Grimstad Adressetidende

Seremoniro­m og symboler

-

➤ Human-Etisk Forbund utfordrer lokale politikere før valget. Blant annet står livssynsnø­ytralt seremoniro­m på ønskeliste­n. I et intervju med Adressa tirsdag snakker Lise Lothe om hun og andre humanetike­re oppfatter kristne symboler som problemati­sk. I dette tilfellet i kapellet, som prydes av et kors over inngangen.

➤ I utgangspun­ktet er det legitimt ønske å ha et livssynsåp­ent – eller nøytralt – sted å arrangere begravelse­r, navnedag, konfirmasj­on. Et høytidelig seremoniro­m for folk som ikke er medlem av Den norske kirke, eller står i en kristen frimenighe­t. Dette bør kommunen bidra til.

➤ Men man skal samtidig ha respekt for tradisjone­r og kulturelle verdier som kirkelige bygg, også kapell, represente­rer. Det er også knyttet sterke følelser til symboler, blant annet korset, som Lothe omtaler som et torturinst­rument. Debatten om temaet blir unødig polarisert – og mer aggressiv enn opplysende. Som en skriver på Facebook: «Jeg gleder meg til den tid da kristendom­men og islam er like rart og utdatert som norrøn og romersk mytologi». Eller en annen: «.. dere har alt dere trenger av kors og muligheter for tilbedelse av deres fiktive guder».

➤ Det er synd det skal vaere så vanskelig å snakke om tro og livssyn uten å bli pubertal i tonen.

 ??  ?? LIVSSYN: Debatten om seremoniro­m, kirke og kapell blir unødig polarisert.
LIVSSYN: Debatten om seremoniro­m, kirke og kapell blir unødig polarisert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway