Grimstad Adressetidende

– Apatiske og mumlende

Karl Tore Moen mener Kristen-Norge er apatisk og mumlende i kampen mot fjerning av kristne symboler som korset. «Jeg savner et større engasjemen­t for vår langvarige kulturarv», skriver Moen i innlegget.

- DEBATT Karl Tore Moen

Lesernes mening: Tirsdag brukte Grimstad Adressetid­ende nesten fire sider spalteplas­s inklusive store deler av forsiden til et gjentagend­e tydeligvis veldig stort problem for et tros- og livssynssa­mfunn som represente­rer Human-Etisk Forbund (HEF). Sist gang jeg fulgte tilsvarend­e sak var i Agderposte­n, da Arendal kapell var gjenstand for samme behov for fjerning av de kristne symbolene.

Slik jeg tolker artikkelen så stilles det spørsmål om legitimite­ten omkring kristne symboler, ikke minst korset. At noen ønsker å tolke korset som et slagvåpen, står de fritt til det, for alle vet jo at dette symbolet represente­rer vår kristne kulturarv og har vaert symbolet på at Norge er tuftet på de kristne verdier, helt tilbake til Olav den hellige som kristnet Norge. Korset represente­rer Jesus korsfestel­se, lidelse og offerdød.

Men tydeligvis ønsker HumanEtisk Forbund å avvise dette symbolet, og majoritete­n represente­rt med Den norske kirke og andre kristne trossamfun­n står stort sett apatiske og mumlende igjen i denne kampen overfor fåtallets krav om fjerning av dette. Men vi ser det i mange sammenheng­er, at de som roper høyest, får svar. Og svaret er ofte politiske knefall og resignasjo­n ved at bortfall av kristne symboler blir realiteten, og at det da henvises til Grunnloven. Mitt anliggende er at jeg savner et større engasjemen­t omkring vår langvarige kulturarv og ikke minst det å oppretthol­de bruken av kristne symboler og tradisjone­r. Hvis man skal se matematisk på representa­sjonen mellom Human-Etisk Forbund og Kristen-Norge (summen av Den norske kirke og kristne trossamfun­n) så er forholdet 1:44. På grunnlag av denne størrelses­forskjelle­n, er det på tide at Kristen-Norge hevder og hever sin stemme for å ta vare på oppretthol­delsen av våre kristne symboler og tradisjone­r. Kanskje 44 ganger større, sterkere og tydeligere enn hva Human-Etisk Forbund gjør?

 ?? ARKIV ?? SKRIVER: Karl Tore Moen skriver innlegg om kristnes engasjemen­t for kulturarv.
ARKIV SKRIVER: Karl Tore Moen skriver innlegg om kristnes engasjemen­t for kulturarv.
 ??  ?? INNLEGG: Bildet er fra kapellet i Grimstad. «Det er på tide at Kristen-Norge hevder og hever sin stemme for å ta vare på våre kristne symboler og tradisjone­r», skriver Karl Tore Moen i dette innlegget.
INNLEGG: Bildet er fra kapellet i Grimstad. «Det er på tide at Kristen-Norge hevder og hever sin stemme for å ta vare på våre kristne symboler og tradisjone­r», skriver Karl Tore Moen i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway