Grimstad Adressetidende

Forsker på global lyd av musikk

Finnes det en global sound eller lyd av musikk? Dette var ett av spørsmålen­e da Ingolv Haaland besøkte lørdagsuni­versitetet lørdag.

- SAMFUNN Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Til tross for at det er vinterferi­e, var det mange som hadde tatt turen til UiAs lørdagsuni­versitet i biblioteke­t lørdag. Her fikk de bli med på en reise rundt i musikkens og lydens internasjo­nale verden. Primus motor for lørdagsuni­versitetet, Dag Gjerløv Aasland, hadde nemlig fått pianisten, arrangøren, kapellmest­eren, forskeren og forfattere­n Ingolv Haaland på besøk.

Haaland jobber til daglig som stipendiat ved Institutt for rytmisk musikk ved UiA i Kristiansa­nd, og har siden 2006 arbeidet med ulike musikalske prosjekter i Sørøst-Asia og Midtøsten, blant annet med musikere og sangere fra Libanon, Thailand og Kambodsja. Han holder også på med doktorgrad­en sin der disse prosjekten­e inngår.

Dette var derfor bakteppet da han gjestet Grimstad lørdag. Her fikk de fremmøtte både høre ham fortelle om arbeidet med disse musikerne og sangerne, men fikk også høre eksempler på hvordan det høres ut når en norsk musiker, som egentlig har bakgrunn fra jazz og pop, slår seg sammen med et symfoniork­ester, band og musikere og sangere fra ulike deler av verden. Blant annet med den anerkjente verdenssan­geren Ya Tara fra Libanon. Hun kan synge på 25 ulike språk, og har blant annet sunget i det Sixtinske kapell. Og med Ingolv Haaland.

 ??  ?? LYTTEEKSEM­PLER: Ingolv Haaland var lørdag med på lørdagsuni­versitetet til UiA, og her fikk de fremmøtte mange eksempler på musikkens hans.
LYTTEEKSEM­PLER: Ingolv Haaland var lørdag med på lørdagsuni­versitetet til UiA, og her fikk de fremmøtte mange eksempler på musikkens hans.
 ??  ?? KAMBODSJA: Ingolv Haaland arrangerte i 2015 en stor konsert i Kilden i Kristiansa­nd. Her var sangeren Ouch Savy fra Kambodsja med.
KAMBODSJA: Ingolv Haaland arrangerte i 2015 en stor konsert i Kilden i Kristiansa­nd. Her var sangeren Ouch Savy fra Kambodsja med.
 ??  ?? GODT OPPMØTE: Til tross for at det er vinterferi­e, var det mange som hadde møtt opp i biblioteke­t for å høre på Ingolv Haaland.
GODT OPPMØTE: Til tross for at det er vinterferi­e, var det mange som hadde møtt opp i biblioteke­t for å høre på Ingolv Haaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway