Grimstad Adressetidende

Vil kjempe mot E18 i Lia

«Ny firefelts motorvei truer med å rasere bygda vår», skriver Linda Torland i dette innlegget.

- Linda Torland

Lesernes mening: Bygda Lia vi alle er så glade i. Folks hjem, eiendommer, småbruk og gårder trues med å legges under betong og asfalt. Det snakkes så fint i mediene om miljø. Men hvor miljøvennl­ig er det egentlig å rasere ett LNF-område? LNF er en forkortels­e for landbruk, natur og friluftsom­råde. I kommunepla­nen er det ikke tillatt med annen bygge- og anleggsvir­ksomhet enn den som har direkte tilknytnin­g til landbruk eller annen naeringsvi­rksomhet.

Lia er et populaert turområde. En godvaersda­g møter jeg mange turglade mennesker over Gamlevei. Som legen sa til meg en gang: Tur i skog og mark, det skulle vaert på blå resept. Så viktig er naerhet til naturen for oss mennesker.

Da mine foreldre flyttet hit fra Vaeding, var det fra davaerende E18 som gikk rett utenfor stuedøren. Nå har veispøkels­et fulgt etter. Mitt barndomshj­em er småbruket Hattenborg på Håbestad, som de har bygd opp stein for stein. Hattenborg er nå en firkant under linjene på kartet fra Nye Veier. Blir veien en virkelighe­t, er dette en av mange tragedier i bygda vår. Alle som bor i bygda her har bosatt seg her for å nyte fred og ro.

Selv bor jeg på Tøra og driver med hest på fritiden. Jeg er heldig og har hestene her hjemme med flotte turmulighe­ter rett utenfor døren. Men hestehold er ikke forenlig med en firefelts motorvei som nabo. Rundt her er det mange som driver med husdyr. I tillegg er det rikt dyreliv i skogene. Folk som har bor her, inkludert meg selv vil ikke bo i boligfelt eller by. Folk vil bo her. Jorden i Lia er rik og har vaert opparbeide­t og drevet i århundrer. Noe vi ønsker å fortsette med.

Da nåvaerende E18-trasé over Fevikmarka mellom Bringsverd og Rannekleiv ble anlagt, var ønsket å lage firefelts motorvei med en gang. Dette ble for dyrt, ble det da sagt. Derfor ble bare to felt. Det står også i papirene at nåvaerende E18 trasé skal brukes til minimum 2040. Vi er i 2019 nå, sist jeg sjekket kalenderen.

Det kan ikke bygges en ny E18 etter kun 20 år i bruk. Og ødelegge et nytt område med betong og asfalt for all fremtid. Det er kostbart og lite samfunnsøk­onomisk. Folks psykisk og fysiske helse må komme først. Folk rundt i Lia sliter nå med nattesøvne­n. Frykten for å miste vår kjaere bygd er stor.

Lia har fra før gitt nok områder til vei. Om veien kommer her vil mange miste alt. Alt man har jobbet for, smuldrer som sand mellom fingrene. I verste fall kan folk ende opp uføre av slikt. Å fylle dalen mellom Kvikshaug og Lunde/Have med en gedigen steinfylli­ng og bru, blir meget høylytt. Det vil bråke over hele dalen vår og bort til Vik. Fuglesang vil ikke lenger kunne høres, men blir erstattet av drønn fra lastebiler.

For å ødelegge livene til oss som bor i Lia, kommer de som kjører på veien til å spare 24 sekunder i kjøretid. 24 sekunder fortere frem enn om Nye Veier bygger ut eksisteren­de E18-trasé mellom Bringsverd og Rannekleiv. Langs eksisteren­de trasé vil det stort sett gå tapt skog og jord. Minst mulig hus går tapt.

Det snakkes om en fartsgrens­e på 130 km/t fra høyere hold. Lastebiler og busser har fartssperr­e på 100 km/t. De 24 sekundene de høye herrer ønsker å kjøre fortere, synes jeg de kan legge bort av medmennesk­elige hensyn. Det er galskap å rasere et område som dermed vil gå tapt for all fremtid.

Omkjørings­vei når byggeperio­den pågår har vi her. Vi tar gjerne trafikken midlertidi­g noen år. Vi har hatt lange perioder med E18-omkjøring tidligere, og det har gått greit.

Det trengs ikke fire veier mellom Arendal og Grimstad. Veiene skal vedlikehol­des også. Politikere våkn opp! Kom og se den fine bygda vår. Før veispøkels­et spiser oss opp.

 ?? FOTO: JOHNNY FOSS ?? INNLEGG: Linda Torland er redd for at Lia-bygda skal bli ødelagt av ny motorvei. «Det trengs ikke fire veier mellom Arendal og Grimstad. Veiene skal vedlikehol­des også. Politikere våkn opp!», skriver hun i dette innlegget.
FOTO: JOHNNY FOSS INNLEGG: Linda Torland er redd for at Lia-bygda skal bli ødelagt av ny motorvei. «Det trengs ikke fire veier mellom Arendal og Grimstad. Veiene skal vedlikehol­des også. Politikere våkn opp!», skriver hun i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway