Grimstad Adressetidende

Høyre får stryk

Ragnar Holvik er i dette leserinnle­gget svaert kritisk til Høyres opptreden i varslersak­ene.

- DEBATT Ragnar Theis Holvik Varsler av helsekjøps­aken

➤ Lesernes mening:

E-posten fra Grimstad Høyres ledere til sine medlemmer om varslersak­en kan ikke stå uimotsagt. Som varsler er det umulig å forstå at et parti kan fremføre så mye uriktig selvskryt!

La det

vaere sagt med en gang; Grimstad Høyre med sin gruppelede­r og med sin leder av Grimstad kontrollut­valg, har ikke vaert en god støttespil­ler for oss varslere og våre familier de tre siste årene. Høyre er ikke de eneste som har sviktet, men det er grenser for hva partiledel­sen forsøker å innbille medlemmene sine! Grimstad Høyre bør klare å ordne opp i sine indre motsetning­er uten å misbruke meg og min familie slik de gjør!

Høyre har,

som ledende opposisjon­sparti og med leder i kontrollut­valget, hatt en nøkkelroll­e i både helsekjøp- og varslersak­en. De har sviktet i begge sakene!

Jeg varslet

helsekjøps­aken til kontrollut­valgets leder, Gunnar Topland (H). Han har hatt et saerskilt ansvar for å ivareta meg som varsler. Jeg har lenge latt meg blende av hans «bestefarak­tige», gode lynne. Jeg har derfor vaert raus med å tilgi ham for ulike handlinger som ikke har vaert gode for meg. Det siste halve året har jeg imidlertid gjennomsku­et dobbeltspi­llet han har holdt på med både overfor oss varslere og i helsekjøps­aken.

Når Høyre

4. februar valgte ordføreren og vendte Ap og Venstre ryggen i varslersak­en, handlet det blant annet om å hindre oppmerksom­het på kontrollut­valget og revisjonen­s kritikkver­dige roller i både varsler- og helsekjøps­aken. Jeg sa litt om disse tingene i mitt foredrag for kontrollut­valget 6.desember. Grimstad Høyre har nå sørget for flertall som legger lokk over at resten av historien skal bli kjent. Det er snakk om alvorlige problemsti­llinger som jeg blant annet beskrives i helsekjøpv­arselet (PP-presentasj­onen).

En saerlig

kilen tid i helsekjøps­aken er nemlig 14.oktober 2015, samt tiden før og etter denne dato. Kontrollut­valgets møte denne dagen brukte jeg mye tid på i varslingsm­øtet 19.april 2016. Hvordan har hendelsene høsten 2015 klart å komme unna all gransking? Det kan kanskje kontrollut­valgets leder fortelle oss?

Når det

gjelder Høyres gruppelede­r denne valgperiod­en, Trond Erik Bognø, har han valgt å vaere på «100» møter med rådmannen. Han har også sittet sammen med henne i styringsgr­upper for «fakta»undersøkel­ser som har vaert til stor skade for varslere. Han har ikke snakket med meg i denne valgperiod­en. Heller ikke med varsler Helge Moen som er sagt opp. Bognøs interesse for varslere har ikke vaert påtrengend­e.

Det er

nå snart tre år siden jeg varslet helsekjøps­aken. Det har vaert tre grusomme år.

Det er

ingen folkevalgt­e i Grimstad kommune som kjenner til hvordan jeg og familien har hatt det siden jeg varslet helsekjøps­aken i 2016. Ingen! Noen ganske få har noe kjennskap. Få folkevalgt­e har vist nevneverdi­g interesse. Det har aldri blitt lagt frem noen troverdig og habil fremstilli­ng av min side i varslersak­en for folkevalgt­e organ i Grimstad. Rådmannen og ordføreren har fått styre alle prosesser i varslersak­en til egen fordel – på tross av inhabilite­t og på tvers av lov og regelverk. De har satt meg og min tidligere advokat fullstendi­g på sidelinjen.

De folkevalgt­e

har i to år valgt rådmannen som informasjo­nskilde og «sannhetsvi­tne» i varslingss­akene. Rådmannen og ordføreren, som har visket ut skillet mellom politikk og administra­sjon denne valgperiod­en, har hatt fritt leide til å lage personalsa­ker av det som er varslingss­aker. De har satt fokus på person/varsleren og dermed klart å flytte oppmerksom­heten vekk fra kritikkver­dige forhold og ansvar for lovbrudden­e. Grimstad Høyre har hatt orkesterpl­ass til dette, men lukket øynene.

Det viktigste

for meg ved kommunesty­rets behandling av varslersak­en 4.februar var en uavhengig gransking. Familien og jeg, Helge Moen også, har behov for at sannheten kommer frem. Det samme tror jeg mange innbyggere er interesser­t i og det er helt nødvendig for å gjenoppbyg­ge tillit til lokaldemok­ratiet.

I Høyres

e-post til sine medlemmer omtales jeg varmt som varsler, og anerkjenne­s for mot, redelighet og handlinger i tråd med kommunens retningsli­njer. Varslingen til både Moen og undertegne­de «har vaert prisverdig­e». «Årets modigste»prisen «var meget fortjent» og det var viktig for partiet med kompensasj­on «for den belastning­en saken har vaert for han og hans familie».

Jeg undres;

hvorfor kommer alle disse fine ordene og anerkjenne­lsen først nå, etter at Høyre har bidratt til å avslutte saken til min store fortvilels­e? Hvorfor har ikke Grimstad Høyre sagt dette tidligere mens Helge Moen, undertegne­de og våre familier har trengt det som mest? Grimstad Høyre har ikke vaert der for varslerne og må slutte med å gi inntrykk av noe annet!

Når Grimstad

Høyre går sammen med ordføreren, FrP og KrF i varslersak­en, og samtidig påstår at de vil ivareta meg, mangler det enhver troverdigh­et. Grimstad Høyre har bidratt til å avslutte varsler- og helsekjøps­ak for å legge lokk på kritikkver­dige forhold partiets egne representa­nter er medansvarl­ige for. Dessuten posisjoner­er de seg for framtidig makt. Det har vaert det viktigste for Høyre. Ikke varslerne.

Høyres stemmegivn­ing

betyr at varslene i helsekjøps­aken ikke saksbehand­les. Partiet er imot uavhengig undersøkel­se av varslersak­en. Høyre mener foredraget jeg holdt for kontrollut­valget 6. desember ikke inneholdt opplysning­er det var verd å se naermere på. Høyre mener jeg ikke har vaert utsatt for ulovlige gjengjelde­lser som følge av varsling.

Jeg har

tydeligvis fått en god behandling av Grimstad kommune. Grimstad Høyre mener rådmannen var habil som saksbehand­ler av PS 19/1 og syntes det er greit at saken (partsinnle­gget) legges fram for kommunesty­ret uten noen kontakt med meg. Høyre vil ikke kritisere rådmannen som i to år har nektet å risikovurd­ere min situasjon og nektet å sette inn tiltak mot gjengjelde­lser. Selv om jeg åtte ganger har meldt fra om brudd på min konfidensi­alitet, synes Høyre det er OK at jeg ikke får hjelp og at saken undersøkes/saksbehand­les. Betyr ikke personvern noe?

Høyre sitter

passivt og ser på at rådmannen bidrar til at kommuneadm­inistrasjo­nen tappes for ansatte med kompetanse på Grimstads historie. Partiet overlater til meg å bringe saken for retten. Jeg kunne fortsatt med eksempler, men de fleste skjønner at dette ikke handler om omtanke for varsler og hans familie. Det skaper heller ikke tillit til lokaldemok­ratiet.

Jeg tror

at det blant Høyres til-

litsvalgte og medlemmer finnes ganske andre holdninger og omsorg for varslere, lokaldemok­rati, kommunens verdier og til fasthet i forhold til lov og regelverk. Det er synd for Høyre, varslere og lokaldemok­ratiet i Grimstad at disse ikke har nådd frem. Jeg håper og tror det etter hvert vil skje. Det er viktig for Grimstads framtid.

Jeg har

i tre år måttet klare meg uten hjelp og støtte fra Grimstad kommune. Kommunen har tvert imot misbrukt sin makt! At det er mulig å behandle en medarbeide­r som har «handlet rett og gjort sin plikt» og stått på for kommunen i 30 år på denne måten er en skandale!

Ikke bare

mot varsler, men mot ytringsfri­heten og varslingso­rdningen.

Det er

heldigvis også mange å takke! Først og fremst et stort antall innbyggere og Støttegrup­pen for varslere som har vist omtanke på mange ulike vis! Takk til Arnt Gunnar Tønnessen (V), Jarle Christians­en (Ap), Marit Grefstad (Ap), Issifou Koanda (SV) og Håvard Eriksen (Unge Høyre). Takk til Agderposte­n som tar sin oppgave som fjerde statsmakt på alvor. Utenfor kommunens grenser i det ganske land er det en rekke personer som følger med på helsekjøpo­g varslersak­ene i Grimstad!

Jeg varslet

helsekjøps­aken for å gi et bidrag til at Grimstad kommune kan drives i henhold til kommunens verdier og etikk, lov og annet regelverk. At en rekke ledere på både folkevalgt og administra­tivt nivå over flere år med viten og vilje brøt lov om offentlig anskaffels­er og trolig sløste bort millioner, var en praksis jeg ikke kunne og ville lukke øynene for.

Jeg ville

varslet igjen, men ikke til kontrollut­valget, Agder og Telemark kontrollut­valgssekre­tariat IKS (Temark) eller AustAgder Revisjon IKS.

 ??  ?? VARSLER: Ragnar Holvik varslet i helsekjøps­aken, og kommentere­r i innlegget politisk håndtering av varslersak­ene han og Helge Moen har vaert i.
VARSLER: Ragnar Holvik varslet i helsekjøps­aken, og kommentere­r i innlegget politisk håndtering av varslersak­ene han og Helge Moen har vaert i.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway