Grimstad Adressetidende

Kan bli årets bygg

Biblioteke­t i Grimstad er nominert til prisen årets bygg, Building of the year, på verdens største arkitektne­ttside.

- ➤ ➤ SAMFUNN Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Biblioteks­jef Brit Østerud er strålende fornøyd etter at biblioteke­t er nominert til Årets bygg på verdens største arkitektne­ttside.

– Jeg synes ikke dette er noe rart jeg for vi har jo fått en arkitekton­isk perle. Nå er det ikke alle perler som er like pene, men det er det dette bygget er, en arkitekton­isk perle. Jeg synes derfor ikke dette er så veldig rart. Og så synes jeg jo også at dette er veldig hyggelig. Det betyr at vi blir sett som det fine bygget det er, og det er veldig hyggelig.

Dette sier en svaert begeistret biblioteks­jef Brit Østerud til Adressa tirsdag kveld. Da er det bare noen få timer siden hun fikk beskjed av en ansatt på biblioteke­t at bygget deres nå er nominert til prisen «Building of the year» på nettsiden archdaily.com. Denne nettsiden beskriver seg selv som verdens mest besøkte arkitektur­nettside på nett, og arrangerer altså denne konkurrans­en om å ha det fineste bygget i verden.

Mange land

Det er her biblioteke­t i Grimstad nå er nominert, og det er det i skarp konkurrans­e med en lang rekke andre nye bygg i resten av verden. Mange fra Kina, men også bygg fra USA, Australia og mange andre land i verden.

Selv vet ikke Østerud noe om hva slags konkurrans­e dette er, eller hva slags nettside dette er, men hun gleder seg uansett stort over nominasjon­en.

– Det som også er hyggelig med denne konkurrans­en er jo at dette flotte bygget kommer ut i verden. Og det vises godt fram på nettsiden med mange bilder og tegninger. Hele bygget vises jo både innvendig og utvendig og med tegninger og alt. Nei, dette var fryktelig hyggelig, sier hun.

I likhet med at hun ikke kjenner til verken nettsiden eller konkurrans­en, aner hun heller ikke hvordan biblioteke­t har kommet med i denne konkurrans­en eller hvem som har nominert det.

– Nei, jeg aner ingen ting om dette. Jeg fikk vite det da jeg gikk fra jobb i ettermidda­g. Det er mulig at arkitekten vår, Helen og Hard, vet noe om dette, men jeg har ikke fått snakket med dem ennå. Det eneste jeg har skjønt av dette er at alle som vil kan gå inn og stemme her. Man behøver altså ikke å vaere arkitekt for å stemme her, sier hun.

Samme arkitekt som i Vennesla

Det var for øvrig det samme arkitektko­ntoret, Helen og Hard, som laget det nye biblioteke­t i Vennesla som fikk mye oppmerksom­het og heder og aere da det sto ferdig. Det vant også flere priser, og ble blant annet kåret som ett av de 10 flotteste bibliotekb­yggene i verden.

– Tror du biblioteke­t i Grimstad også kan bli kåret til det?

– Det er jo kommet mange spektakula­ere bibliotekb­ygg etter hvert rundt omkring i verden, men det hadde jo vaert hyggelig det, sier Østerud og ler.

– Da jeg så bygget reise seg på tomta sa jeg at det skal bli like bra som det i Vennesla, legger hun til.

– Var ikke overrasken­de

– Bygget konkurrere­r med mange andre bygg fra mange land i verden. Hvor overrasken­de var det at dere fikk denne nominasjon­en?

– Jeg vil egentlig ikke si at det var så veldig overrasken­de, jeg. Det er jo et relativt spesielt bygg som det er krevende å se på, men bygget har mange kvaliteter. Jeg skjønner derfor at det har blitt nominert, sier hun.

– Samtidig har det jo vaert ganske omdiskuter­t også, og fått mange kallenavn. Det er altså ikke alle som synes det er like fint som deg?

– Av og til kan det vaere lettere å se på ting som man har en viss avstand til. Det kan vaere lettere å se på bygg da. Men jeg innrømmer at det er et krevende bygg å se på. En må gå inn i det. Det er også ting vet det bygget som det tar litt tid før en oppdager, rett og slett, sier hun.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? KAN FÅ PRIS: Biblioteks­jef Brit Østerud gleder seg stort over nominasjon­en med å ha årets bygg på den internasjo­nale nettsiden archdaily.com.
ARKIVFOTO KAN FÅ PRIS: Biblioteks­jef Brit Østerud gleder seg stort over nominasjon­en med å ha årets bygg på den internasjo­nale nettsiden archdaily.com.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway