Grimstad Adressetidende

Slik kan E18 bli ved Lunde

Dersom den nye motorveien ikke skal gå langs dagens trasé, kan resultatet bli store fyllinger og broer for å krysse dalen like ved kommunegre­nsen.

- VEIBYGGING Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Det fikk folk på et dialogmøte med Nye Veier se torsdag kveld. Møtet på Asdal skole hadde strekninge­n frem til Temse som hovedtema, og Erling Gunnufsen fra Asplan Viak viste blant annet frem nye 3D-skisser av hvordan det kan bli seende ut der hvor veien kan komme til å gå gjennom Kvikshaug, Lunde, Have, Tøra og videre forbi Håbbestad. Den viser hvordan motorveien med fire felt vil ruve høyt over bakken i den lille dalen rett sør for kommunegre­nsen mot Arendal.

– Her er det vist med fyllinger og korte bruer, men det er flere måter å gjøre det på, sa Gunnufsen.

Lover støyskjerm­ing

Skissen viser to store broer, men det er fordi den ene av dem illustrere­r hvordan veien ville kommet dersom en trasé over Tingstveit ble valgt. Dette er nå imidlertid ikke aktuelt. Gunnufsen erkjente at det er utfordrend­e å planlegge en ny motorvei her.

– Det er et krevende område. Det kan løses mer elegant, med broer. Det mange spør om er støyskjerm­ing. Det vi vet fra regulering­sprosesser er at det er stor forskjell i å ha veien i skyggeside­n i skjaering kontra i solsiden på en bru. Ingen hus vil få uansvarlig støynivå ifølge miljømyndi­ghetenes grenseverd­ier. Du kan si det er støy, men det er ikke farlig støy, sa han.

– En bru som ligger høyere kan du skjerme så det ikke kommer støy ned til bebyggelse­n. Det som er vanskelig er bebyggelse på brinken av en hei. Da kommer tilbud om lokal støyskjerm­ing, sa Gunnufsen.

Han viste også en illustrasj­on av hvordan veien kan komme til å gå videre vestover mot Dømmesmoen.

– Her går vi opp i heia, og her er det også et kultur- bomiljø og bygdemiljø som får endrede forutsetni­nger med den veien, sa Gunnufsen.

Trond Peder Kvikshaug i Tøra og Håbbestad velforenin­g liker ikke tanken på trasévalge­t gjennom bygdene nord for Temse og løsningen med fyllinger og broer i den lille dalen ved kommunegre­nsen.

– VIl bli dramatisk synlig

– Det vil jo bygge ned fryktelig mye matjord og komme både tett innpå og ta en del eiendommer, både hus og eiendom. Og så vil det bli veldig synlig i terrenget. Det vil rage høyt over dalbunnen, både visuelt, men også lydbildet vil dras både langt ned mot Lia og helt sikkert godt opp på Rykene også. Det vil bli ganske dramatisk synlig i bygdebilde­t, sier Kvikshaug.

Han og velforenin­gen kjemper nå mot at denne traseen blir valgt.

– De raserer bygd etter bygd fra de begynner ved Rannekleiv, til Helle, Gjennestad og videre forbi Temse og til Dømmesmoen, sier Kvikshaug.

Inviterte politikere på befaring

Torsdag var han og velforenin­gen ute i det aktuelle terrenget med lokale politikere for å vise dem hvilke konsekvens­er beboerne i området frykter dersom veien bygges her.

– Ordfører, varaordfør­er og alle politiske partier var represente­rt. Alle stilte med åpent sinn. Det var en god gjennomgan­g. og God interesse fra politikern­e, sier Kvikshaug.

– Så nå er de godt orientert om konsekvens­ene?

– Ja. Vi kikket gjennom hele traseen og avsluttet med å kikke på fyllingen. Den vil gå fra Kvikshaug til Lunde, på tvers av dalen, sier Kvikshaug, som selv bor i området hvor fyllingene og broene er tenkt i et slikt scenario.

 ?? SKISSE: NYE VEIER ?? STORT: Denne illustrasj­onen viser hvordan ny E18 kan krysse over kommunegre­nsen fra Arendal og inn over Kvikshaug. Veien er her lagt som bro og på store fyllinger (tegnet inn med grønt). Skissen viser to adskilte traseer over hver sin bro, men det er bare en som er aktuell: den naermeste.Temse skimtes oppe til høyre og Nidelva nederst i skissen.
SKISSE: NYE VEIER STORT: Denne illustrasj­onen viser hvordan ny E18 kan krysse over kommunegre­nsen fra Arendal og inn over Kvikshaug. Veien er her lagt som bro og på store fyllinger (tegnet inn med grønt). Skissen viser to adskilte traseer over hver sin bro, men det er bare en som er aktuell: den naermeste.Temse skimtes oppe til høyre og Nidelva nederst i skissen.
 ?? SKISSE: NYE VEIER ?? TETT PÅ: Her ser vi et tenkt eksempel på ny E18 videre forbi Håbbestad og Temse, som ligger til venstre på skissen.
SKISSE: NYE VEIER TETT PÅ: Her ser vi et tenkt eksempel på ny E18 videre forbi Håbbestad og Temse, som ligger til venstre på skissen.
 ??  ?? BEKYMRET: Trond Peder Kvikshaug kjemper mot midtre trasé.
BEKYMRET: Trond Peder Kvikshaug kjemper mot midtre trasé.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway