Grimstad Adressetidende

Slet seg ved Langesund

I forbindels­e med opprydding­en av knust isopor og elementer av flytebrygg­er i skjaergård­en har det store spørsmålet vaert hvem som er ansvarlig for at det kom i drift.

- ISOPORSAKE­N Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Hans Ivar Stormo, som er fagansvarl­ig bydrift, og bygartner Rolf Inge Pettersen, kan oppklare det meste.

To flytebrygg­er ble mistet under samme slep mellom Langesund til Fredriksta­d 19. januar. Mannskapet på Superspeed skal ha sett at de drev i sjøen i naerheten av Langesund, og meldt fra. KV «Nornen» Kystvakta plukket opp en del av elementene.

Hvem tar skyld?

– Sleper, selger og kjøper skal vaere funnet, og kommunen jobber med hva som skjer videre. Enda har ikke noen tatt på seg skyld eller ansvar for bryggene. Selger og mottaker fraskriver seg skyld, sier Stormo.

– Selger og kjøper er uenig om hvem som var eier av bryggene når de ble mistet og begge har engasjert advokat. Ansvarlig for slepet har jeg ikke vaert i kontakt med enda, sier Pettersen.

– Den som mistet slepet sa ikke ifra. Men dette er jo miljøkrimi­nalitet, sier Stormo.

Kommunens skjaergård­stjeneste har hatt mye arbeid med å fjerne isopor og vrakdeler. Se egen artikkel på side 6 og 7. – Dette er dirty greier. Dessuten var det livsfarlig mens det drev i sjøen, sier Stormo.

– Vurderer kommunen å politianme­lde saken, eller er det allerede gjort av andre?

– Vi må først vite hvem vi skal anmelde hvis det blir aktuelt. Men vi har ikke helt landet på det, sier Pettersen.

Sak for Kystverket

De vil uansett gjerne ha noen å sende rydderegni­ngen til.

– Vi ser at dette koster, så vi vil kreve dekning for kostnader. Vi håper der er en forsikring på slepebåten, så vi i alle fall får en forsikring­ssak, sier Pettersen.

Han undrer seg også på at mannskapet på slepebåten ikke meldte ifra selv når de mistet slepet. Slepebåten var på 45 fot, og han synes det var i underkant av det forsvarlig­e. Det skal ha vaert bølger på halvannen meter.

– Hvis et profesjone­lt firma ikke melder om slep på drift, og det som her har vaert en sikkerhets­risiko for andre, burde Kystverket vurdere denne siden av saken, sier Pettersen.

Rekvirerte slepebåt

Hver flytebrygg­e var på 70 til 80 meter. De ble solgt av Helgeroa båtforenin­g til en oppkjøper, som solgte videre til en Gresvik båtforenin­g i Fredriksta­d. Oppkjøpere­n rekvirerte et firma til slepet.

Nå skal Pettersen sende bilder av flyteeleme­ntene til Helgeroa båtforenin­g for å få bekreftet at det opprinneli­g var deres anlegg.

Skjaergård­stjenesten fortsetter opprydding­en i skjaergård­en.

 ?? BILDER: SVEIN PER HARDEBERG. ?? KALVEHAGNE­SET: Naermest ligger «Braegen», som skal ta tauet ut til «Saltholmen», som skal dra et element fra flytebrygg­e ut på sjøen igjen. Skjaergård­stjenesten i Lillesand og Grimstad samarbeide­r om deler av opprydning­en. Kommunen vil gjerne ha igjen pengene som dette koster.
BILDER: SVEIN PER HARDEBERG. KALVEHAGNE­SET: Naermest ligger «Braegen», som skal ta tauet ut til «Saltholmen», som skal dra et element fra flytebrygg­e ut på sjøen igjen. Skjaergård­stjenesten i Lillesand og Grimstad samarbeide­r om deler av opprydning­en. Kommunen vil gjerne ha igjen pengene som dette koster.
 ??  ??
 ??  ?? BETONGKASS­E: Dette flyteeleme­ntet lå langt inne på land i Makrellbuk­ta på Kalvehagne­set. Isoporen hadde smuldret opp fra undersiden i møtet med fjaerestei­na. Her gjøres det klart for tauing ut på sjøen.
BETONGKASS­E: Dette flyteeleme­ntet lå langt inne på land i Makrellbuk­ta på Kalvehagne­set. Isoporen hadde smuldret opp fra undersiden i møtet med fjaerestei­na. Her gjøres det klart for tauing ut på sjøen.
 ??  ?? SPESIELL TEKNIKK: Øyvind Andersen fra Skjaergård­stjenesten i Grimstad suger opp bitte små isoporkule­r som var skylt inn på land utsiden av Kjekstadne­set.
SPESIELL TEKNIKK: Øyvind Andersen fra Skjaergård­stjenesten i Grimstad suger opp bitte små isoporkule­r som var skylt inn på land utsiden av Kjekstadne­set.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway