Grimstad Adressetidende

– Altfor lite fokus på folk i E18-saken

Hanne Jensen er bare en av flere i Lia og bygdene omkring som frykter for hva som kan skje med ny E18 gjennom dalen deres.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

➤ Hanne Jensen på Lia synes det har blitt altfor mye fokus på dyrket mark, turløyper og gravhauger i E18-saken, og altfor lite på folk. Hun frykter for hva som vil skje med barndomshj­emmet fra 1890.

«Hvor blir det av menneskene i denne saken? Det snakkes mye om dyrket mark, turløyper og gravhauger, men nesten ikke noe om oss som bor i bygdene og vi som må flytte hvis det legges ny trasé! I Lia og på Håbbestad er det mye bebyggelse og mange som blir berørt. Gårder der familier har bodd i mange generasjon­er og der vi skal fortsette å bo i mage generasjon­er fremover! Bygda vi er så glade i og har vokst opp i akkurat som foreldre, besteforel­dre og oldeforeld­re.»

Dette hjertesukk­et var det Hanne Jensen som kom med på Adressas Facebook-side i helgen. Hun var fortvilet over det som kan bli følgende av ny E18 gjennom Grimstad, nemlig at den kommer naermest rett utenfor stuedøra til henne og familien på Lia.

– I denne saken har det blitt presentert to mulige valg av trasé, eller korridor, mellom Rannekleiv og Vik. Det er det som opptar oss som bor midt mellom de to stedene mest. Det er heller ikke så greit hvis den kommer på nordsiden av Temse. Da vil den også komme rett gjennom bygda vår.

Bor i 130 år gammelt hus

Dette sier Hanne Jensen til Adressa. Hun bor med familien sin i huset i Liaveien, rett på oppsiden av Kvikshaug og ved krysset til Liaveien-Esketveitv­eien. Der bor hun i barndomshj­emmet sitt, et hus som oldefaren hennes bygde for 130 år siden. Dette har hun selv planer om å overta når hun skal stifte familie, slik at nye generasjon­er kan bo der i mange år ennå. Dette kan imidlertid bli mindre fristene dersom det kommer en ny stor E18 naermest rett utenfor stuedøra. To av forslagene til korridor som Nye Veier har presentert, går nemlig over Nidelva og tvers gjennom Kvikshaug, altså rett på nedsiden av familiens hus.

– Selv om vi ikke vil bli like berørt som mange av dem som kan få veien rett over huset deres i dag, vil det likevel ødelegge mye for oss som bor her. Vi vil naermest se rett på veien, og det vil bli mye støy. I dag har vi ikke noe støy i det hele tatt fra veien, sier hun.

Hun har engasjert seg i saken, og var forrige onsdag med på det store folkemøtet på Håbbestad gamle skole. I tillegg var hun nede i kommunepla­nutvalget på torsdag da Erling Gunnufsen fra Asplan Viak og Harald Tobiassen fra Nye Veier orienterte om arbeidet.

Ofrer ikke bygda for 24 sek

– Vil du ha ny E18 eller ikke?

– For min del synes jeg den veien vi har i dag er nokså grei. Jeg skjønner derfor ikke hvorfor de skal bygge ny E18. Selv om jeg skjønner at de vil gjøre det for å spare tid for dem som kjører fra Oslo til Stavanger, dreier det seg jo bare om 24 sekunder hvis det kommer en ny vei her gjennom Lia. Vi ofrer ikke bygda vår for de 24 sekundene, sier Jensen.

– Så hvor vil du helst at veien skal gå?

– Jeg synes at dagens E18 er god nok som den er, og vil derfor helst bare ha den i den traseen, sier hun.

Hanne Jensen har full forståelse for at dyrket mark og eldgamle kulturminn­er er viktige verdier å ta vare på ved en eventuell veiutbyggi­ng.

– Ja, det er viktig. Både Fjaere og Øyestad kirker er veldig viktige å ta vare på. Hadde de valgt dagens trasé hadde de ikke berørt noen av disse kirkene, sier hun.

Hun sier også at det er mange innbyggere i bygdene rundt Lia som tenker som henne.

– Ja, det er det, og mange var igjennom akkurat det samme for 19 år siden da det ble bygget ny E18 gjennom Fevikmarka. Da var også spørsmålet om veien skulle gå gjennom Fevik eller Lia, og da fikk innbyggern­e beskjed om at det ikke skulle bli nye vurderinge­r av vei før i 2040. Mange har derfor investert her i den tro at de ikke trenger å bekymre seg for ny E18 før om lenge til, sier hun.

– Vil bli en katastrofe

Som Adressa skrev på lørdag, var det også mange som ga uttrykk for bekymring på folkemøtet på Håbbestad gamle skole. Der var også Johannes Worlitzsch Tøra, som kommentere­r saken i et innlegg på side 8.

«En ny trasé i midtre korridor vil bli en katastrofe for alt bygdeliv øst i Grimstad kommune», skriver han blant annet.

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ??  ?? KAN RYKE: Dersom Nye Veiers forslag til trasé nord for Temse blir vedtatt, vil den nye E18 komme ut akkurat i dette krysset ved Liaveien-Rykeneveie­n (f.v. 407). Dermed kan både dette huset og krysset ryke.
KAN RYKE: Dersom Nye Veiers forslag til trasé nord for Temse blir vedtatt, vil den nye E18 komme ut akkurat i dette krysset ved Liaveien-Rykeneveie­n (f.v. 407). Dermed kan både dette huset og krysset ryke.
 ??  ?? – HVA MED OSS?: Hanne Jensen bor i dette huset i Lia, som er hennes barndomshj­em. Det ble bygget av hennes oldefar for
– HVA MED OSS?: Hanne Jensen bor i dette huset i Lia, som er hennes barndomshj­em. Det ble bygget av hennes oldefar for

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway