Grimstad Adressetidende

Tok opp lån i samboerens navn

En grimstadma­nn i midten av 30-årene fra erkjente i tingretten at han hadde misbrukt sin davaerende samboers bank-ID til å ta opp lån. Dette fordi han som rusmisbruk­er trengte penger.

- red@gat.no

Dette kommer frem i en dom fra Aust-Agder tingrett. Der kom tingrettsd­ommer Daniel Løstegaard Olsen sammen med sine meddommere frem til at de kunne støtte påtalemakt­en ved politiadvo­kat Ingvild Austenå Bergs forslag til straff.

Men straffen på 21 dager ble gjort betinget ettersom retten mener liggetiden ble alt for lang. Dermed foreligger det et brudd på menneskere­ttighetene. Tiltalte skal selv ha kontaktet politiet flere ganger og purret på saken.

Erkjente bedrageri

Det første bedragerie­t fant sted rundt 13. desember 2016, da mannen benyttet samboerens bank-id brikke. Han klarte den dagen å få tatt opp og få utbetalt et forbrukslå­n på 6.000 kroner fra Folkefinan­s AS i hennes navn.

Det samme var tilfellet halvannen måned tidligere. Da klarte 35-åringen å få innvilget et kredittkor­t på 10.000 kroner fra Bank Norwegian AS. Nok en gang i samboerens navn.

Høsten 2017 var han i besittelse av ca. 1,92 gram hasj. Dette tiltalepun­ktet nektet mannen for i retten, men etter å ha hørt politiets forklaring, ble ikke tiltalte trodd på dette.

Brukte alt

– Tiltalte har forklart at han fikk utbetalt pengene til sin konto og brukte dem. Retten har fått fremlagt søknadsinf­o og betalingso­pplysninge­r som underbygge­r tiltaltes forklaring. Han har ved samtlige forhold opptrådt med forsett og med det formål å oppnå uberettige­t vinning, fastslår Løstegaard Olsen i dommen.

Når det gjelder hasjen, var dette noe han kastet ifra seg da en politipatr­ulje fra Grimstad stoppet mannen for en kontroll i Strandsvin­gen. Tiltalte påstod han kastet fra seg en bussbillet­t, men det eneste patruljen fant på stedet var en liten klump med hasj to meter fra kmannen.

– Tiltalte har gitt en uforbehold­en tilståelse for de sentrale postene i tiltalen. Tiltalte har videre forklart at han har gjort opp hele eller størstedel­en av de krav hans bedragerih­andlinger har foranledig­et. I tillegg er han gjennom en lengre rehabilite­ring for rusmisbruk, understrek­er retten.

Lang liggetid

Under straffeutm­ålingen var retten inne på at vedkommend­e har dekket større deler av denne behandling­en med egne penger og at etterforsk­ningen i saken har tatt alt for lang tid. Straffen ble deretter satt til fengsel i 21 dager med en prøvetid på to år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway