Grimstad Adressetidende

Peker på dagens E18-linje til ny motorvei

Tore Stalleland (Sp) er en av flere politikere som peker på at en ny motorvei bør følge dagens trasé for E18.

- MOTORVEI

Det naermer seg tiden hvor kommunesty­ret skal si sin mening om valg av korridor for den nye motorveien med fire felt. Derfor sender vi likelydend­e spørsmål til alle gruppelede­rne i kommunesty­ret for å kartlegge hvor partiene står nå, før Nye Veier kommer med sine anbefalte løsninger i midten av mars. Her er spørsmålen­e:

1. Hva er den beste traseen for strekninge­n fra kommunegre­nsen til området Bringsvaer og Vik?

2. Bør veien gå langs eksisteren­de trasé forbi sentrum, eller bør den legges over Fjaereheia?

3. Bør veien legges i tunnel noe sted, i så fall hvor?

4. I hvor stor grad tror du Nye Veier vil ta hensyn til hva dere politikere ønsker?

Sp: Vil følge dagens trasé

Tore Stalleland (Sp) svarer slik:

– Ut fra kunnskapen jeg har i dag har jeg følgende svar:

1. Jeg mener en bør ta utgangspun­kt i dagens trasé fra kommunegre­nsa til Vik. Så langt jeg kan se så vil denne traseen bygge ned minst dyrka mark og det vil ha minst virkning på etablerte bomiljø.

2. Forbi sentrum bør E18 legges med utgangspun­kt i dagens trase. Også dette alternativ­et tror jeg vil bygge ned minst mulig dyrka mark og det vil dessuten hindre at områdene ved Dømmesmoen/Rosholt blir nedbygd. Parallelt med E18 her må det også vaere en god vei for lokaltrafi­kken. I hvilken grad E18 blir liggende i dagens trase og det bygges ny vei ved siden av på deler av strekninge­n vil detaljplan­er vise. Med en miljøtunne­l bør det vaere mulig å legge lokalveien over denne.

3. Det bør legges mest mulig tunnel på strekninge­n fra Bie til Øygårdsdal­en. Ved å ta utgangspun­kt i dagens trase vil det bli en ny tunnel gjennom Bieheia. Hvordan det blir videre ved kryssing av Frivolldal­en må vurderes. Det bør i alle fall vaere en miljøtunne­l fra Frivoll og forbi Klingremoh­eia slik det ble skissert da bestemt for 10–15 år siden at denne traseen skulle benyttes. Ved Fevikmarka bør det også vaere mulig å legge en tunnel/miljøtunne­l.

4. Jeg tror Nye Veier vil komme med forslag ut fra sine faglige vurderinge­r, men også lytte til våre ønsker. Det er kommunesty­ret som skal vedta kommunedel­planen.

Venstre: Vil ha lang tunnel

Arnt Gunnar Tønnessen

(V) understrek­er at spørsmålet ikke er spikret i kommunesty­regruppa, men svarer slik:

1. Å følge nåvaerende trasé.

2. Veien bør følge nåvaerende trasé.

3. Vi bør ha lang tunnel slik det er beskrevet i et av alternativ­ene til Nye Veier.

4. Jeg regner med at Nye veier vil ta hensyn til hva folkevalgt­e mener, hvis ikke undergrave­r de sitt eget mandat, og bidrar til at vi ikke får realisert ny E18. KrF: Dagens trasé i hovedsak Stein Gjulem (KrF)

svarer slik:

1. Jeg tenker det skal gode grunner til – i hovedsak – å ikke følge dagens E18 fra kommunegre­nsa til Grimstadpo­rten.

2. Vanskelig å si sikkert. Flere fordeler med å legge veien i

naerheten av dagens trasé.

Men grunnforho­ldene kan visstnok gjøre det vanskelig med tunnel. Skal veien legges gjennom Fjaereheia, er tunnel en forutsetni­ng for å spare friområde.

3. For tidlig å si eksakt. Men mye tunnel – miljøtunne­l – er viktig for å spare vitale verdier og interesser.

4. Jeg velger å tro at det vil de – i siste runde. Men i nåvaerende fase legger de kanskje mest vekt på mer faglige vurderinge­r, for å gi oss politikere et solid beslutning­sgrunnlag. Og det er selvsagt også viktig for oss politikere å ta hensyn til argumenter fra lokalbefol­kningen.

Miljøparti­et: Unngå inngrep

Esben Moy (MDG) svarer slik: 1. Benytte mest mulig av nåvaerende trase fra kommunegre­nsen til Vik (vurdere lavere hastighet) for å unngå ekstra inngrep i Fevikmarka.

2. Bør gå mest mulig i nåvaerende trase, med noen utbedringe­r (vurdere lavere hastighet).

3. Tunnel, miljøtunne­l og bro der det er mulig, unngå dyrket mark og inngrep i natur.

4. Tror vi har begrenset påvir- kningskraf­t.

Høyre: For tidlig å konkludere

Trond Erik Bognø (H) synes det er for tidlig å konkludere om trasévalg nå.

– Beklagelig­vis er vi ikke der at vi ønsker og/eller kan svare på så direkte spørsmål, føler det bare kommer til å bygge opp kunstige konfliktni­våer mellom politiske partier og mellom politikk og innbyggere i en periode hvor samtaler og god informasjo­n er det viktigste. På et tidspunkt må vi ta en avgjørelse hvor vi veier flere elementer opp mot hverandre – alle trasévalge­ne vil ramme noen som igjen vil føle at de ikke blir lyttet til og/eller brukt som «brikker i et spill». Ingen av delene er korrekt. Saken fortsetter på side 12

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? DAGENS VEILINJE: Tore Stalleland (Sp) er en av flere sentrale politikere som ønsker å velge nåvaerende E18-trasé til ny motorvei.
FOTO: KJETIL KARLSEN DAGENS VEILINJE: Tore Stalleland (Sp) er en av flere sentrale politikere som ønsker å velge nåvaerende E18-trasé til ny motorvei.
 ??  ?? ARNT GUNNAR TØNNESSEN.
ARNT GUNNAR TØNNESSEN.
 ??  ?? KRONGLETE: Når man ser dagens E18 sno seg forbi sentrum på dette bildet, skjønner man at det kan by på utfordring­er å bygge firefeltsv­ei. Et flertall av gruppelede­rne vil ha en ny vei langs eksisteren­de trasé med et sterkt innslag av tunnel fra Bie til etter Frivold.
KRONGLETE: Når man ser dagens E18 sno seg forbi sentrum på dette bildet, skjønner man at det kan by på utfordring­er å bygge firefeltsv­ei. Et flertall av gruppelede­rne vil ha en ny vei langs eksisteren­de trasé med et sterkt innslag av tunnel fra Bie til etter Frivold.
 ?? FOTO: JOHNNY FOSS ??
FOTO: JOHNNY FOSS
 ??  ?? TROND ERIK BOGNØ.
TROND ERIK BOGNØ.
 ??  ?? ESBEN MOY.
ESBEN MOY.
 ??  ?? STEIN GJULEM.
STEIN GJULEM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway