Grimstad Adressetidende

Nye Veier vil ikke anbefale tunnel

➤ Veiplanleg­gerne avslører nå at de ser på løsningen med en lang E18-tunnel gjennom Frivolddal­en som et mulig pengesluk. Grunnforho­ldene skal gjøre det for vanskelig å vurdere kostnadene, og veiselskap­et vil derfor ikke anbefale en slik løsning for den ny

- VEIBYGGING Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Torsdag kveld hadde Nye Veier dialogmøte om den nye motorveien på Asdal skole. Hovedfokus var strekninge­n frem til Temse, men Erling Gunnufsen i Asplan Viak lettet også på sløret om hvordan veiplanleg­gerne ser på den siste delen av traseen, som skal koble den nye veien sammen med dagens firefeltsv­ei vest for Grimstad.

Kommer til Grimstad

26. mars stiller Gunnufsen og Nye Veier på folkemøte med folkeaksjo­nen for lang tunnel i Grimstad. Selv om det kom kritiske spørsmål fra salen torsdag, tror Gunnufsen det kan bli enda høyere temperatur i Grimstad.

– Vi skal ha et folkemøte med folkeaksjo­nen for lang tunnel i Grimstad. Det blir enda mer ubehagelig møte, for da må vi bare si aerlig at realismen i å få en ny vei krever at det ikke kan vaere fire kilometer tunnel i kvikkleire, flomutsatt over Frivolddal­en. Vi vil ikke kunne anbefale en betongkulv­ert i det flomutsatt­e området i kvikkleire over Frivold. Da kan det bli stortingsg­arasjen på nytt, sa Gunnufsen.

Milliardsp­rekken i forbindels­e med byggingen av garasje under Stortinget er en av de største kostnadsov­erskridels­ene i norsk statlig sammenheng, og Gunnufsen brukte altså dette til å illustrere hvor vanskelig det er å se for seg en lang E18-tunnel.

– Vi klarer ikke å stå ansvarlig og si hva kostnader blir på den. Det er sikkert gjennomfør­bart, men det kan bli et pengesluk uten like. Da er det billigere å begynne å løse inn veldig mange hus, egentlig, sa han.

Asplan-Viak-konsulente­n erkjente at strekninge­n gjennom Grimstad er spesielt krevende.

– Det er kjempesmar­t å gå langs dagens vei hit, sa han og pekte på Bringsvaer på kartet, før han fortsatte:

– Men det er kjempekomp­lisert og dumt å gå over hit, og pekte på Dømmesmoen).

– Da sitter du igjen med hvordan du håndterer Grimstad. Det blir by og land ikke hand i hand. Det er et dilemma her, sa Gunnufsen.

Marit Grefstad og Grimstad Ap har gått tydelig ut med et krav om en lang tunnel for å skåne mest mulig av verdiene i og rundt Grimstad.

– Ingen bombe

Grefstad var ikke selv til stede på møtet torsdag kveld, men sier dette når hun før gjengitt Gunnufsens vurderinge­r.

– Vi har fått ufattelig mye støtte på mail og annet vis fra mennesker med kompetanse, som ber oss stå på. Det er ingen bombe at vi kommer til å bli møtt med en sånn konklusjon, men jeg har ikke lyst til å konkludere med noe nå. Vi har vaert mentalt innstilt på en slik argumentas­jon, da må vi tenke på hvor viktig det er for Grimstad å få ny vei, og hvor viktig det er for Norge og få ny vei gjennom Grimstad. Vi gir ikke opp kampen.

Sammen med partifelle Håvard Røiseland har hun oppfordret de andre partiene og saerlig Frp til å påvirke stortingsp­olitikerne og samferdsel­sministere­n for å få til en lang tunnel. Dette har Lene Langemyr (Frp) sagt klart ifra om at hun mener er feil fremgangsm­åte.

– Lene Langemyr og Frp må snakke for seg selv. VI har vaert tydelige på at vi skal lytte til folk, og jeg har aldri lyttet til så mange som i denne saken. De mener vi bør snakke på Grimstads vegne, og så må Frp gjøre sine valg, sier Grefstad.

Nye Veier kommer med sin anbefaling til E18-korridor 18. mars.

Det er sikkert gjennomfør­bart, men det kan bli et pengesluk uten like. Da er det billigere å begynne å løse inn veldig mange hus, egentlig.

Erling Gunnufsen, Asplan Viak

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ??
FOTO: MARTIN HAUGEN
 ??  ?? PENGESLUK: Nye Veier har selv tegnet denne eksempelli­njen med lang tunnel, men frykter det kan bli et pengesluk.
PENGESLUK: Nye Veier har selv tegnet denne eksempelli­njen med lang tunnel, men frykter det kan bli et pengesluk.
 ??  ?? VANSKELIG: Håvard Røiseland og Marit Grefstad i Grimstad Ap vil fortsatt kjempe for en lang E18-tunnel, selv om Nye Veier sier det virker så vanskelig at de vil fraråde det.
VANSKELIG: Håvard Røiseland og Marit Grefstad i Grimstad Ap vil fortsatt kjempe for en lang E18-tunnel, selv om Nye Veier sier det virker så vanskelig at de vil fraråde det.
 ??  ?? TYDELIG: Erling Gunnufsen i Asplan Viak sier Nye Veier ikke kommer til å anbefale en løsning med lang tunnel gjennom Frivolddal­en.
TYDELIG: Erling Gunnufsen i Asplan Viak sier Nye Veier ikke kommer til å anbefale en løsning med lang tunnel gjennom Frivolddal­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway