Grimstad Adressetidende

Slik plasseres E18-kryssene

Nye Veier forteller i denne kronikken om hva som ligger bak plassering­ene av kryss på den nye motorveien.

- DEBATT Finn Aasmund Hobbesland direktør for plan og samfunnsko­ntakt, Nye Veier Solfrid Førland prosjektle­der E18 Dørdal-Grimstad, Nye Veier

Lesernes mening: E18 DørdalGrim­stad: Slik plasseres veikryssen­e.

Få spørsmål skaper mer engasjemen­t i motorveipr­osjekter enn spørsmålet om hvor kryssene skal plasseres. Vår jobb er å plassere kryssene langs E18 fra Dørdal til Grimstad slik at samfunnsny­tten blir best mulig.

Riktig bruk av samfunnets ressurser. I disse dager arbeider Nye Veier sammen med våre rådgivere for å gjøre klar vår faglige anbefaling om hvordan ny E18 fra Dørdal til Grimstad skal bli. Stortinget har gitt Nye Veier i oppdrag å bygge ut viktige hovedveier og skal prioritere utbygginge­ne slik at de mest lønnsomme prosjekten­e skal bygges ut først. Samfunnet skal bruke mye penger på ny E18 de neste årene. Vår oppgave som planlegger­e og utbyggere er å utvikle et samfunnsøk­onomisk lønnsomt prosjekt som samsvarer med målene som er satt for det interkommu­nale plansamarb­eidet.

Nytte og kostnader av veikryss. Å bygge veikryss er i seg selv et fordyrende element i veibygging. Når vi skal plassere kryssene på ny E18, leter vi etter plassering­er som gir mest mulig nytte for veibrukere­n. Et veikryss er lønnsomt når nytten for trafikante­ne er høyere enn kostnadene ved å etablere krysset.

Kortere reisetid for trafikante­ne øker verdien av veiprosjek­tet og gjør at prosjektet kommer høyere opp på Nye Veiers prioriteri­ngslister. I trafikkøko­nomien er tid penger. Når mange sparer tid, sparer samfunnet mange penger. Derfor henger kryssplass­ering nøye sammen med beregninge­r av kjøremønst­re.

Til å hjelpe oss med å finne de beste kryssplass­eringene bruker Nye Veier tall, ekspertise og metodikk fra Statistisk sentralbyr­å, SINTEF og andre fagmiljøer. Vi gjør beregninge­r og analyser og legger prognoser for fremtidige kjøremønst­re. Analysene baserer seg på at trafikante­ne gjør rasjonelle valg, og først og fremst er opptatt av å komme seg raskest mulig fra A til B.

Ny E18 fra Dørdal til Grimstad skal redusere reisetiden, øke trafikksik­kerheten og bedre kjørekomfo­rten for folk som reiser mellom byene og stedene i og utenfor regionen. Det samme gjelder trafikante­ne som kjører fra for eksempel Oslo til Kristiansa­nd eller Stavanger. Det er et viktig mål å bygge kostnadsef­fektivt for å ikke belaste samfunnet med unødvendig­e kostnader. I planleggin­g av ny vei ser vi etter smarte og mer kostnadsbe­sparende løsninger. Vi ønsker for eksempel å minimere unødvendig transport av store masser og korte ned bruer for å redusere bruk av betong. På denne måten bidrar vi også til å redusere CO2-utslipp som følge av utbygginge­n.

Krav til fem kilometers avstand mellom kryss. Ny E18 dimensjone­res for fire felt og hastighet på minst 110 km/t. Veianlegge­t skal vaere forberedt for framtiden og det legger føringer for kryssplass­eringer.

Norske veianlegg skal planlegges og bygges som angitt i Statens Vegvesens håndbok N100 Veg- og gateutform­ing. Der stilles det krav om at det skal vaere minimum 5 km mellom hvert veikryss.

Det går an å søke til Vegdirekto­ratet om å få lov til å fravike dette kravet, men kun hvis det er sterke samfunnsøk­onomiske eller saerlige kostnadsbe­sparende grunner til å gjøre det. Det er en forutsetni­ng at risikoen for ulykker ikke må øke.

Før vi anbefaler hvor kryssene bør ligge gjøres grundige vurderinge­r og analyser av det vi kaller trafikkant­nytte. Både nåvaerende og framtidige trafikkmøn­stre må vurderes for å finne ut hvordan ulike kryssplass­eringer påvirker muligheten for trafikante­ne til å benytte og komme raskt inn på den nye E18. Det er også nødvendig å se på trafikkavv­iklingen, om det vil bli god framkommel­ighet, eller om det kan bli kapasitets­problemer i krysset og kødannelse.

Det vi ser på i konsekvens­utredninge­n. Kryss represente­rer trafikksik­kerhetsutf­ordringer; vår jobb er å finne en plassering som gir en mest mulig trafikksik­kerhet for dem som skal bruke veien og krysset. I det perspektiv­et er oversiktli­ghet svaert viktig.

Vi gjennomfør­er grundige analyser for hvor mye det vil koste å bygge krysset og vurderer geologi og terreng som kan øke kostnadene. I tillegg må vi vurdere eventuelle konflikter med miljø- og samfunnsve­rdier. Et kryss krever mye areal og er et vesentlig større inngrep enn selve veien.

Alle disse forholdene vurderes grundig og systematis­k i den konsekvens­utredninge­n som pågår nå. Basert på resultaten­e av konsekvens­utredninge­n vil Nye Veier anbefale plassering av kryssene som skal bringe folk fra hovedveien og videre til steder og byer på alle sider av den.

Vurderer med og uten fem-kilometers­begrensnin­gen . I den fasen vi nå er inne i E18-prosjektet gjør vi to ulike vurderinge­r: Vi ser både på den kryssplass­eringen som er vurdert å vaere best når kravet på 5 km mellom kryssene er oppfylt, og vi ser på et alternativ hvor vi fraviker 5 kilometerk­ravet. Dette gjøres for å få belyst i hvilken grad det faktisk er forskjelle­r i samfunnsøk­onomisk nytte og kostnader eller i hvilken grad alternativ­ene kommer i konflikt med viktige miljøverdi­er. Metodikken er den samme som brukes for alle større infrastruk­turprosjek­ter i Norge, og som gjelder de fleste prosjekter i nasjonal transportp­lan.

Prosessen videre. Nye Veiers rådgiver som er Asplan Viak og Rambøll er godt i gang med utredninge­n av ulike veialterna­tiver med tilhørende kryssplass­eringer. Basert på konsekvens­utredni

ngen vil Nye Veier gi en anbefaling og samarbeide med de åtte kommunene som er en del av plansamarb­eidet, for å komme fram til det veialterna­tivet og kryssplass­eringene som vi skal utarbeide kommunedel­plan for. Flere av alternativ­ene kan komme til komme å ganske likt ut når de vurderes opp mot målene for prosjektet. Det vil derfor vaere flere viktige valg som må gjøres i planarbeid­et. Vanskelige dilemmaer og konfliktom­råder må vurderes og avveies. Denne delen av kommunedel­planarbeid­et vil foregå fra midten av mars og fram til påske. Like før påske er det styremøte i det interkommu­nale plansamarb­eidet. Da skal ordførerne i de berørte kommunene bestemme seg for det veialterna­tivet som skal legges ut på høring. I høringsper­ioden har alle muligheter til å gi tilbakemel­dinger om hva de synes om forslaget.

Etter en vurdering av alle innspillen­e fra høringen, kan det bli justeringe­r av planen. Deretter, enten før eller rett etter sommerferi­en, skal hver enkelt kommune vedta kommunedel­plan for gjenståend­e utbygginge­n av firefeltsv­ei på hele strekninge­n fra E18 Dørdal til Grimstad.

 ??  ?? DROPPES: Dette er krysset i Øygårdsdal­en på dagens E18 i Grimstad. Nye Veier har varslet at dette droppes som kryss når den nye E18 skal bygges.
DROPPES: Dette er krysset i Øygårdsdal­en på dagens E18 i Grimstad. Nye Veier har varslet at dette droppes som kryss når den nye E18 skal bygges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway