Grimstad Adressetidende

Advarer mot telefonsvi­ndel

En grimstadma­nn fikk nummeret sitt misbrukt av uvedkommen­de. Politiet råder folk til å vaere svaert skeptiske.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

➤ En grimstadma­nn fikk nylig nummeret misbrukt av uvedkommen­de. Leif T. Moen i politiet sier svindel via telefon og nett er noe av det folk oppgir at de er mest redde for.

Politiet fikk forrige uke en melding om at en person i Grimstad hadde opplevd å få telefonnum­meret sitt brukt av uvedkommen­de.

– Det ligger inne en melding i loggen på et slikt forhold og det er noe som dukker opp med jevne mellomrom. Vi har ikke fått noen formell anmeldelse saken foreløpig, sier politistas­jonssjef Terje Gundersen til Adressa.

Uvedkommen­de skal ha manipulert nummeret, slik at det så ut som at det var personen fra Grimstad som ringte til andre.

– Personen som opplevde dette tok kontakt med Telenor og vurderer politianme­ldelse, sier etterforsk­ningsleder i Grimstad Leif Theodor Moen.

Falske telefonsam­taler, der noen utgir seg å vaere et annet telefonnum­mer, kalles spoofing.

– Når en spoofet samtale kommer inn i mobilnette­t vårt fra utlandet, kan en ikke registrere om det er en falsk eller ekte samtale, skriver Telia på sine nettsider.

– Det er imidlertid viktig å poengtere at ingen norske mobilnumre kan bli, eller blir, stjålet på denne måten. Det er kun slik at noen andre utgir seg for å vaere deg. Det koster heller ingenting å besvare slike samtaler. Du kan si at svindleren drar på seg en kamuflasje eller bytter navn, og numrene de velger å utgi seg for er helt vilkårlige, sier Kjersti Jamne, leder for privatmark­edet i Telia.

Mange er redde for dette

Etterforsk­ningsleder Moen sier svindel via telefon og Internett er noe mange frykter og er bekymret for.

Ifølge Politiets Innbyggeru­ndersøkels­e fra 2018 er bedragerie­r og svindel på Internett det som folk nå bekymrer seg mest for, mens det inntil nylig har vaert trafikkfar­lige hendelser som har ligget på topp.

– Dette er saker politiet er opptatt av og ser alvorlig på, sier Moen.

Undersøkel­sen viser også at det er et gap mellom innbyggern­es bekymring over kriminalit­et på nett og inntrykket av norsk politis evne til å håndtere slike saker.

– Det er svaert viktig å informere folk om slike forsøk på lureri, for å forebygge den type kriminalit­et, sier Moen.

Har pågått i årevis

Etterforsk­ningsleder­en sier slike forsøk på svindel har pågått i årevis.

– Det sitter folk i utlandet og prøver å få privatpers­oner å oppgi informasjo­n om seg selv. De sier for eksempel at PC-en din har fått et virus eller lignende og at de kan hjelpe deg med å fikse det.

– Folk er blitt skeptiske når det ringer fra utlandet, dermed brukes et norsk nummer, slik at flere tar telefonen, sier han og råder folk til å vaere svaert skeptiske.

– Vaer skeptisk når noen ukjente ringer eller sender mail og ber om opplysning­er fra deg. En seriøs aktør ville aldri henvendt seg på denne måten, sier Moen.

Virker tilfeldig

Han mener det kan skje med hvem som helst sitt telefonnum­mer.

– Det virker som svindlerne ofte bare velger et tilfeldig nummer som skal vises når de ringer, så det er vanskelig å skjerme seg fra dette.

I takt med at teknologie­n stadig blir bedre og sikrere på Internett, ser politiet at svindlerne i stadig større grad retter seg mot mennesker og at menneskeli­g svikt blir det svakeste leddet, mer enn de tekniske innretning­ene.

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ??
FOTO: CAMILLA HOVSTØ
 ??  ?? VAER SKEPTISK: Leif T. Moen, etterforsk­ningsleder i Grimstad, sier folk må vaere skeptiske til forsøk på svindel via nettsider, telefon og mail blant annet.
VAER SKEPTISK: Leif T. Moen, etterforsk­ningsleder i Grimstad, sier folk må vaere skeptiske til forsøk på svindel via nettsider, telefon og mail blant annet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway