Grimstad Adressetidende

– Vi trenger hver eneste kvadratmet­er

Grimstad bondelag ser svaert positivt på et forslag om å gi tilskudd til nydyrking.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

– I Norge er det tre prosent jord og én prosent vi kan dyrke poteter og grønnsaker på. E18 og andre ting kan gjøre at vi mister jord. Det er galskap å ta bort jord, for vi trenger hver eneste kvadratmet­er. Hvis det er mulig å få frem nydyrking, er det klart vi støtter det, sier Tom Sigurd Dokkedal, leder i bondelaget.

– Er det en som har lyst på E18, er det meg, men å legge det på jorder er jammen meg skummelt, for vi trenger hver eneste kvadrat. Det er ikke bare å gå til utlandet og kjøpe, for plutselig kan det vaere slutt der også, sier han.

– Dårligere kvalitet

Tore Haugum er landbruksd­irektør hos Fylkesmann­en. Han er litt skeptisk til å se forslaget i sammenheng med E18.

– Det du nydyrker har en langt dårligere kvalitet, arronderin­g og beliggenhe­t, så vi er skeptiske til å si at du kan bygge ned bare du dyrker nytt. Men vi er i utgangspun­ktet positive til nydyrking, sier Haugum.

Han sier at kommunale tilskuddso­rdninger er noe som kan stimulere til nydyrking.

– Jeg vet at noen kommuner har det. Blant annet i Froland har de hatt det, og jeg tror de har hatt det i Åmli og flere kommuner i Vest-Agder. Vi har veldig lite dyrket mark i vår landsdel sammenlikn­et med de store landbrukso­mrådene østover og Jaeren vestover. Det er bare cirka to prosent som er dyrket, så det er veldig lavt, sier Haugum.

Han minner om at det er et lovforslag på beddingen om forbud mot nydyrking av myr.

– Men det er ikke så store myrarealer som egner seg i Grimstad, sier han.

 ??  ?? TOM SIGURD DOKKEDAL.
TOM SIGURD DOKKEDAL.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway