Grimstad Adressetidende

Kritisk til motorveien

Solfrid Aaleborg frykter konsekvens­ene av ny E18 langs en trasé nord for Temse og videre mot Dømmesmoen.

- Solfrid Aaleborg

Lesernes mening: Vi blir historielø­se. Grimstader iferd med å bli slukt, bit for bit, av E18. På midten av 60-tallet forsvant mye av den gamlesentr­ums bebyggelse­n til ny E 18( tidligere Riksvei 40).

Denne gangen ble veien, så klart, lagt langs sjøen og gjennom byen. Det var fremtidsre­ttet trodde man. Nå står store deler av østsiden av byen i fare for å bli rasert av en ny E18. Enda en ny E18! Det snakkes om samfunnsøk­onomisk nytte og antall sparte sekunder, men, hva med historien vår, friluftsli­v, kulturminn­er og ikke minst kulturmilj­ø? Er det ikke viktig for oss å bevare mer av historien vår?

På nettsiden til Riksantikv­aren står det følgende: «Når kulturminn­er inngår som del av en større helhet eller sammenheng, kalles dette et kulturmilj­ø. Kulturmilj­øer kan for eksempel vaere et byområde, ei setergrend, et fiskevaer eller et industriom­råde med fabrikker og boliger. Riksantikv­aren arbeider for at flere kulturminn­er, kulturmilj­øer og landskap skal bli tatt bedre vare på.»

Lunde, Have, Kvikshaug, Tøra, Bjørnetrø, Lia, Konnestad, Bringsvaer, Dømmesmoen, Fjaere kirke, Frivold og Kroken er etter min mening et viktig sammenheng­ende kulturmilj­ø i Grimstad kommune.

Gårdsnavne­ne står å lese på dørene til kirkebenke­ne i Fjaere kirke. Jeg kan dessverre ikke nok om historien, men at den er spennende og går langt tilbake i tid er det ingen tvil om. For eksempel så har det vaert bosetting i Lia siden steinalder­en. Her har det bodd skipsbyggm­estre og rederbønde­r.

I vikingetid­en hadde Tøragården plikt til å underholde en høvding eller småkonge på gjennomrei­se, på Bringsvaer­d var det kongsgård, det har vaert kleberstei­nsbrudd på Tøra, laksefiske i elva, sagbruk og mølle på Lunde, skipsbygge­ri i Knardalen, landbrukss­kole på Bjørnetrø og mye mer.

Kan man sette en pris på å rasere et område som har så mye gammel historie og så mange muligheter for utvikling av turområder, stier, sykkelveie­r og flotte naturopple­velser gjennom et historisk landskap? Ser man det sammen med områdene på den andre siden av elven har man store muligheter for flotte turløyper langs et variert og historisk område til både Øyestad og Froland.

Området er allerede delt av eksisteren­de E18, skal vi virkelig tillate at området deles opp en gang til? For at man skal kunne kjøre bittelitt fortere Kristiansa­nd - Oslo?

Det er ingen tvil om at Grimstad står i fare for å få minimalt igjen for denne veien. Det er ikke et skrubbsår det er snakk om her, men multiamput­asjon av historie, kultur, livskvalit­et og fremtidig utvikling. Hvor attraktivt er et område som ligger midt mellom to store veier? For det er helt sikkert, det blir ikke fjernet noe asfalt noe sted.

Til politikern­e i Grimstad vil jeg si at det er på tide at dere samler dere om det eneste fornuftige forslaget og stiller krav til Nye Veier. Kostnaden må heller bli det den blir. De får spare inn et annet sted. Veien bør etter min mening helt klart ligge langs eksisteren­de trasé, i tunnel så mye som mulig og med kryss i Øygårdsdal­en.

All fornuft tilsier at hovedtyngd­en av trafikken bør inn Vesterled og ikke ned Biesletta, gjennom sentrum til Odden. Vi skal jo tross alt komme oss til Biblioteke­t og Arresten.

 ?? FOTO: JOHNNY FOSS ?? TEMSE: En mulig E18-trasé gør gjennom bygdene ved Temse, som Håbbestad og Bjørnetrø naermest.
FOTO: JOHNNY FOSS TEMSE: En mulig E18-trasé gør gjennom bygdene ved Temse, som Håbbestad og Bjørnetrø naermest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway