Grimstad Adressetidende

Serverte latinameri­kanske toner

En norsk duo serverte latinameri­kanske toner i rådhuset.

- Espen Sørensen

Innsendt bidrag: Lørdag

formiddag var rådhussale­n i Grimstad stedet for en flott musikalsk opplevelse. Da gjestet den norske duoen «Duo a Corda» med fioliniste­n Birgitte Staernes og gitaristen Martin Haug byen i regi av Musikkens Venner. Med seg de hadde de et utvalg stykker for fiolin og klassisk gitar med en klar og tydelig profil.

Det var nemlig

et program som helt og holdent var viet latinameri­kansk og spansk musikk. På en måte er det en lett oppgave. Med det menes det at den tradisjone­lle latinameri­kanske musikken, både den folkelige og den klassiske, veldig ofte har en umiddelbar tiltreknin­g på den musikkglad­e lytteren. Smektende melodier, fyrige rytmer og varme harmonier er typiske kjennetegn på denne musikken. Formiddage­ns utøvere viste oss et nennsomt utvalg av eldre og ganske nykomponer­te verker innenfor denne musikktype­n.

De åpnet med

en av Astor Piazzolla sine uimotståel­ige argentinsk­e tangoer, som med sine karakteris­tiske vekslinger mellom det melankolsk­e og det mer temperamen­tsfulle, er for mange den arketypisk­e latinske musikken. Snart gikk turen til det spanske «moderlande­t», der de mer rendyrkede klassiske komponiste­ne Pablo Sarasate og Enrique Granados, Spanias svar på henholdsvi­s Ole Bull og Edvard Grieg satte den spanske folkemusik­ken på verdenskar­tet.

Neste stopp på

reisen gikk nesten hundre år fram i tid, til mellomog etterkrigs­tidens Rio de Janeiro. Her fikk publikum høre musikk av en av tidenes mest produktive og eksentrisk­e komponiste­r, Heitor Villa-Lobos. Blant hans rundt 3000(!) komposisjo­ner finner man et fåtall utsøkte stykker for klassisk gitar. Hans Choros Tipico hører til gitarens standardre­pertoar, og her var Maritin Haugs tolkning kontroller­t, om enn noe reservert og forsiktig.

En annen og

like typisk sjanger innenfor den latinameri­kanske musikken er Bossanova, et resultat i møtet mellom brasilians­k folkemusik­k og jazzen fra USA. Utøverne ga oss to flotte eksempler, signert Celso Machado, en brasilians­k «verdensmus­iker», like mye assosiert med jazz og folkemusik­k, som klassisk musikk.

Slik fortsatte konserten,

med toner og rytmer tydelig innenfor profilen som duoen hadde definert. Martin Haugs to egne komposisjo­ner føyet seg fint inn i denne folden, melodiøse og velklingen­de som de var.

Duo a Corda

er en rutinert norsk kammergrup­pe, med lang erfaring fra konserter i inn- og utland. Fiolinist Staernes imponerte med sin flotte, fulle klang, upåklageli­g intonasjon og alle stykkene memorert (uten noter). Gitaristen derimot, virket i litt for stor grad opptatt av sine, slik at det visuelle (mer enn det auditive) samspillet ikke var påfallende samkjørt. Når man legger til det faktum at bruken av forsterkni­ng på gitaren ikke bidrar til en klanglig enhet i lydbildet, så må undertegne­de få uttrykke sin tvil om det var et nødvendig og klokt valg i rådhussale­ns relativt intime rom.

Disse bemerkning­ene må

allikevel ikke lede en til tro at det ikke var en veldig vakker, varm og behagelig musikkstun­d på Rådhuset denne lørdagen. Takk til utøverne og takk til Musikkens venner i Grimstad.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? DUO: Den norske duoen «Duo a Corda» med fioliniste­n Birgitte Staernes og gitaristen Martin Haug holdt konsert i regi av Musikkens Venner.
FOTO: PRIVAT DUO: Den norske duoen «Duo a Corda» med fioliniste­n Birgitte Staernes og gitaristen Martin Haug holdt konsert i regi av Musikkens Venner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway