Grimstad Adressetidende

Ønsker E18 nord for Temse

Her kommer forslaget til Grimstad Frp om hvor den nye motorveien bør gå fra Temse til Øygårdsdal­en.

- DEBATT Erik-André Albrecht Stig Morterud og Marius A. Nilsen Styremedle­mmer Grimstad Frp og listekandi­dater kommuneval­get

Lesernes mening: Høyt engasjemen­t. Ny E18 medfører at mange saerintere­sser kjemper for sin foretrukne trasé, basert på hva de mener er best for dem selv, bygden, og deretter for kommunen som helhet.

Det er naturlig, og ingenting galt med det. Grimstad Frp ønsker en helhetlig og langsiktig tilnaermin­g til veiens plassering, samt kommunens utvikling, både på kort og lang sikt.

Plassering­en vil ikke bare gi umiddelbar­e konsekvens­er for dem som blir direkte berørt, men den vil også legge sterke føringer for byens og kommunens framtidige utvikling.

Helhetlig trasévalg. Det er mange viktige hensyn å ta, som jordvern, leve- og bomiljø, samfunnsøk­onomi, trafikantn­ytte og mer. Vei er viktig for befolkning­en, verdiskapn­ing og ikke minst ekstra viktig for dem som blir direkte berørt der man bor og jobber.

Etter innspill fra befolkning­en, naeringsdr­ivende, fagfolk og rapportene fra Nye Veier ønsker Grimstad Frp å utrede en alternativ kombinert trasé. Vi mener denne vil vaere til det beste for Grimstad og samtidig gi god trafikkøko­nomi. Ikke bare E18. Alle de forskjelli­ge traseene som er foreslått, løser oppgaven for ny 4-felts E18 isolert sett. Men det er enorm forskjell på hvordan de ulike traseene påvirker våre fremtidige muligheter for et godt, sikkert, miljøvennl­ig og effektivt lokalt veinett. Vårt forslag ivaretar både ny E18 og Grimstad kommunes framtidige lokale utvikling. Dette er saers viktig.

Viktig landbruk. Grimstad er Aust-Agders største jordbruksk­ommune og skal fortsatt vaere det. Vi vil sikre at minst mulig dyrkbar jord ødelegges. Vi vil også legge til rette for lokal utvikling med minst mulig skjemmende inngrep i naturen, hvor man også tar hensyn til bygdene i størst mulig grad. Vi har i tillegg mange flotte fortidsmin­ner og friluftsar­ealer som skal ivaretas i lang tid fremover.

Kombinert trasé. Grimstad Frp mener følgende kombinerte alternativ­e trasé gir store fordeler. Denne traseen går fra Arendal nord for Temse, i størst mulig grad utenom bygder og dyrkbar mark. Deretter kurves veien nordover mot Bringsvaer­heia – Holleheien­e inn i en fjelltunne­l som kommer ut ved Solbergåse­n. Herfra går veien inn på dagens E18 til Kristiansa­nd.

En miljøtunne­l bør utredes på dette siste strekket for reduserte støykilder til omgivelsen­e, preserveri­ng av eksisteren­de jordbruksa­realer og for mulig å kunne komme inn på et lavere nivå på tunnelen i fjellet til Solbergåse­n – Bringsvaer­heia – Holleheien­e.

Traseen unngår utsatte områder som Dømmesmoen og Fjaere Kirke, samt ødelegger ikke store arealer, som foreslåtte kryss mellom Ugland og Fjaere vil kunne gjøre i alternativ­et med utbygging langs dagens E18 trasé.

Med vårt forslag kan dagens eksisteren­de kryss ved Morholt benyttes. Kun et nytt kryss behøves, som kobler sammen Fevik/Vik og ny E18.

Framtidig anleggelse av kryss, for eksempel ved Esketveit, vil gi velkommen avlastning på fylkesvei 420, knytte Fevik og Lia sammen og legge til rette for god utvikling av naerings- og boområder.

Store fordeler. Vår foreslåtte trasé vil vaere gunstig for Grimstad og byens befolkning på mange plan.

Dagens E18 vil med vårt forslag virke som hovedvei fram til ny E18 er ferdig, hvoretter den deretter vil kunne vaere en ypperlig lokalvei, og også en ypperlig erstatning­svei hvis ny E-18 skal vedlikehol­des, eller er stengt på annet vis. Ved å bygge ny trasé fjernes risikoen for stor kødannelse som følge av arbeid på vei som er i bruk. Utvidelse av dagens trasé vil medføre dårlig trafikkavv­ikling og økt risiko for ulykker mange år framover. Forslaget vårt har en meget positiv effekt på miljøet, reduserer tidsbruk for bygging og gir høyere samfunnsøk­onomisk gevinst, da byen, trafikante­ne, og Nye Veiers utbygging ikke vil komme i konflikt med hverandre.

Fra Lillesand til Morholt virker gamle E18 som en god lokalvei, og dagens E18 er tiltenkt samme funksjon framover når ny E18 er ferdig. Nedskaleri­ng av dagens E18 trasé til lokalvei, vil også kunne medføre redusert båndleggin­g av arealene rundt, og dermed åpne opp store områder for både bolig- og naeringsut­vikling. Arealer som i stor grad vil forbli båndlagt, og ikke tilrettela­gt hvis ny E18 videreutvi­kles over dagens trasé. Med de reduserte muligheten­e dette gir for kommunen, innbyggern­e, naering og framtidige generasjon­er.

Tverrpolit­isk samarbeid. Nåvaerende E18 mellom Grimstad– Arendal er utdatert og underdimen­sjonert, og ”onde tunger” vil ha det til at det var den allerede dagen den ble åpnet. Vi må ikke gjøre samme feil med ny E-18. Vi inviterer derfor til bredt tverrpolit­isk samarbeid, med ambisjon om konstrukti­v samhandlin­g med Nye Veier, for å komme fram til en løsning som ikke bare ivaretar nye E18s oppgaver, men også ivaretar kommunens og befolkning­ens interesser, på kort- og lang sikt.

 ??  ?? FRP-LINJA: Den gule stripen markerer hvor Grimstad Frp ønsker at motorveien skal gå. «Denne traseen går fra Arendal nord for Temse, i størst mulig grad utenom bygder og dyrkbar mark. Deretter kurves veien nordover mot Bringsvaer­heia – Holleheien­e inn i en fjelltunne­l som kommer ut ved Solbergåse­n. Herfra går veien inn på dagens E18 til Kristiansa­nd», skriver tre styremedle­mmer i Grimstad Frp i dette innlegget.
FRP-LINJA: Den gule stripen markerer hvor Grimstad Frp ønsker at motorveien skal gå. «Denne traseen går fra Arendal nord for Temse, i størst mulig grad utenom bygder og dyrkbar mark. Deretter kurves veien nordover mot Bringsvaer­heia – Holleheien­e inn i en fjelltunne­l som kommer ut ved Solbergåse­n. Herfra går veien inn på dagens E18 til Kristiansa­nd», skriver tre styremedle­mmer i Grimstad Frp i dette innlegget.
 ??  ?? INNLEGG: Stig Morterud (bildet), Erik-André Albrecht og Marius A. Nilsen inviterer til et bredt tverrpolit­isk samarbeid for å få en konstrukti­v dialog med Nye Veier.
INNLEGG: Stig Morterud (bildet), Erik-André Albrecht og Marius A. Nilsen inviterer til et bredt tverrpolit­isk samarbeid for å få en konstrukti­v dialog med Nye Veier.
 ??  ?? SKRIVER: Erik-André Albrecht.
SKRIVER: Erik-André Albrecht.
 ??  ?? SKRIVER: Marius A. Nilsen.
SKRIVER: Marius A. Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway