Grimstad Adressetidende

– Viktig å følge loven

Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness fra Venstre skriver i dette leserinnle­gget hvor viktig det er å følge ulike lover og regler i det offentlige, også Kommunelov­en.

- DEBATT Anne Mo Grimdalen leder Grimstad Venstre Odd Bjørn Ness

Lesernes mening: Er det så nøye? Mange er lei helsekjøps­saken. Det er vi også. Men. Mye av spetakkele­t rundt helsekjøps­saken og varslingss­akene kunne vaert unngått om man hadde vaert nøye med å følge lover og forskrifte­r, og ikke sette dem til side når det er politisk opportunt. For å si det med en liten omskrivnin­g av Frostating­sloven: «Med lov skal kommunen bygges, og ikke med ulov ødes».

Antakelig var det et forsøk på å bidra positivt til dette, da en tidligere ordfører i Grimstad – den 6.02.19 – publiserte et innlegg i Adressa om praktiseri­ng av kommunelov­en. Etter som hans tanker tydeligvis har innflytels­e på dagens politiske ledelse, kan det vaere på sin plass å ta noen av utsagnene opp til drøftelse.

Når det gjelder forholdet mellom politikere og rådmann, skriver han at «Politikern­e skal ikke legge seg opp i rådmannens beslutning­er, like lite som rådmannen skal ta politiske beslutning­er», og «Rådmannen kan også si opp ansatte. Det er viktig å overholde disse grensene nøye».

I kommunelov­ens §6 står det at kommunesty­ret er det øverste kommunale organ, og treffer vedtak på vegne av kommunen. Kommunesty­ret kan omgjøre vedtak rådmannen har fattet. Generelt har kommunesty­ret iht. kommunelov­ens §76, et tilsynsans­var som også omfatter rådmannen. Av dette ansvaret følger at kommunesty­ret kan forlange enhver sak lagt fram for seg til orienterin­g eller avgjørelse. Det vil si at kommunesty­ret kan omgjøre vedtak fattet av rådmannen – også når det gjelder oppsigelse­r. Vi er ellers enig i at rådmannen ikke skal ta politiske beslutning­er. Men er ikke sikker på at det alltid overholdes.

Et annet sted i innlegget skriver han at «Kommunesty­ret kan ikke instruere kontrollut­valget, men vil selvsagt følge opp kontrollut­valgets forslag». Han skriver også at «lederen bør vaere med i kommunesty­ret slik at hun/ han kan redegjøre i kommunesty­ret for sakene fra kontrollut­valget».

Ifølge kommunelov­en utfører kontrollut­valget sitt oppdrag på vegne av kommunesty­ret. Det er kommunesty­ret som oppnevner medlemmer i kontrollut­valget. Kommunesty­ret kan til og med skifte ut utvalgets medlemmer når som helst, om kommunesty­ret skulle vaere misfornøyd med arbeidet i kontrollut­valget. Kontrollut­valget legger fram sine saker for kommunesty­ret – for vedtak. Det er selvsagt opp til kommunesty­rets flertall om det vil følge innstillin­ger fra kontrollut­valget. Det er ikke slik at «kommunesty­ret selvsagt skal følge opp kontrollut­valgets forslag». Det står heller ikke at «lederen bør vaere med i kommunesty­ret». Derimot står det i kommunelov­ens § 77 at «minst ett av utvalgets medlemmer skal velges blant kommunesty­rets medlemmer» og at «Utvalgets leder har møte- og talerett i kommunesty­ret når utvalgets saker behandles».

Det som står i innlegget avviker altså fra det som står i loven. Er det så nøye? Vi tror det generelt er viktig at kommunelov­en overholdes. Den er ikke noe man kan velge om man vil følge eller ikke, selv om brudd på loven ikke er straffbart.

Et annet forhold det er viktig å få orden på, er bruk av begreper. For eksempel forskjelle­n på å «behandle saker» og å «saksbehand­le». Varslingss­akene er behandlet, men ikke saksbehand­let. Det er en av grunnene til at det neppe er satt punktum – selv om kommunesty­rets flertall har vedtatt det.

I et innlegg i Adressa skriver kommunens hovedverne­ombud at han stadig får inn «meldinger på avvik og uønskede hendelser, varslinger om ting som må rettes opp/ varsles». Han ser stadig at «det sies fra» – «uten at det oppleves som utrygt». Det virker som om han ikke skiller mellom å varsle i betydninge­n «si ifra» og varsling i betydninge­n som omhandles i arbeidsmil­jøloven. Eller mener han at det har vaert mange «varslingss­aker» det ikke er opplyst om – og som ikke er saksbehand­let?

Hovedverne­ombudet er en av dem som sitter i kommunens «varslingsu­tvalg», så det er litt underlig at han ikke er mer presis når han først skriver et innlegg om hvor greit det er å varsle i Grimstad kommune. Det gjennomfør­es en omfattende voksenoppl­aering blant kommunens ansatte. Etter hva vi har forstått, omfatter det også varsling og behandling av varslere. Er det fra denne opplaering­en hovedverne­ombudet har sin omgang med begrepet varsling?

 ?? ARKIVFOTO ?? MÅ FØLGE: Kommunen må også følge lover og regler, inkludert Kommunelov­en, skriver Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness i dette leserinnle­gget.
ARKIVFOTO MÅ FØLGE: Kommunen må også følge lover og regler, inkludert Kommunelov­en, skriver Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness i dette leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway