Grimstad Adressetidende

Karantene i AGRs staller

Stallene hos AGR er satt i karantene av Mattilsyne­t. Årsaken skal vaere et mulig tilfelle av abortvirus.

- HEST Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Det melder klubben selv på sine Facebook-sider.

– Til alle våre senterleie­re og brukere. Stallene er satt i karantene av Mattilsyne­t. Dette innebaerer ingen hester inn eller ut fra stallen. Tilreisend­e som rir på kurs med hest kan heller ikke komme å bruke ridehallen. Det er ikke bekreftet virus på AGR, prøver er tatt av en hest som vi avventer svar på. Til svaret foreligger er vi altså i full karantene, skriver de.

Syk hest

Åse Mortensen, som er daglig leder hos AGR, forteller Adressa at de hadde en hest på stallen i dag som ble sjekket av dyrlege, da den ikke var i form. Siden abortvirus­et herjer om dagen, så mente dyrlegen det var lurt å ta prøver og sjekke den.

– Frem til vi får et svar på disse prøvene så er vi i karantene, ingen hester ut eller inn hos oss, sier Åse Mortensen.

Abortvirus­et herjer i hestemiljø­et om dagen, og for noen dager siden besluttet AGR at de avlyser det planlagte landsstevn­e som de skulle hatt denne helgen.

– Kjedelig å avlyse stevnet, men neste helg har vi ikke noe planlagt stevne, så foreløpig har ikke dette så mye å si for oss. Men får man ikke stoppet spredninge­n av smitten så kan det selvsagt få konsekvens­er om det strekker seg over lang tid, sier Mortensen.

Skummelt virus

Viruset ble først oppdaget på Lillestrøm for et par uker siden, da det var et stort stevne der. Også i Sverige herjer det.

– Det er et skummelt virus som kan gjøre hestene veldig syke. Drektige hopper kan abortere, derav navnet. Andre hester kan bli veldig syke, og de kan få lammelser og må kanskje avlives. Men hester kan også baere smitten uten å vaere syke selv, forteller Mortensen.

– Hvordan forholder dere dere til dette nå fremover?

– Vi må først få svar på de prøvene vi har tatt av den hesten. Ellers forholder vi oss bare til det Mattilsyne­t og Norges Rytterforb­und sier, sier Mortensen.

Stein Larsen, som har en ridehall på Frivoldvei­en rett ved E18, skriver på Facebook følgende:

– Det er mistanke om abortvirus i distriktet og inntil videre ber jeg om at ingen hester utenfra benytter ridehallen hos meg. Ei heller at hestefolk kommer fra egen stall og hit.

 ?? ARKIVFOTO ?? KARANTENE: Stallene til AGR er satt i karantene.
ARKIVFOTO KARANTENE: Stallene til AGR er satt i karantene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway