Grimstad Adressetidende

Landvik skole har suksess med iPad

Da skoleåret begynte i august i fjor, delte Landvik skole ut iPad til alle sine 447 elever. Bruken av pad har vaert en stor suksess.

- ➤ Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

I august i fjor fikk alle elevene på Landvik skole egen iPad av skolen. Det har gjort både undervisni­ngen og leksene gøyere. Elever, foresatte og skolen selv er fornøyd.

Landvik skole hadde et sterkt ønske om å vaere pilotskole i Grimstad for bruk av iPad. Nå har de brukt verktøyet et halvt år, og de har stort sett bare gode erfaringer med det.

– Det har vaert veldig spennende. Vi hadde jo en avstemming, og flertallet på laerervaer­else var positive til at vi skulle bli pilotskole. FAU var også veldig positive, og det har i grunnen stort sett vaert positivite­t knyttet til dette, sier rektor på skolen, Gunhild Espeset.

Viktig laerdom

Elevene bruker iPaden sin i alle fag, men det varierer hvor mye de bruker den.

– Det varierer fra klasse til klasse, fra fag til fag og fra trinn til trinn, men alle elvene bruker iPaden sin i løpet av skoledagen. Den har blitt et veldig godt verktøy, men det er jo ikke slik at de kun laerer ting på iPad altså, sier Espeset.

– Digitale ferdighete­r er en av de fem grunnlegge­nde ferdighete­ne man skal ha ifølge laereplane­n, og derfor er det viktig. Dessuten vil nok digitale ferdighete­r få enda mer plass i ny laereplan i 2020, så det gjelder å følge med, legger hun til.

Rektoren forteller at barna selvsagt laerer å skrive på vanlig måte også, iPaden er i hovedsak et hjelpeverk­tøy.

– Elevene laerer å skrive på vanlig måte, for det er jo veldig viktig at de laerer seg finmotorik­k med blyantgrep og det hele. Rent motorisk er vi for øvrig veldig bevisste på at elevene skal sitte riktig når de holder på med iPaden, forskning sier jo at mye pad-bruk og slik kan vaere problemati­sk for motorikken, sier hun.

Visker ut forskjelle­ne

I begynnelse­n brukte laererne mye tid på å finne de gode appene, finne de gode laeringspl­attformene, og finne ut hvordan de skulle jobbe i de ulike fagene.

– Vi brukte også tid på å finne ut hvordan vi skulle jobbe sammen med foreldrene om dette. Vi føler nå at vi har funnet ut hvordan vi vil gjøre dette her, men vi laerer noe hele tiden, og det er stadig utvikling, sier Gunhild Espeset.

Elevene bruker iPaden på skolen, men de bruker den også til lekser hjemme.

– Vi har brukt iPaden mye til gloseøving, og det er helt genialt. Men vi bruker den også til produksjon, til å ta bilder med, og dokumentas­jon. For eksempel er det veldig greit å bruke det til naturfagsp­rosjekter, der elevene både kan få inn bilder og lyd. Ellers har elevene mulighet til å lese inn norsk eller engelsk tekst på iPaden, som de kan levere til laereren. Så kan laereren få hørt elevene i leksene på den måten, og gi de en tilbakemel­ding via iPaden når de har anledning til det, sier hun.

Rektoren sier også at ukjent tekst kan bli lest opp for deg via iPaden, lydbøker ligger der, og det er i det hele tatt et veldig godt hjelpemidd­el. En av de store fordelen hun ser med å bruke iPad i skolen, er at det visker ut forskjelle­ne blant elever.

– Med iPad føler jeg at vi kan ivareta elevene innenfor de behovene de har på en bedre måte. Og vi kan tilpasse nivået til hver enkelt elev bedre. Hver enkelt elev har sine laeringsve­rktøy, enten man har dysleksi, eller har store utfordring­er i engelsk. Alle kan få det til på iPad ved bruk av sine verktøy, uten at man skiller seg ut. Jeg håper på sikt at bruk av iPad kan viske ut det spesialund­ervisnings­ordet som er litt belastet. Jeg ønsker heller at vi kan si at alle har sin tilpasset undervisni­ng

Liker det

De fleste elevene syns ifølge Gunhild Espeset at det har vaert positivt å få Pad. Det syns i alle fall Vemund Trydal i 7. klasse.

– Det har vaert veldig bra. Vi slipper å stresse med alle disse bøkene og slik, og det er veldig bra, sier han. Også pappa Åsmund Trydal er positiv.

– Jeg syns det er veldig bra at de bruker mest mulig teknologi i skolen, det er jo det som er fremtiden. Skal de jobbe ute i naeringsli­vet etter hvert er det viktig at de kan bruke dette verktøyet. Her bruker de iPaden både til programmer­ing, som hjelpemidd­el og til å lage flotte presentasj­oner. Jeg er veldig positiv, sier han.

Utfordring­er

Til tross for at foresatte, elever, laerere og rektor selv stort sett mener dette iPad-prosjektet har vaert en suksess, så er rektor også åpen om at de hadde litt oppstartsp­roblemer, og at det til tider har vaert krevende å vaere pilotskole.

– Som pilotskole så opplever man jo at ting ikke er helt på plass, og man må bruke mye ekstra tid på å finne de gode appene og verktøyene. iPad har vaert helt nytt for IKT Agder også, og det er klart det har vaert utfordrend­e å ikke ha noen å spørre om hjelp. Vi har derfor vaert nødt til å hele tiden søke mer kompetanse internt på skolen, sier hun.

Både rektor og flere andre ansatte på skolen har reist både innenlands og utenlands for å se hvordan andre skoler bruker iPad i skolen, de har også deltatt på flere konferanse­r, seminarer og kurs.

– Blant annet hadde vi tre pedagoger som reiste til Amsterdam i en uke på ipad-kurs, og de kom jo helt frelst tilbake. Så har de delt sin kunnskap med resten av staben her, det er jo bare slik vi må gjøre det, sier Espeset.

Flere vil vaere med

For 2019 har kommunen satt av penger til at iPad-prosjektet skal fortsette på Landvik skole, og PC-prosjektet skal fortsette på Grimstad ungdomssko­le, men det er ikke satt av penger til at andre skoler i kommunen skal starte opp.

– Jeg vet at både Frivoll og Jappa ønsker å bli med på dette her, og det skal bli spennende å se om noen år hvis ikke de kommer i gang med dette her hvordan det blir når elever herfra, og fra de skolene møtes på Grimstad ungdomssko­le, når de har ulik erfaringer med dette her. Jeg vet at også Holvika er interesser­t i å begynne med dette, de bruker iPad en del allerede i dag, men de har ikke en pad til hver av elevene.

– Får dere bare positive tilbakemel­dinger fra foreldre og laerere?

– Det er mange foresatte som sier at elevene syns det er mye gøyere å gjøre lekser nå enn før. Men både blant foresatte og laerere så vil det jo alltid vaere noen som mener at vi bruker for mye tid på akkurat dette, men slik er det med alt. Det er mange som ønsker seg visse ting inn i skolen, og da må noe legges vekk. Men digitale ferdighete­r er en grunnlegge­nde ferdighet elever skal kunne, og det blir bare viktigere og viktigere. Dette er derfor ikke noe vi kan velge vekk. Vi må ruste disse barna for den digitale hverdagen de vil møte i fremtiden, men også den digitale hverdagen som de allerede lever i i dag, avslutter hun.

 ??  ??
 ??  ?? FORNØYDE: Elevene på Grimstads største barneskole, Landvik er strålende fornøyd med at de får lov til å bruke så mye iPad både på skolen og når de gjør lekser hjemme. Her er en gjeng samlet med rektor Gunhild Espeset.
FORNØYDE: Elevene på Grimstads største barneskole, Landvik er strålende fornøyd med at de får lov til å bruke så mye iPad både på skolen og når de gjør lekser hjemme. Her er en gjeng samlet med rektor Gunhild Espeset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway