Grimstad Adressetidende

– Tar på seg en maske og utgir seg for å vaere deg

Hans Jørgen Enger i Nkom sier det er mulig å maskere nummeret en ringer fra, og at det kan ha lovlige formål.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

– Vi kaller det å manipulere nummervisn­ingen, sier Hans Jørgen Enger. Han er fungerende avdelingsd­irektør i konkurrans­eavdelinge­n i Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (tidligere Post- og teletilsyn­et).

Han sier det kan ha lovlige formål, som når kommunen ringer til innbyggern­e eller SAS tar kontakt med kunder og vil ringe fra hovednumme­ret sitt.

– Men i tilfellet der de ringer fra andre land, er det ofte med baktanken om at folk blir mer tilbøyelig­e til å svare på anropet når det tilsynelat­ende er norsk, sier Enger.

Beklagelig

Han sier det er svaert beklagelig for eier av nummeret som har fått nummeret sitt misbrukt.

– Vi har hørt om tilfeller der vedkommend­e har blitt tilbakerin­gt og fått kjeft også, fordi folk tror personen som eier nummeret har vaert med på dette.

Enger sier også at selv om noen i utlandet har brukt nummeret ditt, har de på ingen måte tilgang til ditt abonnement eller mobil. De tar bare på seg en maske og utgir seg for vaere deg.

– Vi har laget en egen bransjenor­m rundt dette. Vi samarbeide­r med politiet og bransjen. 1881 fanger for eksempel opp dersom et nummer får unormalt mange søk, sier han.

Han har samme budskap som politiet i Grimstad.

– Hvis du blir ringt opp av noen som ber deg om sensitive opplysning­er, så er det bare å legge på. Det er ikke farlig å ta telefonen. Det er hvis du tror på budskapet, at du kan bli lurt. De vil kanskje ha tilgang til PCen din. Så kan de gå inn og fjernstyre den eller låse den. Ikke gå på den, sier han

Enger legger til at Microsoft, banken din eller andre seriøse aktører vil ikke ringe deg og bedt om sensitiv informasjo­n.

– Og ikke ring tilbake og kjeft på han stakkaren som fikk nummeret sitt misbrukt. Han hadde ikke noe med det å gjøre, sier Enger.

 ??  ?? LEGG PÅ: Er et råd fra Hans Jørgen Enger i Nkom.
LEGG PÅ: Er et råd fra Hans Jørgen Enger i Nkom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway