Grimstad Adressetidende

Har overtatt hestene til norsk landslagsr­ytter

Fevik-karen Pål Flam får sitt livs store sjanse på hesterygge­n i tiden fremover. Han overtar nå ridningen av sju av hestene til landslagsr­ytter Line Karlsen Raaholt fra Drammen.

- Red@gat.no

Det er Norges Rytterforb­und som skriver dette i en pressemeld­ing.

Etter mange år med konkurrans­er i de høyeste klassene, skal Line Karlsen Raaholt (35) fokusere på unghester. I stedet for å selge topphesten­e til utlandet, velger hun å støtte norsk rytterspor­t og ansetter Pål Flam (23) fra Fevik som rytter i Team Oxer.

Dermed flytter Pål fra Grimstad til Lier utenfor Oslo, der Stall Oxer har sin base. Derfra skal han nå ut i Europa for å sanke erfaring og poeng på den viktige verdensran­kingen. En topprankin­g her gir innpass på de største stevnene der de største pengepremi­ene deles ut.

Etter at Line hadde tatt avgjørelse­n om å gi seg på toppnivå tok hun med seg alle hestene til Fevik så Pål fikk kjenne på dem.

– Jeg synes Pål rir fint og bra. Han kan bygge noe, og får nå en sjanse til å ri på et høyt nivå, sier hun.

– Jeg har alltid hatt et godt samarbeid med familien Flam. Nå blir jeg en slags sponsor, manager og mentor for Pål, legger hun til.

Utvikle sporten i Norge

Pål Flam skal ifølge pressemeld­ingen ri sju av hestene hennes, men han skal også ri videre på sin egen Skjeraberg­s Larkin, som han blant annet red EM med for to år siden.

– For å utvikle sporten i Norge, må vi ha nok hester som kan represente­re i World Cup og mesterskap. Vi er veldig sårbare på hestemater­iell i Norge, og det er viktig at de som kommer nye inn i sporten ser at noen velger å satse på andre unge ryttere, sier Line.

Pål Flam er svaert fornøyd med at han nå får muligheten til å ri disse hestene. Samarbeide­t betyr mye for han.

– Livet mitt ble snudd litt på hodet. Det kom ut av ingenting. Jeg så ikke for meg at jeg kom til å få en slik mulighet, smiler Pål.

– Jeg har laert utrolig mye på kort tid. Når man sitter på en bra hest, så blir man bedre, sier han videre.

Dette nye livet gjør at Pål kan konsentrer­e seg om å ri, og ha fokus på det. Det er to ansatte i stallen som hjelper til med hestene og organisere­r alt det praktiske på reisene.

– Nå har jeg mer tid til å ri, og fokuset blir et helt annet. Jeg har fått et bedre nettverk og møter flere mennesker, forteller Pål.

Før startet han maks ett stevne i måneden, mens nå har han allerede startet flere internasjo­nale stevner i Europa i år, og skal til helgen ut i et stort internasjo­nalt stevne på Lillestrøm. Norwegian Horse Festival starter opp onsdag 20. februar og varer til og med søndag 24. februar. Der skal Pål ri flere av Lines hester i de største klassene.

Vil til EM

Målene for 2019 er klare står det tydelig i pressemeld­ingen.

– Målet er EM i Rotterdam, og så er det delmål som å ri Nations Cup for det norske laget og prestere bra der, sier Pål, som sikter på mer.

– Mitt mål i år er å komme innenfor topp 100 i verdensran­kingen. Det er et realistisk mål. Jeg har tre Grand Prix-hester nå, og prøver å komme inn på større stevner der alle klassene teller for rankingen, sier han.

Line og Pål ser ut til å trives godt med den nye situasjone­n. De snakker om hvilke hester som skal trenes denne dagen, og neste. Line blir med ut i ridehuset. Hun baerer bommer og legger opp slik Pål ønsker. De samarbeide­r godt og det er en god stemning, mens det jobbes mot felles mål. Hva denne satsingen til Line koster vil ingen av de to inn på.

– Det må vaere et mål å gå i null, og få endene til å møtes. For å holde seg på toppnivå må man også ha et system, slik at det kommer nye hester bakfra hele tiden. Det er viktig, sier Line.

– Produsere hester fra unghest til toppnivå, det er vår drøm, avslutter de.

 ?? FOTO: TRINE MEININGEN, NORGES RYTTERFORB­UND ?? SAMARBEID: Line Karlsen Raaholt og Pål Flam skal arbeide sammen om å utdanne unghester.
FOTO: TRINE MEININGEN, NORGES RYTTERFORB­UND SAMARBEID: Line Karlsen Raaholt og Pål Flam skal arbeide sammen om å utdanne unghester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway