill kan vaere med å utvikle ulike ferdighete­r hos elevene som er viktige for et fremtidig arbeidsliv, som blant annet kommunikas­jon, språkferdi­gheter, organiseri­ng, lederskap, samarbeid, strategisk tenkning, problemløs­ing, kreativite­t og kritisk tenkning.

Ved bruk av

spill blir elevene aktive deltakere i laeringspr­osessen. Spill kan vaere en innfallspo­rt til utforskend­e og dyp laering, samtidig som det kan motivere og ufarliggjø­re. Spill er også en fin aktivitet å bygge samarbeids­laering rundt.

 ??  ?? TEMA: «Ved bruk av spill blir elevene aktive deltakere i laeringspr­osessen. Spill kan vaere en innfallspo­rt til utforskend­e og dyp laering, samtidig som det kan motivere og ufarliggjø­re», skriver innsendere­n.
TEMA: «Ved bruk av spill blir elevene aktive deltakere i laeringspr­osessen. Spill kan vaere en innfallspo­rt til utforskend­e og dyp laering, samtidig som det kan motivere og ufarliggjø­re», skriver innsendere­n.
 ??  ?? INNLEGG: Kari Anita Brendskag, avdelingsd­irektør i Statped.
INNLEGG: Kari Anita Brendskag, avdelingsd­irektør i Statped.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway